Oblak – Messi, drugi del!

Nogometaši Atletica Madrida za polfinale španskega kraljevega pokala z zaostankom 0:1.

Objavljeno
28. januar 2015 00.25
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Jan Oblak : Lionel Messi 0,5:1, je bil razplet prve četrtfinalne tekme španskega kraljevega pokala pred tednom dni na Camp Nouu. Naš vratarski zvezdnik je Argentincu ubranil enajstmetrovko, a je Messi odbitek pospravil v mrežo za minimalno Barcelonino prednost. Današnja povratna tekma v Madridu, bržčas z Oblakom v glavni vratarski vlogi, se bo začela ob 21. uri.

Oblakov veseli januar je razkril, da imata Atletico Madrid in Simeone na klopi vendarle zaupanja vrednega vratarja. Samo vprašanja časa je, kdaj bo 22-letni Slovenec tudi v moštvu dobil interni dvoboj z Miguelom Angelom Moyo, ki je lažjo poškodbo Škofjeločana v pripravljalnem obdobju odlično izkoristil in se iz rezervista prelevil v prvega vratarja.

Oblak je bil v dveh peklenskih dvobojih z Realom in enim z Barcelono, z izjemo ene napake, ki k sreči ni bila usodna, vselej eden od najvidnejših igralcev manj slovitega madridskega moštva. Statistika za vratarja najvišjega kakovostnega razreda sicer ni imenitna, toda le malo vratarjev na svetu se lahko pohvali, da so v treh dvobojih z najboljšima moštvoma na svetu in proti strelskima plenilcema Messiju in Neymarju, ki zabijata gole, kot še nihče pred njima, v povprečju prejel samo gol na tekmo. Oblakov predhodnik, Belgijec Thibaut Courtois, je v minuli sezoni brez finalne tekme lige prvakov, v kateri je prejel štiri gole, proti Realu in Barceloni v povprečju prejel 0,86 gola na tekmo – 7 tekem, 6 golov.

Barcelona je pred tednom dni z golom Lionela Messija odločila zmagovalca po tem, ko je Oblak izjemno ubranil Argentinčev strel z bele točke, a je Messi odbito žogo iz bližine vendarle spremenil v gol. Čeprav en sam gol, pa je za Barcelono vreden veliko več. Po sezoni suše v dvobojih z Atleticom je Barcelona v tednu dni in po prvenstveni zmagi (3:1) še drugič opravila z žilavimi Madridčani, ki s svojim čvrstim nogometom brez sijaja navijače Reala in Barcelone spravljajo v obup. Toda Katalonci so leto 2015 začeli v rušilnem slogu, v katerem ima glavno besedo argentinsko-brazilski dvojec. Katalonci so januarja tekmecem nasuli kar 23 golov, prejeli so le dva. Messi in Neymar sta minuli konec tedna pri prvenstveni zmagi s 6:0 zabila po dva gola. Njune številke so resnično zastrašujoče. Skupaj sta v tej sezoni zabila že 50 golov v vseh tekmovanjih (v ligi je njuno razmerje 21:14) oziroma samo trinajst manj od vseh Atletica. Barcelona je skupaj dosegla 91 golov. O igralni krizi in nesoglasjih med Messijem in trenerjem Luisom Enriquejem ter njegovi menjavi nihče več ne govori. Messi je tudi v lovu za Ronaldom, po züriškem zmagoslavju za zlato žogo je Messi v prvenstvu zabil 6 golov, Ronaldo 3 in zdaj zaostaja z 21:28.

Atletico in tudi Oblak sta lahko zaskrbljena. Za preboj v polfinale bo treba streti najboljšo Barcelono v sezoni. Simeone je opogumljal navijače: »Da, mi to zmoremo!« je dejal in predstavil pot do podviga: »Vsaka naša minuta mora biti stoodstotna,« je v svojem visoko motivacijskem slogu poudaril Argentinec, ki ima v teh dneh tudi veliko razlogov za veselje. Njegov 19-letni sin Giovanni, ki je za razliko od očeta, bil je obrambni zvezni igralec, odličen napadalec, navdušuje v dresu argentinskega velikana River Plate in reprezentančne selekcije do 20 let. Napovedujejo mu odlično kariero, že v naslednji sezoni naj bi igral v Evropi.