HOKEJ

Rusi stresli jezo nad Slovenci

Objavljeno 16. februar 2018 08.35 | Posodobljeno 16. februar 2018 11.33 | Piše: P. Pa.

Slovenska mreža se je zatresla kar osemkrat. 

Jan Muršak in Vyacheslav Voinov. FOTO: Reuters
PJONGČANG – Risom ni uspelo ponoviti uspeha s prve tekme na letošnjih olimpijskih igrah. Po senzacionalni zmagi nad Američani so na drugi tekmi klonili proti Rusom ob izidu 8 : 2.

Po tekmi je Sabahudin Kovačević povedal, da so pričakovali težko tekmo in da so se v prvi tretjini uspešno držali vsega, kar so se dogovorili. Po power playu in dveh zadetkih pa je prišlo do razpada sistema. »Po prvih dveh golih niso popuščali, igrali so na telo, veliko so bili pri paku,« je dejal. 

Slovenci pred naslednjo tekmo ne bodo imeli veliko časa za počitek, saj se bodo že jutri ob 13.10 pomerili s Slovaki. Kovačević pravi, da utrujenost ne bi smela biti težava. »Vse s prve tekme moramo prenesti na to tekmo in tole današnjo čim prej pozabiti,« je še dodal za konec.

Po dveh kolih so na prvem mestu skupine B Američani, drugi so Slovaki, tretji Rusi, Slovenci pa so četrti.

 

image
Tako so se veselili Pancetovega gola. FOTO: Ap


Upirali so se, a so bili Rusi močnejši


Risi so tekmo začeli dobro in so se vse do zadnjih minut uspešno upirali agresivnemu ruskemu napadu. Dve minuti pred koncem, ko je moral na kazensko klop slovenski branilec Jurij Repe, pa so Rusi pritisnili še močneje in z igralcem več povedli. Le nekaj sekund je bilo dovolj, da so Rusi zadeli še drugič. Strelec prvega gola je bil Sergei Mozyakin​, drugega pa Ilja Kovalchuk.

Rusi so agresivno igro nadaljevali tudi v drugi tretjini, ko so zadeli kar štirikrat. Najprej je bil uspešen Barabanov, nekaj minut kasneje sta slovensko mrežo zatresla še Kablukov in Kiril Kaprizov.

image
Rusi so hokejska velesila. FOTO: Ap


V trideseti minuti igre je bil izid že 5 : 0, a se Slovenci niso dali. Trud in vztrajnost slovenskega napada sta se končno obrestovala v 34. minuti, ko je po asistenci Anžeta Kuralta in Mihe Verliča zadel Jan Muršak. To je bil zanj že tretji gol na teh olimpijskih igrah. Rusi pa kljub visokemu vodstvu niso popuščali in so v 38. minuti zadeli še enkrat. Tokrat bil za vodstvo 6 : 1 uspešen Ilja Kovalchuk.

image
Tako so se Slovenci razveselili Muršakovega zadetka. FOTO: Ap


Rusi so bili izjemno razigrani tudi v zadnji tretjini, ko je po le minuti in 15 sekundah še drugič in tretjič zadel Kaprizov. Čeprav je bilo vse izgubljeno, Slovenci v zaključku tekme niso popuščali. V izdihljajih tekme je prvič na teh olimpijskih igrah zadel Žiga Pance, podal je Žiga Pavlin.

Sloveniji je v zadnji minuti srečanja uspelo ublažiti poraz. Končni izid je bil 8 : 2 za Rusijo.

image
Luka Gračner se je boril, a Rusi so bili močnejši. FOTO: Reuters

 

V Sočiju uspešnejši Rusi


Slovenska in ruska reprezentanca sta se na olimpijskih igrah že pomerili, in sicer pred štirimi leti v Sočiju. Takrat so slavili Rusi s 5 : 2. To je bil prvi nastop za Slovenijo na olimpijskih igrah, oba zadetka pa je takrat prispeval Žiga Jeglič

Slovenski junak prve tekme proti Američanom je bil nedvomno kapetan Jan Muršak, ki je v izdihljajih zadnje tretjine zadel za izenačenje in potem v podaljšku zabil za končni izid 3 : 2.

image
Slovenska izbrana vrsta ima ob sebi zveste navijače. FOTO: Reuters

Ni še konec


Preden sta na ledeno ploskev stopili reprezentanci Slovenije in Rusije, sta se pomerili še reprezentanci Amerike in Slovaške. Američani so Slovake premagali z 2 : 1 in se tako zavihteli na prvo mesto v skupini B. 

V izločilne boje se uvrsti vseh 12 reprezentanc, zmagovalci skupin in najboljša drugouvrščena skupina pa se neposredno uvrstijo v četrtfinale. Preostale skupine se bodo pomerile v repasažu, ki bo na sporedu v torek po sistemu 5. z 12., 6. z 11., 7. z 10. in 8. z 9.

image
Ken Ograjenšek in Vasili Koshechkin. FOTO: Reuters


 
Deli s prijatelji