Zmagovalec derbija bo narekoval šampionski ritem

V današnjem velikem derbiju je Maribor favorit, Olimpija pa tekmica z boljšo formo. Prvak s Handanovićem.

Objavljeno
17. november 2017 01.07
Jasmin Handanović na večnem derbiju v Stožicah,Ljubljana Slovenija 24.08.2017 [Šport]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Bitka za nogometnega prvaka se bo začela nocoj v Ljudskem vrtu. V velikem derbiju 16. kola 1. SNL se bosta še tretjič v sezoni in le sedem dni po pokalni tekmi pomerila Maribor in Olimpija. Oba imata po 37 točk, sta še brez poraza, le razlika v golih je v Olimpijin prid – +23:+21.

Učinkovita zeleno-bela četrtfinalna pokalna predstava je na najboljši možni način dvignila na noge Štajersko. V slabem tednu dni se je Zlatko Zahović iz ravnodušnega športnega direktorja, ki je poskušal mrk v Stožicah pojasniti s stanjem mariborskega duha pred prvo pokalno tekmo (»V mestu, klubu ali slačilnici ni bilo občutka, da bi se igral derbi.«), spremenil v najbolj zagrizenega aktivista, ki podžiga vijolično vojsko privržencev. Ti si v zadnjih dveh mesecih dajejo duška le ob zmagah nad majhnimi, ob zaušnicah ali bolečih udarcih pa gledališko ploskajo poražencem za dvigovanje morale.

»Čuti se naboj derbija v klubu in mestu, kar je za nas zelo pomembno. Navijači so se odzvali, na vsakem koraku je prisotno odlično vzdušje,« je Zahović odkril novo podobo štajerskega glavnega mesta, ki da bo živelo in dihalo za povsem drugačno zgodbo. V njej bodo imeli pomembno vlogo poraženci z igrišča. »Po porazu so se odzvali šampionsko. Ni jim bilo vseeno. To je pozitiven znak, saj se prvaki vedno odzovejo, in zato gremo v derbi z velikim optimizmom,« je dan pred tekmo le dopolnjeval smele napovedi trenerja Darka Milaniča. Izolan je bil nabrit in neposreden. »Jasno je, kdo je favorit. Smo prvaki, igramo v ligi prvakov in doma. Zbrali smo dovolj moči, da nas bo pripeljala do zmage, do treh točk, kar je naš glavni cilj. Naboj je zelo velik,« se je v 34. ligaški derbi in njegov razplet zazrl 49-letni Milanič, ki je imel vrh glave dela in tudi skrbi. Štiri dni po derbiju bodo vijolični namreč v Moskvi v ligi prvakov bili še težjo bitko. Lažjo za »glave«, a fizično na robu izčrpanosti.

Vijolični bodo v primerjavi s pokalnim polomom močnejši za nezamenljivega vratarja Jasmina Handanovića, bržčas bo zacelil rane Martin Milec, trener bi znova lahko uporabil atletske sposobnosti Valona Ahmedija, ki je bolj spočit od drugih, Jean-Claude Billong bo zamenjal poškodovanega Aleksandra Rajčevića. Tudi Blaž Vrhovec je bil ob zadnjih porazih močno pogrešan. Najbolj pa so Mariborčani pogrešali hitrost in strelca. Kako zabiti gol proti boljšim, je uganka celo za najboljšega klubskega strelca Marcosa Tavaresa. Le še dva gola Brazilca loči od legendarnega Pefa, Prekmurca Štefana Škaperja, ki drži strelski rekord 1. SNL s 130 goli.

»Vemo, česa nismo imeli v Stožicah. Pogrešal sem večjo agresivnost in še več zavzetosti. Vse, kar je bilo slabega, moramo obrniti v dobro, da bi z igrišča odšli dvignjenih glav,« je v soboto tudi s tribune opazil glavne pomanjkljivosti nekdanji Ljubljančan Handanović, ki je že postal Mariborčan.

Eni in drugi imajo imeniten izkupiček, po 11 zmag in 4 neodločene izide. Ligaški tekmeci so nekonkurenčni vodilnemu dvojcu, zato morda ne pride v poštev znana krilatica, da bodo o prvaku odločale tekme z malimi.

V ljubljanskem taboru se še kako zavedajo, da bo zmagovalec narekoval šampionski ritem. »Resda ta derbi ne bo odločil prvenstva, ga bo pa usmeril,« je dejal iz tekme v tekmo zanesljivejši Dino Štiglec. Trener Olimpije Igor Bišćan ima vse pod nadzorom. Vsaj takšna je njegova javna podoba, saj je v nasprotju s štajerskimi tekmeci umirjeno pogledoval v derbi, ki da bo kajpak povsem drugačen, kot je bil pokalni.

»To bo tekma za točke in vsaka je pomembna. Maribor bo drugačen. Nihče ne more pripraviti presenečenj. Vemo, da je ranjen, zato ga lahko pričakujemo visoko motiviranega, napadalnega in agresivnega. V tekmo bomo šli maksimalno pripravljeni in sposobni, da bi lahko odgovorili tudi z načrtom B in C, če ne bo šlo vse po naših željah,« je povedal Zagrebčan in priznal, da ne bo veliko menjal moštva, ki je v boljši formi, kot je branilec naslova.