El clasico: Messi v zadnjih izdihljajih utišal Santiago Bernabeu (VIDEO)

Barcelona v španskem večnem derbiju s 3:2 boljša od Reala. Dva gola Lionela Messija, zadetek in podaja Ivana Rakitića.

Objavljeno
24. april 2017 00.51
SOCCER-SPAIN-REA-FCB/
J. P.
J. P.

Madrid - Nogometaši Barcelone so si po izpadu v četrtfinalu lige prvakov z Juventusom rane zacelili v derbiju vseh derbijev, slovitem »el clasicu« na štadionu Santiago Bernabeu v Madridu. Z zmago s 3:2 so utišali polne tribune, na katerih se je uradno gnetlo 81.044 športnih navdušencev, obenem so se po 33. kolu vrnili povsem na čelo prvoligaške razpredelnice. Zdaj imata obe moštvi po 75 točk, a imajo »galaktiki« v preostalih dvobojih domače sezone vsaj na papirju nekoliko ugodnejši razpored in za nameček še tekmo manj.

Vendar pa ni sprva nič kazalo na takšen razplet, domači so se namreč v 28. minuti zavihteli v vodstvo. Po kotu in dveh odbitkih je žoga priletela naravnost na nogo dobro postavljenega Casemira, ki mu ni bilo težko zatresti mreže katalonskega velikana, ki se je moral znajti brez kaznovanega brazilskega zvezdnika Neymarja. Vendar pa je bilo veselje Realovih navijačev kratkotrajno, že pet minut pozneje sta bili namreč zasedbi poravnani. Eden od junakov dvoboja Ivan Rakitić je žogo oddal v sredino vtekajočemu Lionelu Messiju, ki je švignil mimo obrambe in na hrbet spravil tudi Keylorja Navasa

Barcelona je imela resda do glavnega odmora žogo več v svoji posesti, a je zadela iz edinega strela v okvir vrat, medtem ko je »kraljevi klub« poskusil kar šestkrat, a se je izkazal Marc-Andre ter Stegen s kar petimi obrambami. V drugem polčasu so bili tudi gostje agilnejši v napadu, kar se jim je obrestovalo v 73. minuti, ko je Rakitić močno in natančno sprožil s slabih 20 metrov in zatresel mrežo v desnem kotu Navasovih vrat. Da je bila mera polna, so domači, ki so bili v zaostanku, štiri minute pozneje ostali še brez Sergia Ramosa

Ta je pordečel zaradi grdega spotikanja Messija in moral predčasno pod prho, kar pa »belemu baletu« peruti sprva ni pristriglo. Zinedine Zidane je imel srečno roko z menjavo, ko je v 82. minuti namesto Karima Benzemaja v igro poslal Jamesa Rodrigueza, ki se mu je za ponujeno priložnost zahvalil zgolj tri minute pozneje z izenačujočim zadetkom po podaji Marcela. Večina gledalcev se je že sprijaznila z delitvijo točk, toda Barcelona še ni rekla zadnje. V poslednjih trenutkih derbija, v drugi minuti sodnikovega dodatka, je namreč po protinapadu Jordi Alba lepo našel argentinskega virtuoza Messija, ki je streljal iz prve, mojstrsko zadel in dokončno utišal tribune štadiona Santiago Bernabeu.

Za Lea je bil to jubilejni petstoti zadetek v majici katalonskega giganta v vseh tekmovanjih, obenem je postal najučinkovitejši mož na ligaških večnih derbijih. Trenutno je pri 16 zadetkih, za seboj je pustil tudi legendarnega Alfreda di Stefana (14). Dvoboj je bil poseben tudi za Valižana Garetha Bala, ki je kot šele tretji Britanec zbral sto nastopov v la ligi, po Davidu Beckhamu (116) in Garyju Linekerju (103). Vendar pa ni bil dolgo na igrišču, po prejetem udarcu ni bil več zmožen nadaljevati tekme, že v 39. minuti ga je zamenjal Marco Asensio.