SLOVO

Umrl član skupine AC/DC

Objavljeno 20. november 2017 08.00 | Posodobljeno 20. november 2017 08.00 | Piše: A. J.

Malcolm Young trpel za demenco.

Pri komaj 64 letih je umrl član skupine AC/DC Malcolm Young. Kitarist slavne avstralske rock skupine, ki je veljal za enega najbolj nadarjenih kitaristov na svetu, je že nekaj let trpel za demenco.
Bil je soustanovitelj skupine skupaj z bratom Angusom, ki je ob Malcolmovi smrti dejal, da je dediščina, ki jo je zapustil, izjemna. »Z veliko žalostjo v srcu iz AC/DC sporočamo, da je umrl Malcolm Young,« je skupina na spletu sporočila oboževalcem. Skupina ga je označila za gonilno silo med člani; pohvalili so njegovo izjemno predanost in glasbeno mojstrstvo ter dejali, da je bil kot kitarist, skladatelj in vizionar perfekcionist, nasploh pa izjemen človek, ki mu ni para. Najbolj znana pesem, ki jo je napisal, je bila hit skupine Highway to Hell.

Pokojnemu glasbeniku so se na družabnih omrežjih poklonili njegovi številni stanovski kolegi, med njimi nekdanji član skupine Black Sabbath Ozzy Osborne, pevec skupine Def Leppard Joe Elliot in Eddie Van Halen. »To je žalosten dan za rock'n'roll. Malcolm Young je bil moj prijatelj in srce in duša AC/DC,« je zapisal Van Halen. Oglasil se je tudi kanadski pevec in avtor Bryan Adams, ki je dejal, da je bilo Malcolmovo igranje na kitaro zanj velik navdih in da se mu zanj zahvaljuje.

Ker je že nekaj let trpel za demenco, je Malcolma v skupini zamenjal njegov nečak Stevie Young.
Družina je sporočila, da je Malcolm umrl mirno, obdan z družinskimi člani. »Kot njegov brat težko izrazim z besedami, kaj mi je pomenil, vez med nama je bila edinstvena in zelo posebna. Za seboj je zapustil ogromno zapuščino, ki bo živela večno. Dobro opravljeno, Malcolm,« je o njem povedal brat Angus.
To je že druga smrt v družini Young v zadnjem času; starejši brat George, mentor skupine AC/DC, je umrl prejšnji mesec. Trije bratje so se rodili na Škotskem. Starši so se izselili v Avstralijo in s seboj vzeli Malcolma in Angusa, najstarejšega Georgea pa ne. Poleg brata za njim žalujejo njegova sestra Margaret, žena O'Lindo, otroka Caro in Rossa in trije vnuki. A. J.



Zahrbtna bolezen

Young je prenehal nastopati aprila 2014. Septembra istega leta je postalo znano, da je zahrbtna bolezen, ki mu preprečuje nadaljnje glasbeno udejanjanje, demenca. Vir blizu glasbenika je dejal, da je ta »popolnoma izgubil kratkoročni spomin«. Družina je njegovo bolezen potrdila.


 

Deli s prijatelji