Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 30.06.2016 11:45:48

Maščevanje Grkom ali novo razočaranje?

Nikola Miljković
Odbojkarska reprezentanca Grčije je glavni krivec, da so slovenski odbojkarji šele letos okusili slast igranja v svetovni ligi. Pred dvema letoma jih je premagala v polfinalu evropske lige, čeprav sta se reprezentanci vmes že pomerili trikrat, pa do pravega maščevanja Slovencev kljub dvema zmagama še ni prišlo.

Enkratna priložnost za to se bo ponudila v petek, ko bosta reprezentanci v dvorani Fraport v Frankfurtu odigrali polfinalni obračun zaključnega turnirja tretje kakovostne skupine svetovne lige. Z boljšo popotnico vanj vstopa Grčija, ki je konec prejšnjega tedna v medsebojni tekmi s 3:1 zmagala na domačem predtekmovalnem turnirju v Solunu.

Slovenci se v dnevu, ko je Mitja Gasparini praznoval 32. rojstni dan, niso izkazali, vendar poraz ni imel nikakršnih rezultatskih posledic, saj so si varovanci Andree Gianija že pred njim zagotovili prvo mesto v predtekmovanju. A s tem ne najboljšega izhodiščnega položaja, ta je bil vnaprej rezerviran za gostitelje zaključnega turnirja Nemce, ki se bodo v polfinalu merili z reprezentanco Tajvana, glede na stil igre zanimive, a najbrž najslabše ekipe na turnirju.

"Tekmo v Solunu smo izgubili, ker smo naredili preveč napak in ne za zaradi super kakovosti Grkov, čudnih sodniških odločitev ali pritiska občinstva, vse to na nas ni vplivalo. Za nas je važno le, kaj se dogaja na naši polovici igrišča. Ne menim, da bi Grki za nas pripravili kakšno posebno neugodno igro, v času mojega selektorskega mandata smo jih že dvakrat premagali. V Frankfurtu bodo z Mitrom Đurićem, ki se vrača po bolezni, dobili še dodatno kakovost, a to nas ne bo prestrašilo. Važno je le, kakšni bomo mi, od nas bo odvisno vse. Menim, da smo boljša ekipa, vsaj to kažejo rezultati. Zato razmišljamo le o zmagi," je pred dvobojem dejal selektor Giani.

Slovenski libero Jani Kovačič je že pred tekmo v Solunu zatrjeval, da kar se bo dogajalo v dvorani Nikosa Galisa, ne bo imelo prav nobenega vpliva na obračun v Frankfurtu. Dejal je, da bo to le dober test, da pa zmagovalec nikakor ne bo imel nikakršne prednosti na zaključnem turnirju. Enakega mnenja je tudi danes.

"Pred tekmo z Grki sem res dejal, da si lahko privoščimo slabši dan, ker je vse odločeno. S tem pa nikakor nisem mislil, da nočemo zmagati, želeli smo premagati Grke, ni nam uspelo. Mogoče je bilo res v naši podzavesti nekaj, kar nas je oviralo, da nismo pokazali dobre igre, začeli smo dobro, pokazali čustva, nato pa smo popustili. A vseeno mislim, da je bila ta tekma dober preizkus za polfinalni obračun. Videli smo, kaj moramo popraviti, trdno verjamem, da bo v petek drugače. Grki so dobra ekipa, vsa mesta imajo pokrita z odličnimi igralci, toda tudi mi imamo svoje adute, verjamem v to, da bomo mi zmagovalci," pravi nova okrepitev slovenskih prvakov, ekipe ACH Volleyja.



Grki kljub temu, da so dobili dvoboj v Solunu in tudi najpomembnejši obračun obeh reprezentanc pred dvema letoma v Mariboru, z lahkoto prepuščajo vlogo favoritov Sloveniji. Na račun Gianijevih izbrancev so polni pohval, v tem pa prednjači predvsem "krvnik" Slovenije leta 2014, Đurić.

"Slovenija je favorit. Ne samo v naši tekmi, mislim, da bi po kakovosti morala dobiti ta turnir. Na evropskem prvenstvu je osvojila srebrno kolajno, ima odlične igralce in trenerja, toda prav zaradi tega je zagotovo pod pritiskom. Mi smo tukaj za njo, naša prednost pa zna biti sproščenost, saj razmišljamo na način, kar bo, pa bo. Slovenijo spoštujemo, vendar se nobenega ne bojimo, niti Slovenije ne," pravi eden najboljših evropskih odbojkarjev, letos soigralec slovenskega kapetana Tineta Urnauta pri Trentinu, v naslednji sezoni pa varovanec slovenskega selektorja pri ekipi Verone.

Đurić na tekmi v Solunu zaradi bolezni ni igral, spremljal jo je po televiziji v hotelski sobi. Tudi on meni, da izid te tekme ni realen pokazatelj moči ekip, čeprav meni, da je v odbojki vse mogoče, pa Sloveniji daje prednost tudi, če njegova ekipa igra v polni postavi.

"Menim, da so trenutno naši boljši brez mene, no mogoče je v tem nekaj šale. Dejstvo je, da trenutno ne vem, ali lahko svoji reprezentanci pomagam ali ne. Dolgo časa sem se boril s poškodbo kolena, ko sem jo pozdravil, pa sem zbolel. Predvidevam, da bom tekmo začel, potem pa bomo videli, kako in kaj. Naša ekipa ima dovolj dobre igralce, da me nadomestijo," je prepričan odbojkar, rojen v Sarajevu in kot pravi slovenski podajalec Dejan Vinčić, Bosanec s srcem in dušo.

Da je Đurić velik prijatelj z Urnautom, ni več nobena ekskluzivna novica, kakor ni nova novica tudi to, da je po štetju Korošca Đurić v njunih medsebojnih tekmah uspešnejši. "S Tinetom sva velika prijatelja tudi izven odbojke. Dvoboji z njim so vedno zanimivi, sva tudi tekmeca. Pravi, da sem jaz uspešnejši? Pustite ga, on je vedno veliko govoril, jaz pa sem bolj tih," je slovenskega kapetana v šali opisal simpatični naturalizirani grški korektor.

Članki iz rubrike