Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ku
ku
1 23.09.2017 08:50:27

OSUPLJIVA IZPOVED Saše Dončića: Rekli so mi, da me nimajo v evidenci. Potem sem bil VESOLJEC, NEZEMLJAN!

Saša Dončič in njegov sin Luka.
Saša Dončić ima za sabo pestro življenje.

Danes je širni Sloveniji poznan kot oče enega najbolj nadarjenih košarkarjev vseh časov, nekoč pa je bil milo rečeno - IZBRISAN! Saši Dončiću se je ob odcepitvi Slovenije od Jugoslavije zgodila zgodba prenekaterih ljudi, ki so sicer živeli v deželici na sončni strani Alp, a so čez noč ostali brez kakršnegakoli dokumenta, s katerim bi lahko dokazali, od kod prihajajo.


"Po tistem nastopu za (jugoslovansko) reprezentanco (na kadetskem evropskem prvenstvu) sem se vrnil v Ljubljano. Tisti časi so bili malo drugačni. Enostavno ni bilo mogoče vzdrževati stikov, kot je to mogoče danes s pomočjo Viberja, Skypa in podobno. Ostal sem tukaj do decembra. Takrat je oče (zdaj pokojni) prišel po mene, ker mama enostavno ni zmogla zdržati tega pritiska. Oče je bil carinik, dobil je premestitev in je šel delat v Beograd. Tistega decembra '91 je torej oče prišel po mene, me odpeljal dol in sem ostal eno sezono v Crveni zvezdi. Po sezoni sem se vrnil. Spet je bil december in sem prišel za novo leto v Slovenijo. Potem je tu še splet okoliščin, da sem imel stari jugoslovanski potni list, ki je veljal do 31. decembra 1992. Glede na to, da sem tukaj praznoval novo leto, ne vem praktično, kaj sem bil 1. januarja 1993 ..." je v intervjuju za RTV Slovenija pojasnil nekdanji košarkar, ki se je sicer rodil v Šempetru pri Gorici, in nadljeval: "Imel sem jugoslovanski potni list, ki je bil seveda neveljaven. Čez teden dni sem šel na Mačkovo, kjer so mi dejali, da me nimajo v evidenci, da nisem državljan Republike Slovenije. Potem sem šel na veleposlaništvo Zvezne republike Jugoslavije, tudi tam me niso imeli v evidenci. Tako da sem bil vesoljec, kar koli želite, Nezemljan."

Da so se Dončićeve težave rešile, je pomagala tudi košarkarska zveza: "Točno tako (kot Tom Hanks v filmu Terminal) sem se počutil, ker naslednji dve leti praktično nisem mogel iti nikamor. Takoj sem dal prošnjo za državljanstvo oziroma za ugotovitev državljanstva, in to se je še nekaj časa vleklo. Potem sem dobil od olimpijskega komiteja in Košarkarske zveze Slovenije, da sem perspektiven igralec – takrat naj bi bil še nekaj nadarjen – in na podlagi izredne naturalizacije sem dobil slovenski potni list."

Članki iz rubrike