Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Finale Lige prvakov 2019 bo pri Janu Oblaku doma

Deli na:
Finale Lige prvakov 2019 bo pri Janu Oblaku doma

Foto: Profimedia

Finale lige prvakov 2019 bo 1. junija v Madridu, Italijan Michele Uva pa je na mestu podpredsednika Evropske nogometne zveze (Uefe) nasledil Španca Angela Mario Villarja Llona, je sporočila Uefa, ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin.

Ta je dejal, da se prepad med velikimi in majhnimi ne sme povečevati.

Predsednik Uefe Čeferin in predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino sta se izredni skupščini v Ženevi izrekla tudi za reformo prestopov v nogometu. Čeferin je izpostavil, da se prepad med velikimi in majhnimi evropskimi nogometnimi zvezami ne sme povečevati.

Uefa je odločila, da bo finale lige prvakov leta 2019 v Madridu, na stadion Atletica, ekipe slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka. Leta 1957, 1969, 1980 in 2010 je finale gostil Realov Santiago Bernabeu, v Španiji pa je bila zaključna tekma še v Sevilli (1986) in Barceloni (1989, 1999).

Atletico je z novim stadionom Wanda Metropolitano, odprtim šele v začetku septembra, dobil več podpore kot stadion v Bakuju. Azerbajdžanska prestolnica pa bo leta 2019 gostila finale evropske lige. Finale lige prvakov 2019 bo 1. junija, tri dni po finalu evropske lige. Superpokal 2019 bodo odigrali na stadionu Bešiktaša v Istanbulu, Budimpešta pa bo gostila finale ženske lige prvakov, so sporočili iz Uefe. Finale lige prvakov v tej sezoni bo 26. maja 2018 v Kijevu, 10 dni po finalu evropske lige v Lyonu.

Uva je nasledil Villarja Llona, ki je zaradi korupcijskega škandala v priporu. Portugalec Fernando Gomes se bo na naslednjem kongresu Uefe februarja 2018 potegoval za položaj Villarja Llona kot evropski predstavnik v Mednarodni nogometni zvezi (Fifi), je po izredni skupščini Uefe in seji izvršnega odbora sporočila Uefa. Andrea Agnelli in Ivan Gazidis sta bila potrjena kot člana IO Uefe.


"Želimo zagotoviti, da bodo lahko tudi manjše ekipe nastopile v 'veliki ligi', da ohranimo žive sanje za vse. To je tisto, kar dela nogomet tako posebnega, to je magija tega športa. Vse to moramo zaščititi čim prej, da ne bo prepozno," je med drugim med 13. izrednim kongresom Uefe in pred predstavniki 55 nacionalnih zvez dejal Čeferin.

Čeferin se je na skupščini navezal na besede nemške kanclerke Angele Merkel o drastični rasti zneskov za prestope, a zahteval tudi podporo politike. "Vsem evropskim politikom sporočam, da se popolnoma strinjamo. Ampak doslej nam niste pomagali, da bi stvari postavili na svoje mesto," je dejal prvi mož Uefe.

Kot pravi, je pripravljena cela vrsta ukrepov, s katerimi bi lažje regulirali nogomet. Kot možnosti je izpostavil uvedbo zgornje meje plače za nogometaše, dodatno obdavčitev, zmanjšanje kadrov v posamezni ekipi in omejitev izposoje igralcev. "Trenutek je pravi in moja želja je, da to naredimo. To je cilj."

Pred kratim je bila do porasta odškodnin, kot že omenjeno, kritična Merklova. "Teh zneskov ni več možno razumeti. Uefa in Fifa naj prilagodita kriterije prestopov in poskrbita za večje ravnotežje v nogometu," je pred časom za nemške medije dejala kanclerka.

Povod je bil bržkone prestop Brazilca Neymarja iz Barcelone v francoski PSG za 222 milijonov evrov. "Čas je, da se vsi skupaj lotimo sistema prestopov," je kot gost na skupščini Uefe dejal tudi Infantino, ki ga skrbijo tudi visoke provizije menedžerjev in svetovalcev.

Glavna tema ostajajo predvsem prestopi in finančni fairplay. O tem je bilo že veliko povedanega, Čeferin je kršitve javno že kritiziral in napovedal tudi kazni, a kratkoročno bo Evropa Slovenca ocenjevala predvsem po odnosu do Paris St. Germaina. Obenem se obeta tudi burna debata o morebitnem skrajšanju poletnega prestopnega roka, da bodo klubi startali v novo sezono z znanimi postavami, ne pa, da posamezne igralce menjajo po petih ali celo več odigranih krogih. Tukaj Uefo čaka dialog predvsem z najmočnejšimi evropskimi ligami.