mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 27.07.2017 17:01:07

Slovenski gorski kolesarji že dobro spoznali progo za EP

Slovenski reprezentanti v gorskem kolesarstvu so danes trenirali na progi evropskega prvenstva v italijanskem Darfe Boario Termeju, kjer jih konec tedna čakajo dirke v olimpijskem krosu. Novozgrajena proga se je izkazala za precej zahtevno, a so se z njo Slovenci kar dobro spoprijateljili. Tanja Žakelj je zadržala dobre občutek z zadnjih dirk.

Slovenska reprezentanca je danes dopoldan spoznavala progo, ki se je na koncu izkazala za zahtevno, čeprav po prvih informacijah, fotografijah in posnetkih ni kazalo na to. Italijanski organizatorji so v dveh mesecih pripravili progo, ki vsebuje vzpon, tehnične dele, skalnate odseke, skoke, vse skupaj pa so prireditelji "napletli" na hribček sredi termalnega mesteca Darfo Boario Terme.

Mladinci Matjaž Lozar, Matevž Govekar in Miha Klemenčič ter mladinka Vita Movrin in mlajši član Rok Naglič so si progo šli ogledat že v sredo, ko je slovenska ekipa prišla v dolino Camonica, Tanja Žakelj se je za začetek po progi le sprehodila.

"Proga je zelo zanimiva. Tehnično precej zahtevna. Lahko primerljiva s svetovnim pokalom. Ima nekaj tehničnih odsekov, ki so zelo zahtevni. Tam je treba biti dodatno pozoren. Progo so iz ničesar naredili v dveh mesecih. Glede na videno, so naredili dobro delo," je progo ocenil slovenski selektor Urban Ferenčak, ki je progo na EP po tehnični plati primerjal s progo v Kočevju, kjer je že bilo državno prvenstvo.

Istočasno je pozval slovenske klube in trenerje ter tekmovalce, naj ne zganjajo panike, ko na kakšni progi v Sloveniji vidijo kakšen skok ter zaradi tega spremenijo progo, saj na ta račun predvsem mladi tekmovalci težje osvojijo tovrstne dele prog v tujini.



"Proga je zanimiva. Že ko smo šli peš, sem vedela, da bodo odseki zelo težki. Ni enostavna, ne s psihičnega ne s fizičnega vidika. Na visokem pulzu je težko dirkati. Ni je za podcenjevati. Na prvi pogled se mi ni zdela ne vem kako hudo zahtevna, vedela pa sem, da je ni za podcenjevati, treba se jo je lotiti z drugačnega vidika, saj je zgrajena na novo. Konstruktorji se lahko uštejejo. To se je danes pokazalo, danes sem nekajkrat slišala reševalno vozilo, se pravi, da je bilo nekaj padcev," je dejala Žakljeva.

"Današnji trening opravila dobro. Iz kroga v krog se mi je proga zdela bolj domača in tekoča. Generalno sem osvojila progo in lahko grem sproščeno v naslednje dni," je dobro razpoložena najboljša Slovenka.

Sicer pa je konkurenca na letošnjem EP, ki bi prvotno moral biti v Istanbulu, a so ga zaradi nezanimanja in varnostnih razlogov preselili v Italijo, izjemno dobra. Na seznamu prijavljenih je večina najboljših tekmovalk iz svetovnega pokala. Organizatorji so sporočili, da je v vseh konkurencah prijavljenih 383 tekmovalcev iz 35 držav.

Danes je v mestecu v Lombardiji na sporedu prvi tekmovalni dan, v štafeti pa Slovenije ne bo. Prav tako je ne bo v petkovem krosu na izpadanje, v disciplini, ki je slovenski reprezentanci v preteklosti po zaslugi Mihe Halzerja že prinesla številne uspehe. V soboto in nedeljo so na vrsti dirke v olimpijskem krosu, od Slovencev bo prva nastopila mladinka Movrinova, v soboto nastopi čakajo še mladince Lozarja, Govekarja in Klemenčiča. Mlajši član Naglič in članica Žakljeva bosta dirkala v nedeljo.

Članki iz rubrike