Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
23. 9. 2017,
15.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Naj planinska koča

Sobota, 23. 9. 2017, 15.16

6 let, 6 mesecev

Sportalov izlet - iz arhiva

Eden najlepših vzponov – na Roblek

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Roblekov dom | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Jutri ob 11. uri bomo Roku in Zdenki Podpečan, oskrbnikoma Roblekovega doma na Begunjščici, na kraju samem, torej na Robleku, predali plaketo za Naj planinsko kočo. Vabimo vas, da se prisrčnega snidenja udeležite v čim večjem številu. Če še ne poznate ene najlepših tur v slovenskih gorah, vam jo predstavljamo v Sportalovi pohodniški rubriki.

Izhodišče: Dom v Dragi (689 m. n. v.)
Cilja: Roblekov dom na Begunjščici (1.657 m. n. v.), Veliki vrh - Begunjščica (2.060 m. n. v.)
Čas hoje: dve uri in 15 minut do Robleka (po tablah dve uri in 45 min), nato še dobra ura na Veliki vrh Begunjščice
Tura: pot je dobro označena, a daljša, ponekod strma, pod vrhom je zaradi izpostavljenosti potrebno nekaj več previdnosti

Ne prezrite:


 | Foto:

Nad gorenjskimi Begunjami se vzpenja dvatisočak Begunjščica. Gre za več sto metrov dolg greben. Njegova najvišja točka je Veliki vrh (2.060 m. n. v.). S svojimi strmimi, travnatimi južnimi pobočji in prepadnimi, skalnatimi severnimi omogoča izjemne razglede na vse štiri strani neba. Če štartate iz doline, je vzpon dolg (kar 1.400 metrov višinske razlike); ponekod strm, v zaključnem delu izpostavljen, pa vendarle gre za eno najbolj obiskanih tur – ne le v Karavankah, v slovenskih gorah na splošno. Slabše pripravljeni lahko za izhodišče vzamete planino Planinco in pohod končate pri Roblekovem domu, a celoten vzpon, kot ga opisujemo v nadaljevanju, vam bo dal mnogo več zadovoljstva.

Z gorenjske avtoceste zavijemo na izvozu za Radovljico. Zapeljemo se skozi Begunje v dolino Draga. Parkiramo kakšnih 100 metrov naprej od Doma v Dragi, kjer se konča asfaltirana pot. Sicer se je možno zapeljati vse do planine Planinca (1.128 m. n. v.), a gozdna pot je ozka, težava zna biti, če vam nasproti pripelje tovornjak, ki prevaža les.

 | Foto:

 | Foto:

 | Foto:

Torej v Dragi pot pod noge! Sprva sledite omenjeni gozdi cesti, na prvem razpotju pa izberete levo turo čez Planinco in ne desno čez planino Preval. Kakšnih 20 minut po štartu vas smerokaz usmeri s ceste strmo v breg. Ta odsek je na celotni turi še najstrmejši - široka pot gre skozi gozd povsem navkreber. Po približno uri hoje dosežete Planinco, še 10 minut naprej pa je Poljška planina. Ste na pol poti do Robleka. Od planine pot poteka cik cik na pobočje in tako ta ni zahtevna. V naslednji uri se dvignete na 1.657 metrov nad morjem in ozrete Roblekov dom. Izpred koče se odpira lep razgled proti Julijskim Alpam, pa na sosednji Stol in navzdol proti Bledu in Dobravam.

 | Foto:

 | Foto:

 | Foto:

Počitek pred kočo vam bo dal novih moči in zato se le odpravite naprej na Veliki vrh Begunjščice. Pot se začne za kočo. Je ozka in sprva položna, saj se vzpenjate po grebenu.

Ves čas se odpirajo neverjetni razgledi, tako da, če imate s seboj fotoaparat, kratkih fotopostankov ne bo manjkalo. Ob koncu pa le velja nekaj več previdnosti, saj je ozka pot ponekod izpostavljena (gre prečno na strmo pobočje). Strmejši je le še zadnji odsek (kakšnih 10, 15 minut), pravzaprav je tam treba nekaj več previdnosti pri spustu.

 | Foto:

 | Foto:

In tako ste dobro uro hoda od Robleka na najvišji točki Begunjščice. Ne le Triglav, Bled in Stol, pogled vam bo segel še proti Vrtači, pa navzdol na Zelenico, proti Celovški kotlini, najprej po Karavankah v smeri Kamniških Alp, v daljavi se morda vidi še Snežnik. Predlagam, da naredite še nekaj 100 metrov naprej po grebenu Begunjščice (v smeri vzhoda), kjer se na travnikih pasejo ovce.

V dolino se vrnete po isti poti. Na Robleku si vzemite še čas za pravo domače kosilo.

Ne spreglejte