Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
18. 7. 2018,
21.15

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

10

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija

Sreda, 18. 7. 2018, 21.15

5 let, 9 mesecev

Poročilo s tekme Qarabag : Olimpija

Azerbajdžanci v Bakuju navdušili Mariborčane na igrišču in ob njem

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

10

Qarabag NK Olimpija | Foto NK Olimpija/SPS

Foto: NK Olimpija/SPS

Nogometaši Olimpije so na povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Bakuju z 0:0 remizirali s Qarabagom in se s skupnim izidom 0:1 že na prvi stopnički poslavljajo od sanj o igranju v elitni evropski nogometni ligi. Ob igrišču pa so domači navijači poskrbeli za nekaj, s čimer so zagotovo navdušili precejšen del Mariborčanov.

poročevalec, Baku | Foto:

Qarabag, ki je lani dvakrat remiziral z Atletico Madridom in bil glavni krivec, da so morali Jan Oblak in soigralci namesto v ligi prvakov evropsko sezono nadaljevati v ligi Europa, ki so jo potem tudi osvojili, ima tudi letos podobne cilje. Želi si spet v elitno evropsko klubsko ligo, skupinski del lige Europa pa je higienski minimum, kot se je izrazil eden izmed azerbajdžanskih novinarjev.

Teh je bilo na tekmi kar okoli 100. Qarabag je v več kot dvomilijonskem Bakuju namreč že pred časom prevzel prvo mesto Nefčiju in postal najbolj priljubljen klub v državi.

Zanimanje domačih medijev za tekmo med Qarabagom in Olimpijo je bilo izjemno. | Foto: Sportal Zanimanje domačih medijev za tekmo med Qarabagom in Olimpijo je bilo izjemno. Foto: Sportal

V domačem prvenstvu tekme pred približno dva, tri tisoč gledalci na tribunah igra na štadionu Arena Azersun, ki nosi ime po glavnem pokrovitelju kluba. Konglomeratu, ki zaposluje več kot 12 tisoč ljudi in se v prvi vrsti ukvarja s prehranjevalno industrijo, v klub pa na leto prinese okoli 15 milijonov evrov.

Islandca, ki je zaslovel v Rusiji, (še) ni bilo

Tudi zato si lahko Azerbajdžanci privoščijo precej dražji igralski kader, v katerem po novem najdemo tudi Hannesa Hallderssona. Islandskega vratarja, ki je zablestel na letošnjem svetovnem prvenstvu, potem ko je ubranil enajstmetrovko Lionelu Messiju.

Olimpija ni mogla prebiti trdnega obrambnega bloka azerbajdžanskega prvaka. | Foto: NK Olimpija/SPS Olimpija ni mogla prebiti trdnega obrambnega bloka azerbajdžanskega prvaka. Foto: NK Olimpija/SPS

Toda v novo sezono je azerbajdžanski prvak, ki je pet od šestih naslovov, s katerimi se ponaša, osvojil v zadnjih petih letih, vstopil precej oslabljen.

Izgubil je tri nosilce ekipe. Ob bosanskem vratarju Ibrahimiu Šehiću in brazilskem napadalcu Pedru Henriqueju navijači Qarabaga pogrešajo predvsem Brazilca z azerbajdžanskim potnim listom, ki igra tudi za reprezentanco, Ricarda Almeydo. Ta vezist je bil srce ekipe, ki pa kljub odhodom sanja, da bo tudi letos zaigrala med evropsko elito.

Azerbajdžanci so vzklikali navijaške pesmi Maribora

O tem sanjajo tudi njegovi zelo glasni navijači, ki se jih je tokrat zbralo 20 tisoč (zraven je bilo tudi okoli 30 navijačev Olimpije, ki so pripotovali na dolgo pot) in so dodobra napolnili republiški štadion Tofiga Bahramova, na katerem Qarabag igra evropske tekme, ki sprejme 31 tisoč gledalcev. Nekateri med njimi, tisti organizirani, pa so že pred začetkom tekme poskrbeli za napev, ob katerem smo slovenski novinarji zastrigli z ušesi.

"Ubi, ubi, ubi žabara," se je priljubljeno skandiranje mariborskih navijačev zaslišalo z njihove tribune, podobno pa so pozneje ponovili še nekajkrat. Očitno so se Azerbajdžanci v zadnjem času malce pozanimali o navijaški kulturi pri nas in poskrbeli za napev, s katerim so prav gotovo poželi precej simpatij na štajerskem koncu Slovenije.

Skandiranje navijačev Qarabaga, ki je navdušilo Mariborčane:

Na igrišču smo v prvih nekaj minutah videli zelo obetaven začetek Olimpije. Ljubljančani so v zelo vročem in vlažnem vremenu (malo pod 30 stopinj Celzija) ob pogojih, ob katerih je bilo težko že tipkati po tipkovnici, kaj šele igrati, v prvih minutah napadli proti nasprotnikovemu golu. Jasno, po porazu z 0:1 pred domačimi navijači jim drugega ni niti preostalo.

Brez pravega napadalca spet ni bilo gola

Igrali so brez pravega napadalca, kot edini je v napadu od prve minute stal Rok Kronaveter, saj pravega napadalca niti nimajo. Razen novinca Harisa Kadrića, ki pa je pri 18 letih za tako pomembne evropske še prezelen. Isah Abass je bil namreč na prejšnji tekmi izključen, Argentinec slovenskih korenin Andres Vombergar pa v nekoliko nenavadnih okoliščinah prečrtan.

Rok Kronaveter je zaigral na poziciji napadalca, a se ni najbolje znašel. | Foto: NK Olimpija/SPS Rok Kronaveter je zaigral na poziciji napadalca, a se ni najbolje znašel. Foto: NK Olimpija/SPS

Predvsem po levi strani so gostje napadali v prvih minutah in si že po dveh minutah igre priigrali priložnost, ko je Stefan Savić iztržil kot. Po njem se ni zgodilo nič.

V sedmi minuti je bilo še bolj nevarno. Savić je spet prodrl, Kronaveter je v kazenskem prostoru prišel do strela, a meril čez gol.

Qarabag je bil na začetku v podrejenem položaju

Šele po devetih minutah so prvič pred gol Olimpije prišli domači, a niso bili nevarni. So pa s tem očitno napovedali, da se bo tehtnica prevesila na njihovo stran.

Prav zelo nevarni niso bili, a so napadali, medtem ko je igra Ljubljančanov ugasnila. Najprej je v 13. minuti po levi prodrl Mahir Madatov, a po strelu grdo zgrešil cilj, v 28. minuti je po novem prodoru na levi strani, tokrat je zanj poskrbel Abdellah Zoubir, z izbijanjem žoge gol Olimpije rešil Dino Štiglec.

Šest minut pozneje je še enkrat streljal Madatov, a to storil preslabo. Do konca polčasa se izid ni spremenil.

Tudi menjava ni prinesla spremembe

Ob polčasu je gostujoči trener Ilija Stolica prvič menjal. Na igrišče je poslal novinca Matica Črnica, na klopi pa nekoliko presenetljivo pustil Savića, ki se je zdel edini nevarni nogometaš Olimpije v prvih 45 minutah.

Kljub temu se na igrišču prav prida ni spremenilo, slovenski prvak je bil še naprej brezzob in nenevaren. Tudi Qarabag ni ravno teroriziral vrat Aljaža Ivačiča, a je bil vsaj malo nevaren.

Kingsley Boateng je bil nenevaren. | Foto: NK Olimpija/SPS Kingsley Boateng je bil nenevaren. Foto: NK Olimpija/SPS

V 58. minuti je poskusil Donald Guerrier, a ni bil dovolj natančen, potem sta v 60. oziroma 64. minuti streljala še najprej Simeon Slavčev in za njim še Michel, a tudi onadva nista merila dovolj natančno.

Olimpija je bila prvič v drugem delu igre nevarna šele v 74. minuti, ko je bilo najprej vroče pred njenim golom, a so Ljubljančani razčistili, še preden so domačini udarili na gol, v protinapadu pa je z leve strani pred gol azerbajdžanskega prvaka prišel Boateng, a streljal zelo slabo. Že malo za tem se je na desni strani "izkazal" še tokrat zelo nerazpoloženi Daniel Avramovski.

Olimpija bo evropsko sezono nadaljevala v kvalifikacijah za ligo Europa. | Foto: NK Olimpija/SPS Olimpija bo evropsko sezono nadaljevala v kvalifikacijah za ligo Europa. Foto: NK Olimpija/SPS

Olimpija je izpadla, a se od Evrope še ne poslavlja

Potem se vse do konca tekme ni dogajalo prav veliko, v zadnjih minutah pa je Olimpija nekajkrat poskusila, prednjačil je predvsem rezervist Črnic, a bila vseeno daleč od gola, tako da ji ni uspelo in se na prvi stopnički poslavlja od sanj o igranju v najmočnejši evropski ligi.

Rezultatsko se proti udeležencu lige prvakov iz prejšnje sezone, ki ima veliko večji proračun, sicer niso odrezali najslabše in bili blizu, a skrbi pa predvsem to, da v 180 in še nekaj minutah nove sezone ni še niti enkrat zadela, še bolj pa to, da tudi prav veliko priložnosti za zadetke ni bilo. 

Ob koncu tekme so se Ljubljančani trudili, bili zelo agresivni in si prislužili številne rumene kartone, Marko Gajić kar dva in tudi izključitev, a ni in ni šlo.

Kljub izpadu se OIimpija od Evrope ne poslavlja. Seli se v kvalifikacije za ligo Europa, v kateri jo že naslednji četrtek v Stožicah čaka prva tekma 2. kroga kvalifikacij proti severnoirskemu Crusadersu.

Qarabag : Olimpija 0:0

 

Republiški štadion Tofiga Bahramova v Bakuju, 20.000 gledalcev.  Sodnik: Erez Papir (Izrael).

Qarabag: Vagner; Guerrier, Hüseynov, Rzezniczak, Medvedev; Dinijev, Slavčev; Zoubir, Michel, Quintana (od 42. Ozobić); Madatov (od 92. Agolli). Trener: Gurban Gurbanov.
Olimpija: Ivačič; Štiglec, Gajić, Zarifović, Bagnack (od 73. Ilić); Tomić; Savić (od 46. Črnic), Avramovski, Putinčanin, Boateng; Kronaveter (od 71. Miškić).  Trener: Ilija Stolica.

Rumeni karton: Boateng 4. (Olimpija), Putinčanin 85. (Olimpija), Gajić 86. (Olimpija), Medvedev 87. (Qarabag) Črnic 93. (Olimpija), Rzezniczak 93. (Qarabag)
Rdeči karton: Gajić 95. (Olimpija)

 

Nogometna vročica se nadaljuje!

Prve tekme #PLTS lahko že od petka naprej spremljate na Planet TV in Planet 2. Že v ponedeljek, 23. julija, pa bo na Planet 2 prvič na sporedu oddaja Goool!, ki jo bo vodil Dani Bavec. Več o razporedu tekem in novi nogometni oddaji si lahko preberete TUKAJ.

Preberite še:

Milan Mandarić Zlatko Zahović
Sportal Koliko sta Mandarić in Zahović zaslužila v tem poletju? Sta sploh kaj?
Milan Mandarić
Sportal Milan Mandarić najavil zvenečo okrepitev in velik preobrat
Ne spreglejte