Atletico in Jan Oblak po naslov španskega prvaka

Špansko prvenstvo prvič po letu 2009 brez rivalstva Messi-Ronaldo. Real brez ostrostrelca, prioriteta Barcelone liga prvakov.
Fotografija: Lionel Messi je po sredini zmagi Barcelone nad Boco Juniors obljubil navijačem boj za ligo prvakov.
Odpri galerijo
Lionel Messi je po sredini zmagi Barcelone nad Boco Juniors obljubil navijačem boj za ligo prvakov.

Ljubljana – Drevi bodo v Gironi odprli 88. sezono španskega nogometnega prvenstva, najmočnejšega in morda najbolj priljubljenega klubskega tekmovanja. Doslej ... Španci so izgubili največje individualno rivalstvo v 150-letni zgodovini igre, potem ko je najboljši na svetu Cristiano Ronaldo »zapustil« Lionela Messija in se preselil v Torino.

Prvič po letu 2009 bodo španski navijači prikrajšani za vse, kar ponuja na igrišču in ob njem Cristiano Ronaldo.
Prvič po letu 2009 bodo španski navijači prikrajšani za vse, kar ponuja na igrišču in ob njem Cristiano Ronaldo.


Pred sezono 2018/19 poznamo več vprašanj kot odgovorov nanje. Kako uspešen bo madridski Real brez prvega ostrostrelca, ki je v 438 tekmah zabil neverjetnih 450 golov, ki je dvignil odmevnost španskega clasica za dodaten razred in ki je od selitve iz Manchestra v letu 2009 naredil za španski nogomet več kot vsi drugi skupaj? »Brez Ronalda bomo okrepili kolektivni duh,« je zatrdil novi Realov trener Julen Lopetegui, doslej znan po tem, da je predčasno zapustil svetovno prvenstvo v Rusiji zaradi dogovarjanja z Madridčani mimo španske nogometne zveze ...


Barcelona po ligo prvakov


Real Madrid ni močno spreminjal ekipe, toda odhod Ronalda in najtrofejnejšega trenerja vseh časov – Zinedina Zidana – bo gotovo pustil posledice na podobi kraljevskega kluba. Čas bo razkril, ali bo Real brez udarne naveze še boljši ali pa bo moral na lovorike počakati sezono ali dve.



Barcelona gotovo kotira višje od večnega tekmeca. Ne nazadnje ni prodajala svojih biserov, tako ali tako je bila izjemno močna že v minuli sezoni. Če odmislimo popoln mrk v Rimu, ko je v povratni tekmi lige prvakov zapravila visoko prednost proti Romi, je Barçin stroj deloval zanesljivo, ne nazadnje so Katalonci aktualni prvaki španske lige.

Tudi zavoljo uspešnosti »blaugrane« na Iberskem polotoku – Barcelona je osvojila tudi španska pokal in superpokal – bodo Lionel Messi in njegovi podaniki v novi sezoni krenili po zlatnino na tuje. To so javno potrdili Messi, trener Ernesto Valverde in predsednik vplivne športno-politične inštitucije.


Messi kapetan pri 31 letih


»Zgradili smo močno ekipo. Igralci, ki so nas okrepili, bodo dodali v moštvo veliko kakovost. Minula sezona je bila zelo dobra, saj smo osvojili več lovorik, zgodnje slovo v ligi prvakov pa nas je potrlo, verjemite. Lahko vam obljubim, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da prestižno lovoriko vrnemo v Barcelono,« je zatrdil Messi, ki bo pri 31 letih postal kapetan Barcelone, potem ko je Andres Iniesta odšel na Japonsko. Dvojec Xavi-Iniesta je dokončno odšel v zgodovino kot ena najboljših navez vseh časov. Messi bo poskušal čim hitreje vpeljati v jato novince – to so krilo Malcom (odškodnina 41 milijonov €), branilec Lenglet (36) in zvezna igralca Arthur (31) in Vidal (18).

Vratar Jan Oblak bo tudi v tej sezoni pomemben član ekipe Atletica.
Vratar Jan Oblak bo tudi v tej sezoni pomemben član ekipe Atletica.

 

Trener Simeone navdušen


Real Madrid bo prenovil koncept svoje igre, Barcelona bo krenila po ligo prvakov – bo njune izzive unovčil Atletico Madrid, ki deluje najbolje v zadnjih letih? Tekma za evropski superpokal v Talinu je razkrila moč in nepopustljivost nogometašev v rdeče-belih majicah, ki so leta 2014 zadnjič dvignili pokal za naslov državnega prvaka. Vratar Jan Oblak je prestopil v klub prav po tem, v ponedeljek bo krenil v Valencii po svoj prvi naslov prvaka.

Trener Diego Simeone ni prodajal udarnih sil, če odmislimo, da je odšel dolgoletni poveljnik slačilnice Gabi, ob njem pa še »rezervisti« Gameiro, Vrsaljko, Vietto in Torres. Novinci so odlični: od Thomasa Lemarja (70 milijonov €) do portugalskega bisera Gelsona Martinsa, ki je prišel brezplačno iz Sportinga – po napadu navijačev v Lizboni je unovčil klavzulo v pogodbi.
»Navdušen sem na širino zasedbe, ki jo premoremo. Igralci, ki so vstopili s klopi v sredo zvečer proti Realu, so dvignili ritem naše igre. Zmaga s 4:2 ne bo spremenila naše strategije, ki preverjeno deluje že vrsto let,« je napovedal Simeone, ki je med tekmo brez posledic zamenjal tudi udarno napadalno navezo Costa-Griezmann ...

Komentarji: