Messi ne bo pomagal Juventusu

Drevišnje tekme nogometne lige prvakov: Jan Oblak v Azerbajdžanu, Damirju Skomini derbi večera. 

Objavljeno
18. oktober 2017 02.27
Spain Soccer Champions League
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Današnji večer v ligi prvakov bo nemara pritegnil še več navijačev kot sinočnji uvod v 3. kolo. Aktivni bodo težkokategorniki Barcelona, Bayern, PSG, Juventus, Manchester United in Chelsea, najpomembnejšo tekmo pa bodo igrali v Torinu. Juventus je konec tedna res deloval kot »stara dama«, morebiten drevišnji spodrsljaj s Sportingom bi ohromil njegove možnosti za osmino finala LP.

Potem ko je Paulo Dybala zapravil strel z bele točke v zadnji minuti tekme z Laziem, je v taboru Juventusa prvič v tej sezoni završalo. Juve resda tradicionalno dobi krila šele v januarju, februarju in naprej, toda njegovi tekmeci, predvsem Napoli in Inter, delujejo bolj resno in organizirano kot v minulih letih. Tega se zavedajo tudi v Torinu, kjer so pred drevišnjo tekmo z lizbonskim Sportingom mobilizirali vse razpoložljive sile na igrišču in ob njem.

Za Juventus šteje le zmaga, četudi igra Sporting v gosteh celo bolje kot doma. Skrbno selekcionirana portugalska zasedba igra učinkovit in všečen nogomet, na ta način je na zadnjih sedmih gostovanjih zmagala kar šestkrat. Italijanski prvak premore večjo individualno kakovost udarnih asov, četudi ti v zadnjem času zaman iščejo formo. Dybala je spremljal zadnji podvig Argentine v Ekvadorju z rezervne klopi, Gonzala Higuaina sploh ni bilo med izbranci selektorja Jorgeja Sampaolija. Slednji je v napadu zaupal navezi Messi-Di Maria-Benedetto, prednost pred zvezdniki z evropskih igrišč – Mauro Icardi je vstopil v igro v drugem polčasu – je dobil Mario Benedetto iz Boce Juniors, ki ga bo Sampaoli skoraj zanesljivo odpeljal z jato tudi prihodnje leto v Rusijo.

Lionel Messi je prejšnji teden zabil tri gole na nadmorski višini 2782 m, drevi vendarle ne bo mogel pomagati rojakoma pri Juventusu, igral bo za Barcelono in zase, da bi čimbolj znižal zaostanek v strelskem obračunu s Cristianom Ronaldom. Prav Dybala in Higuain bosta morala prispevati levji delež za zmago Juventusa nad Sportingom, ki ga vodi izkušeni trener Jorge Jesus, med letoma 2009 in 2015 arhitekt Benficinih uspehov.

Tretje kolo lige prvakov prinaša »paketni« tekmi istih klubov, kar običajno pomeni, da najboljši naredijo pomemben korak proti osmini finala, slabši si priprejo vrata do prezimovanja v Evropi. Tega se zavedajo tudi pri madridskem Atleticu. Trener Diego Simeone želi iztržiti vseh 6 točk v dvoboju s Karabahom, hkrati upa, da bo Chelsea prizemljil Romo. Katerikoli drug scenarij bi pošteno zapletel razmerje moči v skupini C. Atleticov vratar Jan Oblak brani v odlični formi, najmanj tako razigrani so tudi njegovi soigralci na čelu z Antoinom Griezmannom, zato je v Azerbajdžanu realen le en scenarij – zmaga gostov.

Tudi Bayern razmišlja podobno, potem ko jo je skupil v Parizu, ko je zapustil barko Carlo Ancelotti. Gostovanje Celtica v Münchnu bi bilo lahko prava paša za oči, če bodo gostje sledili odprti igri trenerja Brendana Rodgersa, Bavarci pa navodilom povratnika Juppa Heynckesa. »Osram« je očitno dobro predramil svoje adute, ki so se mu konec tedna oddolžili s petimi goli v mreži domžalskega znanca Freiburga. Kdo ve, morda to pomeni, da drevi velja staviti na strelski šov Roberta Lewandowskega?

Na minutažo bo čakal tudi Robert Berić v majici Anderlechta, ki se bo soočil z misijo nemogoče proti PSG, gotovo pa bo dobil priložnost Damir Skomina. Najboljši slovenski sodnik bo vodil derbi večera med Chelseajem in Romo.