mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
0 10.09.2018 09:08:23

Z direktnim vlakom vsak dan do Trsta, letališča Trst in Vidma

Konec prejšnjega tedna se je ob 5.57 zjutraj vlak z oznako ETR 563 v lasti Dežele Furlanije Julijske krajine z ljubljanske železniške postaje odpravil na otvoritveno vožnjo proti Trstu. Ponovno vzpostavljena povezava je plod sodelovanja in povezovanja dveh javnih potniških prometov z obeh strani meje, ki ga izvajata družbi SŽ-Potniški promet in Trenitalia, za uresničitev povezave pa sta pomemben del prispevali deželna vlada Dežele Furlanije Julijske krajine in Ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije ob podpori Evropske komisije.

Direktor SŽ-Potniški promet, mag. Boštjan Koren je ob tem povedal: »Ponovna vzpostavitev železniške povezave med Slovenijo in Italijo po letu 2011 je plod prizadevanj in skupnega interesa mnogih deležnikov na strani Republike Slovenije in Dežele Furlanije - Julijske krajine ter Evropske komisije. Veseli nas, da potnikom z obeh strani meje spet lahko ponudimo potovanje z vlakom do Trsta, letališča Trst in Vidma ter ponovno povežemo kraje in ljudi ob progi. Od leta 2011, ko so Madžarske železnice ukinile vlak »Venezia«, ki je povezoval Budimpešto – Zagreb – Ljubljano – Benetke, smo si prizadevali za ponovno povezavo z Italijo. Prvi pomemben korak smo naredili leta 2014, ko smo začeli z vožnjo do prve čezmejne postaje v Italiji Opčine / Villa Opicina. V sodelovanju z Arrivo smo uvedli hitro avtobusno linijo Ljubljana – Trst, kjer veljajo železniške vozovnice in je vključena v evropski železniški voznoredni sistem. Tretji korak je uvedba današnjih vlakovnih povezav. Letno prepeljemo v Italijo okoli 10.000 potnikov, z novo povezavo bo ta številka še zrasla.«

Direktni vlak bo vozil vsak dan dvakrat v obe smeri. Jutranji z odhodom iz Ljubljane ob 5.57 pelje do Trsta ter naprej do letališča Trst (Ronke) in Vidma, popoldanski z odhodom iz Ljubljane ob 16.10 pa do Trsta. Povratek direktnega vlaka v Ljubljano je ob 9.01 iz Trsta in ob 17.54 iz Vidma. Vozni red je organiziran tako, da v Trstu omogoča dnevne povezave z regionalnimi vlaki do letališča Ronki, Vidma, Pordenona, Trevisa in do Trbiža v smeri Beljaka, ter povezave s hitrimi vlaki Freccarossa do Padove, Milana, Torina, Bologne Firenc, Rima in nazaj.



Cena vozovnice je 8 evrov do Trsta, 11,60 evra do letališča Ronchi in 15,20 evra do Vidma. Cena prevoza kolesa v mednarodnem prometu je 5 evrov.

Več o novi ponudbi in vozni red vlakov si lahko preberete TUKAJ.<>.

Galerija

Članki iz rubrike