NAJVEČJI PRAZNIK

Ni ga tiča čez prašiča

Objavljeno 19. november 2017 16.27 | Posodobljeno 19. november 2017 16.27 | Piše: U. S.

Koline imajo številne družbene, duhovne in kulinarične razsežnosti.

Monografija Koline je izšla tudi v izvirni ekskluzivni izdaji z omejeno naklado, vezani v kožo krškopoljskega prašiča.FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Tako kot nekoč še tudi danes koline veljajo za enega največjih praznikov na Slovenskem. A niso povsod enake, kolikor je krajev, toliko običajev, povezanih z njimi. Zato se pač spodobi, da imamo Slovenci knjigo o kolinah, za to je poskrbel prof. dr. Janez Bogataj. Dve njegovi knjigi sta izšli pri založbi Rokus Klett, strokovna monografija Ni ga tiča čez prašiča! Kultura kolin na Slovenskem in monografski esej Koline. Založba je doslej izdala že 18 Bogatajevih izvirnih knjižnih del in 18 prevodov njegovih del v štiri tuje jezike, tudi japonščino.

Gradivo za Koline je začel zbirati še kot študent, ko je »hodil na Gorenjsko k sorodnikom in sodeloval pri kolinah. Ko sem začel študirati, sem ugotovil, da je to lahko predmet raziskovanja«. Koline so drama slovenskega življenja, pravi Bogataj: »Niso me toliko zanimale s tehnološkega vidika, ampak bolj kot odnos med človekom in prašičem.« O tem pričajo vrhunske fotografije Stojana Kerblerja pa tudi domiselne ilustracije Damijana Stepančiča, ki koline simbolno predstavijo v črni in rdeči barvi, vse skupaj pa je v odlično celoto povezal oblikovalec Edi Berk.

Koline ali furež so v Sloveniji del bogate kulturne dediščine. V monografiji Ni ga tiča čez prašiča! avtor bralcem podrobno predstavlja koline v vseh slovenskih gastronomskih regijah in ponekod v tujini, monografija Koline, ki ima značaj strokovnega eseja, pa je izvirna po obliki: na voljo je v trdi vezavi pa tudi v izvirni ekskluzivni izdaji z omejeno naklado, vezani v kožo krškopoljskega prašiča.

No, hkrati je direktorica Turizma Ljubljana mag. Petra Stušek predstavila znamko Gourmet Ljubljana. Ljubljana je novembra postala tudi gastronomska prestolnica, v družbi kuharskih mojstrov in vinarjev se bodo ves mesec vrstili zanimivi kulinarični dogodki, vrhunec pa bo finalna prireditev, okusi Ljubljane, v Mestu oblikovanja na Dunajski cesti, ko bodo slovesno razglasili nov okus Ljubljane, ki ga bo strokovna žirija izbrala med recepti, prispelimi v nagradni igri. 

 

Deli s prijatelji