Rekordna zamuda razpisa za šport

Financiranje športa: Bogdan Gabrovec upa na vrnjenih 11 milijonov.

Objavljeno
10. november 2017 23.46
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Slovenski šport bi lahko vstopil v olimpijsko leto v slabši (finančni) kondiciji, kot bi si želeli navijači. Novi zakon o športu (ZŠpo-1), ki je začel veljati junija letos, je začasno ohromil ključno delovanje Fundacije za šport, pogosto največje plačnice vrhunskega športa, letni razpis za šport za leto 2018 bo zaživel z rekordno zamudo.

Fundacija za šport (FŠO) v zadnjih letih izgublja veter v svoja jadra, iz leta v leto razpisuje manj sredstev za (so)financiranje programov vrhunskega športa. Večinsko se napaja prek koncesijskih dajatev od prirejanja iger na srečo, te pa so v zadnjih letih upadale zavoljo slabših rezultatov Športne loterije, edinega ponudnika športnih stav pri nas. K temu je pripomogla tudi uvedba davka od srečk, s katerim je vlada v obdobju iskanja ravnovesja javnih financ (Zujf) iztržila slabih 20 milijonov evrov, toda loterija je zaradi logične nekonkurenčnosti izgubljala tržni delež, v končni posledici je trpel šport. Konkretno: FŠO je za letos razpisala 8 milijonov evrov, kar je 68 odstotkov zneska izpred petih let. Časi, ko je lahko razpisala po 13 ali 14 milijonov evrov, so le še lep spomin. Uspehi slovenskih športnikov so tudi zavoljo tega vredni še več – rasteta slovenski in svetovni BDP, rastejo stroški dela in storitev, slovenski šport pa zajema denar iz čedalje manjše vreče.

Najboljši v individualnih športnih panogah pri nas so se na to že navadili, toda pred njimi je nov izziv – grozi jim, da bodo še (pre)dolgo čakali na omenjena sredstva. Novi zakon o športu (ZŠpo-1), ki je začel veljati junija letos, je zvezal roke tudi FŠO. Slednja objavlja letne razpise v sozvočju s pravilnikom, ki pa je 24. junija prenehal veljati in mora sprejeti novega, ki bo upošteval določbe novega zakona in nacionalni program športa 2014-2023, na koncu pa dobil še soglasje državnega zbora. Svet FŠO je sprejel nov pravilnik 26. oktobra oktobra, toda DZ je uvrstil njegovo obravnavo šele na decembrsko sejo.

»Prijave za razpis bodo nemara možne šele januarja, sledijo standardni postopki, tako da bo denar težko na voljo pred aprilom,« je na zadnji seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije zatrdil predsednik OKS Bogdan Gabrovec, nato pa dodal: »Vmes morajo športne zveze in društva vseeno delovati in pošiljati tudi svoje reprezentance na tekme v tujino ...«

Bomo videli, kako bo vplivala na šport zgodovinska zamuda objave razpisa FŠO – vse od ustanovitve Fundacije je slednja objavila razpis do 15. oktobra v tekočem letu. To je pomembno, saj je bila prav FŠO – v sredo je dobila še zadnja člana sveta, to sta postala Katja Koren Miklavec in Dejan Zavec – v nekaterih posameznih letih tako rekoč edini plačnik vrhunskega športa, potem ko je letni razpis resornega ministrstva zamujal zaradi različnih rebalansov proračuna.

»Nismo se še sestali s predstavniki vlade, a smo dobili zagotovilo, da se bo reševanje finančnih težav premaknilo na bolje. Upamo, da bomo dobili nazaj v šport 11 milijonov evrov, ki smo jih na različne načine izgubili v prejšnjih letih tudi z dodatno obdavčitvijo srečk,« je napovedal Gabrovec.