Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2024,
4.00

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Tina Maze Alenka Dovžan na današnji dan

Torek, 20. 2. 2024, 4.00

1 mesec, 4 tedne

Na današnji dan (20. februar) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Alenka Dovžan | Foto www.alesfevzer.com

Foto: www.alesfevzer.com

… leta 1994 je slovenska smučarka Alenka Dovžan na olimpijskih igrah v Lillehammerju na Norveškem osvojila bronasto medaljo v kombinaciji.

Alenka Dovžan
Sportal Ob najavi slovesa je ostala brez zaposlitve in sponzorskega vozila #DrugaKariera

Zmagala je Švedinja Pernilla Wiberg, srebro pa je pripadlo Švicarki Vreni Schneider. Katja Koren je s 6. mestom dopolnila slovenski uspeh. Na nepozabnih igrah na Norveškem je Slovenija osvojila še dve medalji. Korenova je bila bronasta v slalomu, prav tako Jure Košir.

Tina Maze je bila na olimpijskem superveleslalomu leta 2010 v Vancouvru srebrna. | Foto: Tina Maze je bila na olimpijskem superveleslalomu leta 2010 v Vancouvru srebrna.

V Vancouvru leta 2010 pa je do srebrnega odličja na olimpijskem superveleslalomu prišla Tina Maze. Črnjanka je zaostala le za Avstrijko Andreo Fischbacher (49 stotink), medtem ko je bronasto Američanko Lindsey Vonn prehitela za četrt sekunde.

Žiga Jeglič je moral pred enim letom zaradi pozitivnega dopinškega testa zapustiti olimpijsko vas. | Foto: Stanko Gruden, STA Žiga Jeglič je moral pred enim letom zaradi pozitivnega dopinškega testa zapustiti olimpijsko vas. Foto: Stanko Gruden, STA

Leta 2018 je z olimpijskih iger iz Pjongčanga prišla šokantna informacija. Slovenski hokejist Žiga Jeglič je bil pozitiven na dopinškem testu.

Rezultat pozitivnega dopinškega testa je pokazal prisotnost prepovedanega fenoterola v urinu, ki se skriva v berodualu, zdravilu za določene bolezni spodnjih dihal, ki ga uporablja 30-letnik. Zdravilo sicer v določenih primerih, ob dovoljenju zanj, spada med terapevtske izjeme. Če bi Jeglič dovoljenje imel in ga oddal, zapleta, ki je na njegovo kariero vrgel črno senco, ne bi bilo. Jeglič je moral takoj zapustiti olimpijsko vas, avgusta je prišla kazen: osem mesecev prepovedi igranja. Odslužil jo je konec oktobra 2019 in se v pogon vrnil v dresu Slovana Bratislave.

Leta 2022 so se z veličastnim ognjemetom v Pekingu končale 24. zimske olimpijske igre. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je gledalce povabil k vnovičnem snidenju čez štiri leta v Milanu in Cortini d'Ampezzo.

Zadnje zlato odličje na olimpijskih iger v Pekingu je pripadlo Finski. Finski hokejisti so namreč za prvo zlato hokejsko olimpijsko medaljo v velikem finalu z 2:1 (0:1, 1:0, 1:0) premagali branilce naslova Ruse. Junak tekme je bil Hannes Björninen, ki je bil vpleten v vse tri gole.

Slovenski športniki so na igrah osvojili sedem odličij (dve zlati, tri srebrne in dve bronasti), kar je Slovenijo med 29 državami, ki so osvojile vsaj eno medaljo, uvrstilo na drugo mesto po uspešnosti glede na število prebivalcev. Na prvem mestu je bila Norveška, na tretjem pa Avstrija.


Zgodilo se je še:

Leta 1971 se je rodil najboljši finski nogometaš vseh časov Jari Litmanen. Največji uspeh je dosegel v dresu Ajaxa, ko je nizozemski klub maja 1995 postal evropski prvak, potem ko je v finalu lige prvakov na Dunaju z 1:0 premagal Milan. Naslednje leto je Ajax po enajstmetrovkah klonil proti Juventusu. V rednem delu je bilo 1:1, gol za Ajax pa je dal Litmanen, ki je bil tistega leta tretji najboljši evropski nogometaš.

Leta 1988 je na prijateljski nogometni tekmi proti Sovjetski zvezi v Bariju pri zmagi s 4:1 edini gol v 81 nastopih za italijansko reprezentanco zabil legendarni branilec Franco Baresi.

Leta 1992 je bila iz 20 najboljših angleških klubov formirana nova poklicna nogometna liga z uradnim imenom FA Premier League, ki je s sezono 1992/93 prevzela dotedanjo vlogo prve lige kot najvišjega nivoja ligaškega tekmovanja v angleškem nogometu.

Leta 1995 je slovenski smučarski as Jure Košir zasedel drugo mesto na veleslalomu za svetovni pokal v japonskem Furanu. Po prvi vožnji je celo vodil, v drugi pa za 11 stotink zaostal za zmagovalcem, Avstrijcem Mariom Reiterjem.

Leta 1998 sta se na olimpijski preizkušnji v umetnostnem drsanju v Naganu na Japonskem na najvišji stopnički povzpeli Američanki Tara Lipinski in Michelle Kwan. Tretja je bila Kitajka Čen. 15-letna Lipinskijeva je postala najmlajša olimpijska zmagovalka v tej disciplini.

Leta 2000 je slovenska smučarka Špela Pretnar zmagala na slalomu za svetovni pokal v Äreju na Švedskem. Američanko Kristino Koznick je prehitela za 24 stotink sekunde, Švedinjo Anjo Pärson pa za 47 stotink. To je bila šesta in hkrati zadnja zmaga Pretnarjeve v karieri.

Leta 2000 je slovenski smučar Matjaž Vrhovnik na slalomu za svetovni pokal v Adelbodnu v Švici prišel do svoje edine zmage v karieri. Za 21 stotink je prehitel Norvežana Kjetila Andreja Aamodta, tretji pa je bil Avstrijec Mario Matt.

Leta 2002 so hokejisti Belorusije v četrtfinalu zimskih olimpijskih iger v Salt Lake Cityju v ZDA pripravili senzacijo in  izločili favorizirane Švede s 4:3. Odločilni zadetek je dosegel Vladimir Kopat dve minuti pred koncem tekme.

Leta 2002 so norveški biatlonci v Salt Lake Cityju prvič postali olimpijski prvaki. Ole Einar Björndalen je postal prvi biatlonec v zgodovini zimskih olimpijskih iger, ki mu je uspelo na enih samih igrah osvojiti štiri zlate medalje. Halvard Hanevold, Frode Andresen, Egil Gjelland in Björndalen so povečevali prednost iz kroga v krog.

Leta 2005 so slovenski smučarski skakalci na svetovnem prvenstvu v nemškem Oberstdorfu osvojili bronasto medaljo v moštveni tekmi. Primož Peterka, Jure Bogataj, Rok Benkovič in Jernej Damjan so zaostali le za Avstrijci in Nemci.

Leta 2021 so slovenski smučarski skakalci Nika Križnar, Ema Klinec, Žiga Jelar in Cene Prevc na mešani ekipni tekmi v Rasnovu zasedli drugo mesto.

Leta 2021 je Naomi Osaka postala zmagovalka OP Avstralije v Melbournu, potem ko je v dveh nizih premagala Američanko Jennifer Brady (6:4, 6:3) . Za Japonko je bila to druga zmaga v "deželi tam spodaj", prvič je slavila leta 2019.

Leta 2021 je slovenska košarkarska reprezentanca v 6. krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2022 (skupina F) izgubila z Ukrajino s 65:70. Navkljub neuspehu v Kijevu si je Slovenija s štirimi zmagami in dvema porazoma zanesljivo zagotovila mesto na turnirju štiriindvajsetih najboljših evropskih reprezentanc septembra 2022 v Nemčiji, Italiji, Gruziji in na Češkem.

Leta 2022 so odbojkarji ACH Volleyja še četrtič zapored postali prvaki srednjeevropske lige. Na zaključnem turnirju v Pliberku so v finalu s 3:1 (14, -20, 22, 14) premagali zagrebško Mladost in tekmovanje zaključili brez poraza.

Leta 2023 si je slovenski motokrosist Tim Gajser v padcu na pripravljalni tekmi pred začetkom sezone svetovnega prvenstva zlomil stegnenico desne noge in moral na operacijo.


Rodili so se:

1929 nekdanji slovenski smučarski skakalec Albin Rogelj (umrl leta 2023)
1930 pokojni severnoirski nogometaš Willie Cunningham
1939
pokojni angleški nogometaš Frank Arundel
1940
nekdanji angleški nogometaš Jimmy Greaves
1942
nekdanji kanadski hokejist Phil Esposito
1947
nekdanji angleški nogometaš Peter Osgood
1951 
nekdanji angleški nogometaš Phil Neal
1963
nekdanji ameriški košarkar Charles Barkley
1967
nekdanji slovenski nogometaš Stanislav Komočar
1967
nekdanji švicarski alpski smučar Paul Accola
1969
nekdanji srbski nogometaš Siniša Mihajlović (umrl leta 2022)
1971 nekdanji finski nogometaš Jari Litmanen
1972
nekdanji slovenski alpski smučar Uroš Pavlovčič
1973
nekdanji ukrajinski nogometaš Oleksandr Holovko
1973
nekdanji slovenski košarkar Klemen Zaletel
1975
nekdanji švedski hokejist Niclas Wallin
1977
 nekdanji ameriški košarkar Stephon Marbury
1978
nekdanji slovenski kolesar Matej Stare
1980
poljski nogometaš Artur Boruc
1981
angleški nogometaš Tony Hibbert
1983
bosanski nogometaš Adi Adilović
1983 
ameriški igralec bejzbola Justin Verlander
1986 turški nogometaš Dilaver Güclü
1987 
finski nogometaš Tim Sparv
1987 ameriški košarkar James Johnson
1989 slovenski kolesar Kristian Gregorič
1990 italijanski nogometaš Ciro Immobile
1992 slovenski nogometaš Blaž Vrhovec
1993 slovenski košarkar Žiga Dimec
1994 albanski nogometaš Elseid Hysaj
1994 slovenski nogometaš Aljaž Krefl
1996 beloruski rokometaš Artsem Karalek
2000 madžarski plavalec Kristof Milak

Rok Benkovič
Sportal Na današnji dan (19. februar) ...
Tina Maze
Sportal Na današnji dan (18. februar)
Petra Majdič
Sportal Na današnji dan (17. februar)
Valentino Rossi
Sportal Na današnji dan (16. februar) ...
Sportal Na današnji dan (15. februar) ...
Ne spreglejte