Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
8. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Četrtek, 8. 12. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Anja Šešum

Na olimpijske igre ne v čolnu, temveč z Ilko Štuhec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Tri leta po koncu športne kariere je nekoč najboljša slovenska veslačica Anja Šešum stik z vrhunskim športom našla pri svoji prvi ljubezni – alpskem smučanju. Je namreč del spremljevalnega štaba trenutno najboljše slovenske smučarke Ilke Štuhec.

"Anja je zadnja, ki jo vidim pred štartom, in prva, na katero naletim v cilju." | Foto: Matjaž Vertuš "Anja je zadnja, ki jo vidim pred štartom, in prva, na katero naletim v cilju." Foto: Matjaž Vertuš

"Eden od ključev do uspeha je tudi izoblikovanje ekipe," po dveh smukaških zmagah poudarja Ilka Štuhec, po Tini Maze druga slovenska smučarka, ki je svojo prihodnost videla v samostojni ekipi. Ta je res bolj tesno povezana z reprezentanco, kot je to veljalo za Team to aMaze, vseeno pa 26-letna Štajerka večinoma deluje povsem samostojno oziroma ob pomoči mame Darje Črnko kot serviserke, trenerja Gregorja Koštomaja in kineziologinje Anje Šešum.

"Anja je ves čas ob meni. Ogromno mi pomeni, ne le kot kinezioterapevtka, temveč tudi kot opora na tekmah, treningih in potovanjih. Poznava se že od otroštva. Ko sva začeli sodelovati, sem jo sprva želela ob sebi le na bližnjih tekmah. No, zdaj so vse tekme 'blizu'. Brez nje ne gre," o pomembnem členu svoje ekipe pripoveduje Štuhčeva.

Tridnevni jok

"V medijih večkrat zasledim,da sem fizioterapevtka, kar ne drži. Sem kineziolog, ki z znanjem manualne terapije pomaga športnikom. Na celotno telo gledam zelo holistično. Fizioterapevti se namreč ukvarjajo predvsem z rehabilitacijo. Po treh mesecih nastopimo kineziologi. Zanima nas telo kot celota, telo tudi v gibanju. Z različnimi prijemi skušamo izboljševati stanje telesa, pri čemer se izogibamo zdravilom," pripoveduje Šešumova.

Kljub izobrazbi in jasni delovni usmeritvi je nabor nalog v Ilkinem taboru vendarle občutno večji. "Delam vse! Od tega, da nosim količke, prek smučanja z Ilko do tega, da si deliva sobo. Poleg tega ji družbo vedno delam tudi na štartu. Tam sva ustvarili dober in zelo učinkovit odnos," pravi Anja, ki je zelo čustveno dojemala tekme v Lake Louisu: "Tri dni smo jokali!"

Kaj ima skupnega z Ilko Štuhec in Timom Gajserjem?   | Foto:

Anja Šešum je bila v otroštvu smučarka. V tej vlogi jo je kot trenerka spoznala tudi Ilkina mama Darja Črnko, ki je dolga leta delovala v Braniku. Med njenimi varovanci se je pozneje znašlo še eno znano ime – Tim Gajser.

Današnji svetovni prvak v motokrosu je namreč dve leti smučal pri mariborskem klubu. "Res je, Tim je smučal z nami. No, takrat sem spoznala tudi njegovega očeta Boga Gajserja. Sprva smo mu govorili, da je malce prismuknjen, a ko mi je povedal svojo zgodbo, sem bila šokirana. Danes sem nad njihovo družino navdušena. Carji so! Nimam drugih besed," pravi Črnkova.

Prvo ime slovenskega veslanja

A čeprav so njeni športni začetki povezani z alpskim smučanjem, se je na tekmovalni ravni Šešumova dokazovala predvsem v veslanju. Veljala je za nadarjeno športnico in do slovesa leta 2013 tudi za najboljšo slovensko veslačico. Nastopala je med enojci, njen najboljši rezultat pa je peto mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu. Mnogi so v njej videli prvo Slovenko, ki bo kot veslačica nastopila na olimpijskih igrah. Zdaj se zdi, da bo na olimpijske igre potovala kot Ilkina opora.

Anja Šešum je bila pred leti najbolj obetavna slovenska veslačica. | Foto: Sportida Anja Šešum je bila pred leti najbolj obetavna slovenska veslačica. Foto: Sportida

"Morda je bilo res videti, da sem obetavna veslačica, a za vrhunski šport je manjkala pomembna točka – glava. Ko sem se s tem sprijaznila, sem potegnila črto. 'Vrgla' sem se v knjige. Po diplomi zdaj na Fakulteti za šport končujem magisterij s področja kinezioterapije. Vesela sem, da se izbrala to pot, in ponosna, da že na začetku sodelujem s takšno športnico, kot je Ilka Štuhec," pravi 25-letna Štajerka, ki pa vesel vendarle ni povsem opustila. V pripravljalnem obdobju je namreč več treningov z Ilko opravila prav v čolnu.

Ne spreglejte