Rusija, Ukrajina in Evrovizija: brez politike tudi letos ne bo šlo

Izbor ruske izbranke Julije Samojlove dviguje prah, ker je leta 2015 nastopila na zasedenem Krimu.

Objavljeno
13. marec 2017 17.27
V. U., STA
V. U., STA
Ruska izbranka za letošnje evrovizijsko tekmovanje Julija Samojlova je sprožila polemike po tem, ko se je izkazalo, da je leta 2015 nastopila na območju Krima, ki ga je Ukrajini zasegla Rusija. Ruska državna televizija Channel One je odločitev, da bo državo maja v Kijevu predstavljala 27-letna pevka z balado Flame is Burning, naznanila v nedeljo.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Rusija z odločitvijo o tem, koga bo poslala v ukrajinsko prestolnico, odlašala do zadnjega, s tem pa sprožala medijska ugibanja o tem, da bi se iz tekmovanja lahko tudi umaknila iz bojazni po protestih.

Letošnje sodelovanje Rusije v Kijevu ne bo minilo brez političnih napetosti, glede na odnose nekdanjih sovjetskih sosed po ruski priključitvi Krima marca leta 2014. Tekmovanje za pesem Evrovizije, znano po kiču in všečnih pop skladbah, naj bi bilo sicer po poročanju AFP politično nevtralno, vendar pa politika ni daleč stran o krvavega konflikta, za katerega je Moskva obtožena, da ga še naprej neti na vzhodu Ukrajine.

Črni seznam 140 ruskih izvajalcev

Julija Samojlova je za AFP potrdila, da je junija 2015 sodelovala na gala koncertu na Krimu, katerega cilj je bil popularizirati šport. To bi lahko ogrozilo njeno udeležbo na Evroviziji, saj je Ukrajina objavila seznam ruskih pop pevcev s takšnim ozadjem. Črni seznam 140 ruskih izvajalcev je objavila oktobra, vendar brez Julije Samojlove.

Pevka ne verjame, da bi to lahko bila težava. »Kar bo, pa bo,« je dejala. Ukrajinska varnostna služba pa je napovedala, da bo zadevo preučila ter da bo o njenem sodelovanju v Ukrajini sprejela »uravnoteženo odločitev«.

Sodelovanje Samojlove je sicer v Ukrajini že sprožilo nekaj ostrih kritik. Aktivist, novinar in krimski Tatar Ajder Muždabaev je na Facebooku zapisal, da jo Rusija uporablja kot »človeško bombo« in »propagandno orodje«. Politični analitik Taras Berezovec pa je presodil, da bi prepoved nastopa bila »edina pravilna in zakonita odločitev«.

Samojlova o političnih vprašanjih glede nastopa v Kijevu ne želi razmišljati. »Moj cilj je dobro peti,« je dejala 27-letnica, ki je od otroštva na invalidskem vozičku, kar je posledica neustreznega odziva na cepljenje. Vendar pa ne želi, da bi jo to določalo. »Ne počutim se kot gibalno ovirana oseba,« je dejala. Leta 2013 je bila druga na televizijskem tekmovanju talentov, leta 2014 je nastopila na zimskih paraolimpijskih igrah v Sočiju, o nastopu na Evroviziji pa je »sanjala vse življenje«.

Evrovizijsko tekmovanje je udeleženca na invalidskem vozičku že gostilo. Leta 2015 je bila to poljska predstavnica Monika Kuszynska.