Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 5. 2017,
7.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Liga NBA Cleveland Cavaliers Golden State Warriors Boston Celtics LeBron James

Petek, 26. 5. 2017, 7.30

6 let, 7 mesecev

Liga NBA, 25. maj (konferenčni finale)

Cleveland se je znesel nad nebogljenim Bostonom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
LeBron James | Foto Reuters

Foto: Reuters

Košarkarji Cleveland Cavaliers, branilci naslova lige NBA, so si z visoko gostujočo zmago nad Bostonom (135:102), ki je igral brez najboljšega strelca Isaiaha Thomasa, zagotovili nastop v velikem finalu. Za naslov se bodo pomerili s starimi znanci Golden State Warriors, s katerimi so se srečali v zadnjih dveh finalih. Rekorder LeBron James bo v sklepnem dejanju lige NBA nastopil že sedmič zapored.

Peta tekma konferenčnega finala na vzhodu je ponudila enosmeren promet in neenakovreden boj med Bostonom in Clevelandom. Kelti so bili brez najboljšega strelca Isaiaha Thomasa (poškodba) lahek plen za branilce naslova. Čeprav so igrali na domačem parketu, so doživeli visok poraz za 33 točk in izpadli iz boja za naslov prvaka lige NBA.

Vrhunci srečanja v Bostonu:

Najboljši strelec večera je bil kdo drug kot LeBron James, ki bo v finalu lige NBA zaigral že sedmič zapored. Izjemen dosežek mu je uspel v dresu Clevelanda in Miamija. Na peti tekmi konferenčnega finala je dosegel 35 točk in dokazal, da so trebušne težave, ki so ga ovirale na prejšnjih tekmah, preteklost. V zadnji četrtini sploh ni stopil na parket. Če bi, bi lahko vknjižili novega trojnega dvojčka, saj je do konca tretje četrtine zbral tudi osem skokov in podaj, pohvalil pa se je lahko tudi s tremi ukradenimi žogami.

Trener Clevelanda: Lahko smo veliki

Kyrie Irving
je k zmagi dodal 24 točk, Kevin Love pa 15. "V rednem delu sezone smo šli skozi težke čase, a ves čas smo se zavedali, da imamo samozavest za kaj več. Lahko smo veliki," je dejal trener Clevelanda Tyronn Lue. Cleveland namreč po rednem delu sezone ni končal na vrhu razpredelnice; prvi nosilci končnice vzhoda so bili košarkarji Bostona, kar se je izkazalo, da ne pomeni veliko.

"Seveda smo razočarani. Če ne bi bili, bi imeli resen problem," je po tekmi dejal zvezdnik Bostona Avery Bradley.

James je postal novi rekorder lige NBA. Na tekmah končnice je dosegel že 5.994 točk in na večni lestvici s prvega mesta izrinil slovitega rojaka Michaela Jordana (5.987). "Zdaj moramo vse skupaj šele dobro vsrkati in se poveseliti. To je veliki trenutek, za katerega smo trdo delali," je dejal James. 

Cleveland je poskrbel za klubski rekord, saj je v prvem polčasu na tekmi končnice dosegel 75 točk. Od tega jih je James prispeval kar 20. Cavaliers so v letošnji končnici lige NBA dobili 12 od 13 dvobojev, za naslov pa se bodo pomerili s še vedno neporaženimi Golden State Warriors, ki so v izločilnem delu sezone trikrat odpihnili tekmece s 4:0.

Cavaliers so v lanskem finalu lige NBA v boju na štiri zmage proti Golden Statu že zaostajali z 1:3, nato pa osvojili ligo. Bojevniki, ki so šampionske prstane osvojili leta 2015, so v zahodni konferenci brez poraza izločili San Antonio Spurs.

Veliki finale prvenstva NBA, še tretji zaporedni obračun med konjeniki in bojevniki, se bo začel naslednji četrtek; prva tekma bo v Oaklandu.

Liga NBA, 25. maj (konferenčni finale)

Boston Celtics : Cleveland Cavaliers 102:135 /1:4/
Bradley 23, Green 14, Crowder 11, 6 sk., Rozier 10, 7 sk.; James 35 (met iz igre 13/18), 8 sk., 8 podaj, Irving 24 (met iz igre 9/15), 7 podaj, Love 15, 11 sk., Williams 14 

// Razmerje v zmagah, igralo se je na štiri zmage.

Ne spreglejte