Zdovcu je sumljiv predober napad

Sloveniji po zmagi nad Gruzijo že prvo mesto na pokalu Adecca.

Objavljeno
26. julij 2014 01.27
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Murska Sobota – Z drugo pripravljalno zmago pred svetovnim prvenstvom so si slovenski košarkarji že pred današnjim soočenjem z Ukrajino zagotovili prvo mesto na turnirju za pokal Adecca. Vprašanje pa je, koliko so sploh imeli koristi od dvoboja z Gruzija, ki je nastopila močno oslabljena in je izgubila drugo četrtino kar z 2:21.

Jure Zdovc ali Igor Kokoškov? To je vprašanje, ki je – tudi zaradi odkritih simpatij družine Dragić – begalo slovensko košarkarsko javnost ob lanskem umiku selektorja Božidarja Maljkovića in dvomih, kdo bi ga moral naslediti v naši izbrani vrsti. Srbski strateg je slednjič ostal na klopi Gruzije, ki jo vodi od leta 2008, in pospešeno pripravlja svoje izbrance na kvalifikacije za EP 2015, saj se bodo začele že 10. avgusta. Časa nima v izobilju, toda sinoči ni bilo videti, da bi bil na obetavni poti. Gostje so bili brez odsotnih Manučarja Markoišvilija, Giorgija Šermadinija in Rickyja Hickmana ter tokrat tudi brez Zaze Pačulie in od 13. minute brez poškodovanega Viktorja Sanikidzeja veliko skromnejši od domače zasedbe, ki je še v uvodnem obdobju preizkušanja adutov. Zdovc denimo niti tokrat ni uvrstil v slovensko dvanajsterico Tomaža Bolčine, kar zagotovo ni dober znak za kandidaturo Krkinega centra, poleg Erazma Lorbka, ki okreva po svojem programu, in Gorana Dragića pa sta počivala še njegov brat Zoran in Mitja Nikolič.

Gruzinci so bili dostojen tekmec le v uvodni četrtini, v kateri so vodili z 12:10 in v 9. minuti zaostajali le s 17:20. Tedaj pa so zašli v slovenski vihar, iz katerega niso našli izhoda, kaj šele, da bi ugledali pot proti domačemu obroču. Zdovčevi izbranci so si očitno vzeli k srcu selektorjeve kritike na račun luknjičaste obrambe med četrtkovim merjenjem moči s Kanado in so poskusili popraviti vtis. Zavzetost so sprva plačali s hitrim nabiranjem osebnih napak, ko so se uglasili, pa so nepredušno zamašili tudi najmanjše vrzeli. Gostom celih osem minut niso dovolili niti točke in po nizu 20 točk brez odgovora so v 17. minuti povišali prednost na 40:17, čeprav se je slovensko moštvo premešalo. Nekaj časa sta bila denimo na parketu skupaj dva 19-letna branilca, Matic Rebec iz Pivke in Aleksej Nikolič iz Postojne.

Pri vodstvu s 50:19 je agresivnost Slovencev razumljivo malo otopela, gostje, ki so v drugi četrtini metali 1:7 za dve točki, 0:6 za tri in zapravili 7 žog, pa so si opomogli do tolikšne mere, da so tretji del izgubili le s 25:27 ter krepko podvojili svoj iztržek. V zadnji četrtini pa so celo dosegli častni remi. Domače moštvo se je lahko na koncu vnovič pohvalilo z učinkovitostjo – za dve točki je metalo 56-odstotno, za tri kar 15:28 (Balažič 5:6, Prepelič 4:5, E. Murić 3:5, D. Lorbek 2:3) in proste mete 85-odstotno – ter dobilo skok z 31:21. Zdovc pa tudi tokrat ni bil povsem zadovoljen: »Med dvobojem sem bil bolj zadovoljen, kot sem po njem. Res pa je, da je najtežje igrati v takšnih tekmah, v katerih si tako hitro priigraš vidoko prednost. Lahko bi rekel, da že kar predobro igramo v napadu, obramba je bila deloma dobra, preizkusili pa smo tri različice, tudi takšne, ki jih še nismo uigravali na treningih. Nekateri košarkarji so bili znova preveč sebični, vse bolj živčnega pa me dela tudi nenehni 'dribling' viška, saj je takšne razvade težko odpraviti. Res pa je, da pričakujemo, da bo vse idealno in da bomo tekmeca ugnali za 50 točk, pozabljamo pa, da je bila to šele druga pripravljalna tekma.«

Slovenija se bo danes ob 20.05 pomerila še z Ukrajino, ki je včeraj po podaljšku izgubila s Kanado s 75:80 (Jeter 16, Natjažko 14, Pustozvonov 12, Lipovij 8; Olynyk 18, English 11, Bachynsky 10, Powell 8).