MUNDIAL

Tesnobni Brazilci, srbski orli pa letijo

Tudi petkratnim svetovnim prvakom je spodrsnilo na startu SP.
Fotografija: Švicarji so ustavili Neymarja. Na fotografiji je v primežu Granita Xhake (levo) in kapetana Stephana Lichtsteinerja. Foto: AP
Odpri galerijo
Švicarji so ustavili Neymarja. Na fotografiji je v primežu Granita Xhake (levo) in kapetana Stephana Lichtsteinerja. Foto: AP

LJUBLJANA – Spodrsljaj na začetku mundiala v Rusiji so si privoščili svetovni prvaki Nemci in podprvaki Argentinci (1:1 z Islandijo), po njihovih stopinjah so krenili tudi Brazilci, ki so bili favoriti v dvoboju s Švicarji v 1. krogu skupine E, kjer igrata še Srbija in Kostarika. Prvi zvezdnik seleçaa Neymar ni navdušil ne s pričesko, ki spominja na napol skuhane špagete, ne z igro, čeprav je treba priznati, da je bil aktiven, na vse pretege je poskušal prebiti obrambo Švicarjev in presenetiti odlično razpoloženega vratarja Yanna Sommerja. Izbranci švicarskega selektorja Vladimirja Petkovića, ki je dve sezoni igralske kariere preživel v Kopru, so storili 19 prekrškov več od Brazilcev (12), od tega kar 10 na Neymarju.

Švicarji so ustavili Neymarja. Na fotografiji je v primežu Granita Xhake (levo) in kapetana Stephana Lichtsteinerja. Foto: AP
Švicarji so ustavili Neymarja. Na fotografiji je v primežu Granita Xhake (levo) in kapetana Stephana Lichtsteinerja. Foto: AP

Južnoameričani kot da so se ustavili po vodilnem zadetku Philippa Coutinha v 20. minuti, dvoboj je do izenačujočega zadetka Stevena Zuberja v 50. minuti deloval bolj ko ne prijateljsko srečanje. Potem se je bilo treba Brazilcem vrniti na raven, s katere bi dominirali na igrišču, na drugi strani pa so Švicarji dobili krila.

Petković: Jemljite nas resno

»Pričakoval sem našo zmago, zato nisem zadovoljen z rezultatom. Na takšni ravni tekmovanja je treba ohraniti prednost zadetka, prepoznati tveganje tekmecev in gojiti hitrejšo igro,« je dejal brazilski selektor Tite, ki ni iskal izgovorov v spornih sodniških odločitvah. Zuber je dosegel gol z glavo, potem ko je s hrbta z rokama odrinil Mirando. Pri izidu 1:1 pa je švicarski branilec Manuel Akanyi v svojem kazenskem prostoru vlekel za dres in podrl Gabriela Jesusa, a je mehiški sodnik Cesar Ramos ocenil, da ni šlo za prekršek za enajstmetrovko. »Ne morem voditi ekipe, ki se pritožuje. Na različne načine lahko interpretirate domnevni prekršek za kazenski strel, na noben način pa se ne morete pritoževati,« je bil jasen Tite, ki ga zanima izključno igra njegovih varovancev.

»Dokler nismo dosegli zadetka, je bilo čutiti velik pritisk. Prisotne je bilo veliko tesnobe, kar se je poznalo v naši igri, saj nismo bili dovolj natančni. Imeli smo veliko dobrih priložnosti, a nismo bili dovolj natančni. To vrsto tesnobe povzročijo skrbi pred prvo tekmo na svetovnem prvenstvu, celo selektor se počuti nelagodno,« je priznal Tite. Takšnih težav tokrat niso poznali v nacionalno pisani izbrani vrsti Švice. »Zelo ponosen sem na disciplinirano igro svoje ekipe, fantje so izpolnili vse, kar smo se dogovorili. Upam, da so to opazili tudi drugi in nas bodo zdaj jemali resno. Včasih nas ne upoštevajo dovolj, to pa je škoda, saj smo tudi tokrat igrali zelo dobro,« je Petković uperil prst proti dežurnim kritikom.

Srbija brez klanov

Po vsej Srbiji pa so vsaj za nekaj dni utihnili dežurni nergači, ki so morali zaploskati zmagi Srbije proti Kostariki, sploh pa odločilnemu zadetku kapetana Aleksandra Kolarova, ki je v 56. minuti mojstrsko meril iz prostega strela s kakšnih 25 metrov. »V prvi vrsti sem zadovoljen z načinom igre celotne ekipe. Te tri točke, zmago in moj gol posvečam športnemu direktorju reprezentance Goranu Bunjevčeviću, ki ima zdravstvene težave. Njemu in njegovi družini sporočamo, da smo z njimi,« Kolarov ni pozabil na nekdanjega reprezentanta, ki je od lani del strokovnega vodstva.

»Najbolj pomembno je, da smo delovali kot ekipa. V zadnjih treh tednih smo ves čas poudarjali, da moramo ostati enotni in kompaktni tako v obrambi kot v napadu,« je dejal selektor Mladen Krstajić, ki je stopil na čelo orlov potem, ko so si ti že priigrali uvrstitev na mundial. Prejšnji selektor Slavoljub Muslin se je namreč sprl z vodstvom zveze.

Vsi srbski mediji so navdušeni nad novo, pogumno in napadalno usmerjeno reprezentanco. Srbija od SP 1998 ni zmagala na uvodni tekmi turnirja. »Vse to je lepo, toda moramo ostati trdno na tleh. Posebno me veseli, da imamo odlično ozračje v slačilnici. Po dolgih letih v ekipi ni nobenih klanov, po drugi strani pa niti ne dovolimo, da bi nam kdor koli pokvaril dobro vzdušje v reprezentanci,« je bil iskren 44-letni Krstajić, ki kot selektor debitira v samostojni trenerski vlogi. V petek Srbijo čaka obračun s Švico, Brazilija pa se bo pomerila s Kostariko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije