Nigel Kennedy prvič pri nas

V okviru tridnevnega Zimskega festivala bo sloviti britanski violinist nastopil ob mehiškem tenoristu Ramonu Vargasom in spet zbranim New Swing Quartetom

Objavljeno
14. december 2017 16.02
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Ljubljana Festival in Grand hotel Union sta se odločila poglobiti sodelovanje, ki se je zaželo lani z gostovanjem Kraljevega filharmoničnega orkestra iz Londona v Unionski dvorana. Tokrat so se odločili, da bodo tri februarske dni naslednje leto povezali v Zimski festival. Tako bodo v Unionski dvorani 10. februarja nastopili Nigel Kennedy, 12. februarja New Swing Quartet in 14. februarja Ramon Vargas.

Kot je ob predstavitvi Zimskega festivala povedal direktor Ljubljana Festivala Darko Brlek so se odločili, da bodo skupaj z hotelom Union oživili eno najlepših dvoran pri nas - Unionsko dvorano. Zato so tudi pripravili ta mini festival, na » katerem bo prvič v Sloveniji nastopil znameniti britanski violinist Nigel Kennedy, ki je svojstveno presegel okvirje klasične glasbe. Tokrat bo pripravil program z naslovom Bach and I - Bach in jaz, kjer bo dela slovitega slavnega genija baroka oplemenitil z elektroniko ter lastnimi glasbenimi vložki. 

Prav posebej pa sem vesel, da bodo na tem festivalu po desetletnem premoru nastopili New Swing Quartet in tako zaznamovali pol stoletja odkar nastopajo. Za ta koncert pripralvjajo nekaj posebnega.« Za mehiškega tenorista Ramona Vargasa pa je Brlek dejal, da bo zagotovo spet pritegnil veliko občinstva, »saj ga je že očaral, ko je v okviru poletnega Ljubljana Festivala nastopil v razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Z njim pa bo nastopila tudi v Ljubljani znamenita rojena sopranistka Elvira Hasanagić iz Idrije, ki je nadaljevala študij petja v Nemčiji, kjer sedaj živi in tudi največ na nastopa.«

Člani zasedbe New Swing Quartet, ki že pridno vadijo za februarski slavnostni koncert, so tudi vznemirjeni glede tega. Kot je povedal Oto Pestner se na ta koncert pripravljajo z velikim veseljem, Tomaž Kozlevčar pa je dodal, da so si hitro zaželeli tudi druženja ob mikrofonih in ne le ob kavi. Dare Hering je povedal, da je v minulem desetletju okreval po bolezni in ga je odsotnost kvarteta tako bolela, da ni mogel poslušati njihove glasbe. Marjan Petan pa je še dodal, da imajo spet tisto energijo, kot so jo imeli na začetku, da jih obdaja toplina in predanost ter veselje, da skupaj pojejo in uživajo. In vse to želijo deliti tudi z občinstvom, za katerega so pripravili raznolik programa, poleg obveznih in pričakovanih pesmi še kaj drugega in nekaj novih.