Čeferin in Infantino za reformo nogometnih prestopov

»Trenutek je pravi in moja želja je, da to storimo. To je cilj,« je poudaril prvi mož evropskega nogometa.

Objavljeno
20. september 2017 16.40
J. P.
J. P.

Ženeva - Prva moža Mednarodne (FIFA) in Evropske nogometne zveze (UEFA), Gianni Infantino in Aleksander Čeferin, sta na skupščini UEFA v Ženevi podprla reformo nogometnih prestopov. Slovenec se je, kot poroča STA, navezal na besede nemške kanclerke Angele Merkel o drastični rasti zneskov za prestope, a zahteval tudi podporo politike: »Vsem evropskim politikom sporočam, da se popolnoma strinjamo, toda doslej nam niste pomagali stvari postaviti na svoje mesto.«

Po njegovem so pripravljeni številni ukrepi za lažje reguliranje nogometa, denimo uvedba zgornje plačne meje za nogometaše, dodatna obdavčitev, zmanjšanje kadrov v posameznem moštvu in omejitev izposoje igralcev. »Trenutek je pravi in moja želja je, da to storimo. To je cilj,« je poudaril Čeferin. Povod je bil najverjetneje prestop Brazilca Neymarja za 222 milijonov evrov iz Barcelone v PSG. »Čas je, da se vsi skupaj lotimo sistema prestopov,« se je strinjal tudi gost skupščine Infantino, ki ga obenem skrbijo visoke provizije menedžerjev in svetovalcev.

Kongres sicer čaka kar nekaj odločitev. UEFA bo dobila novega podpredsednika, ki bo nasledil koruptivnega Angela Mario Llono, hkrati bo izbrala svojega člana v vodstvu FIFA, edini kandidat je vodja organizacijskega komiteja svetovnega prvenstva priihodnje leto v Rusiji Aleksej Sorokin, saj svetovna nogometna družina v svojih vrstah ne želi Vitalija Mutka. UEFA bo izbrala tudi finalna prizorišča evropskih klubskih tekmovanj za leto 2019.