Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
27. 10. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Boštjan Kline Peter Pen Rok Perko

Četrtek, 27. 10. 2016, 19.00

6 let, 6 mesecev

Rok Perko pred novo sezono

Bonus poškodb je izpolnjen: brazgotine le še v glavi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

"Z vsakim treningom bledi spomin na poškodbo," ob pripravah na novo sezono poudarja slovenski smukač Rok Perko, njegov trener Peter Pen pa ga ob tem opominja, da so brazgotine poškodbe le še v glavi.

Perko Perko (desno) se je poleti veliko naučil tudi od mlajšega, a rezultatsko veliko bolj uspešnega rojaka Boštjana Klineta. | Foto: Sportida Perko Perko (desno) se je poleti veliko naučil tudi od mlajšega, a rezultatsko veliko bolj uspešnega rojaka Boštjana Klineta. Foto: Sportida

V senci Žana Kranjca, ki je navdušil s četrtim mestom na veleslalomu v Söldnu, najmočnejšega orožja iz ekipe za hitri disciplini Boštjana Klineta in slalomistov, za katere se bo nova sezona začela čez dobra dva tedna v Leviju, se na prve preizkušnje pripravlja tudi smukač Rok Perko.

Ko si je pred leti v mislih slikal potek kariere, je verjel, da bo pri 31 letih, kolikor jih je dopolnil junija, njegova smučarska biografija že vključevala kolajne z velikih tekmovanj in niz uspehov iz svetovnega pokala.

A danes se na selitev v Severno Ameriko, kjer se bo smukaška sezona začela ob koncu prihodnjega meseca, pripravlja kot 56. smukač na lestvici FIS ter predvsem dve leti in pol po zadnjih osvojenih točkah.

Takšnih prizorov ima dovolj. | Foto: Sportida Takšnih prizorov ima dovolj. Foto: Sportida

Telo "čisto", glava (še) ne

Del razlogov za upočasnjen razvoj kariere, v kateri je nase opozoril kot mladinski svetovni prvak (2005) in z drugim mestom na tekmi svetovnega pokala v Val Gardeni 2012, se skriva v poškodbah. Od drobnih težav (vranica, hrbet …) do dveh hujših padcev – Soči 2014 in Val Gardena 2015.

"Upam, da je bonus poškodb izpolnjen, čeprav ne spadam med večje osmoljence. Dve poškodbi v 30 letih za smukača nista katastrofa. Še celo veliki Aksel Lund Svindal je imel občutno več poškodb," razmišlja Perko, ki se je po zadnjih poškodbi na sneg vrnil že marca, pravo vrnitev pa načrtuje za novo zimo.

"Kondicijsko sem dobro pripravljen. Poškodba je za telo zgodovina, za glavo še ne povsem. Poleti sem imel kar nekaj težav s tem, da sem se pripravil na brezkompromisno smučanje. Potrebujem predvsem kilometre na snegu," pravi tržiški Ljubljančan, ki si je decembra v Italiji zlomil levo mečnico in spodnji del nadlahtnice.

Naravna selekcija

Po treningih v Čilu in na ledeniku Stelvio se bo prihodnji teden s sotekmovalci odpravil na smukaško vadbo v Pitztal, nato pa ga že čaka selitev v Kanado. "V Pitztalu želim okrepiti samozavest, v Nakiski, ki bo naša prva postaja v Kanadi, pa v mednarodni družbi izpiliti formo za prve preizkušnje," pravi Perko, ki še nima zagotovljenega mesta na tekmah svetovnega pokala.

Slovenija ima namreč tako v smuku kot tudi superveleslalomu na voljo po štiri štartna mesta, za katera pa se poteguje šesterica smučarjev. "S tem se ne želim obremenjevati. Kvalifikacije so naravna selekcija, pošten boj. Kdor si zasluži nastop na tekmi, bo nastopil," pravi Perko.

Most med Jermanom in Klinetom

Smuke svetovnega pokala je kot golobradi mladenič spoznaval v družbi Andreja Jermana, še vedno najbolj uspešnega slovenskega smukača vseh časov. Zdaj na delu od blizu opazuje vzhajajočo zvezdo smuka Boštjana Klineta. Zanj pravi, da ve, kaj želi, zato ga rezultatski vzpon ne čudi.

Še en mesec je do začetka sezone. | Foto: Sportida Še en mesec je do začetka sezone. Foto: Sportida

"Ohranja prijaznost in ustrežljivost, a tisti, ki z njim preživimo lep del leta, opažamo tudi spremembe. Izpostavil bi izkoreninjanje mladostniške negotovosti. Res je, še vedno je za smukača zelo mlad, a deluje zelo zrelo, skorajda rutinirano. Zanimivo je opazovati njegove delovne prijeme. Čeprav sem starejši, rad prisluhnem njegovim pogledom na smučanje," o 25-letnem Klinetu razmišlja šest let starejši sotekmovalec.

Trener Peter Pen o Roku Perku

"Roka odlikujeta hitrost in občutek za smuk. Po drugi strani pa je preveč občutljiv. Tudi pogovori o poškodbah so pretirani. Treniral je brez omejitev, zato je brazgotina poškodbe le še v njegovi glavi. To se pozna predvsem v zahtevnejših pogojih. Takrat je med zadnjimi v ekipi. Ko pa so pogoji dobri, je lahko celo najhitrejši. Ta nihanja mora izkoreniniti," pravi Peter Pen.
Ne spreglejte