Rusija zavrnila možnost nastopa Julije Samojlove na Evroviziji prek satelitske povezave

Ukrajina je ruski pevki za tri leta prepovedala vstop v državo.

Objavljeno
24. marec 2017 12.19
V. U., STA
V. U., STA
Rusija je zavrnila kompromisno ponudbo Evropske radiodifuzne zveze (EBU), da ruska predstavnica Julija Samojlova na tekmovanju za pesem Evrovizije maja v Kijevu nastopi v živo prek satelitske povezave. Ponudba se ji zdi nenavadna in v nasprotju s samim bistvom tekmovanja. Ukrajina je namreč pevki za tri leta prepovedala vstop v državo.

Razlog za prepoved udeležbe tekmovanja kot tudi vstopa v državo je pevkin nastop na poletnem koncertu leta 2015 na območju Krima, ki ga je Ukrajini zasegla Rusija. Po navedbah Ukrajinske varnostne službe je po njihovem s tem kršila ukrajinsko zakonodajo.

Brez politike ne gre

Kremelj odločitev razume kot absolutno nepravično in Ukrajino obtožuje, da zlorablja tekmovanje za politične namene, piše nemška tiskovna agencija DPA.

EBU je v svoji ponudbi zapisala, da je nujno, da tekmovanje za pesem Evrovizije ostane nepolitično. Po besedah predstavnika EBU Jona Oleja Sanda ostajajo z Ukrajino v dialogu z željo, da bi vsi umetniki lahko nastopili v mestu, ki gosti tekmovanje. Ponudba, da bi pevka nastopila v živo prek satelitske povezave, pa je prvi primer v šestdesetletni zgodovini tekmovanja.

Sedemindvajsetletna pevka, ki je od otroštva na invalidskem vozičku, je med drugim leta 2014 nastopila na zimskih paraolimpijskih igrah v Sočiju, junija 2015 pa na gala koncertu na Krimu, katerega cilj je bil popularizirati šport. Odločitve Ukrajine ne razume in se sprašuje, zakaj Ukrajina prepoznava grožnjo v »drobnem dekletu, kot je ona«.