Kot v boksarskem ringu: skupil jo je še Omić

Pred odločilno tekmo za 3. mesto v skupini D košarkarskega evropskega pokala še en Olimpijin adut z zlomljenim nosom.

Objavljeno
16. december 2014 21.14
Halil Kanacević,Ljubljana Slovenija 14.11.2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Union Olimpija je vstopila v košarkarsko sezono z eno najmočnejših centrskih navez v evropskem pokalu. Toda Mirza Begić se je preselil v Španijo, drevišnjo zadnjo tekmo uvodnega dela tekmovanja z VEF Rigo pa bo moral izpustiti tudi Alen Omić. Po Gregorju Hrovatu je drugi član moštva, ki so mu zlomili nos.

»Alen je med tekmo z Levskim dobil neprijeten udarec v obraz in ni priporočljivo, da bi tvegal poslabšanje poškodbe. Zato bo izpustil zadnji evropski nastop v tem koledarskem letu, upam pa, da bo nared za sobotno gostovanje pri Krki. Drugi košarkarji, z izjemo Sasuja Salina, so pripravljeni za igro,« je pojasnil Olimpijin trener Aleš Pipan, ki bo po dveh tednih lahko računal na Hrista Nikolova. Bolgar je uspešno prestal tako zdravniško kontrolo kot prve treninge po poškodbi mečne mišice.

Njegova pomoč bo prišla zelo prav ljubljanskemu moštvu, ki si je že zagotovilo napredovanje v drugi krog evropskega pokala, a se bo danes potegovalo za tretje mesto v skupini D. Do njega lahko pride že pred začetkom današnjega dvoboja v Stožicah, če bo Zenit klonil proti Himkiju, sicer bodo Ljubljančani sami odločili o svoji uvrstitvi. S kom bodo od 6. januarja do 11. februarja odigrali še šest tekem, pa bodo izvedeli šele po zadnjih letošnjih dvobojih evropskega pokala in evrolige.

»V skladu z našim značajem bomo ne glede na izid tekme v Moskvi igrali stoodstotno, preračunljivost se ti prej ali slej vedno maščuje. Pričakujemo zmago, s katero bomo potrdili tretje mesto v skupini, videli pa bomo, kaj nam bo prineslo,« je zagotovil Pipan, ki bo moral vnovič poseči po rokadah v igralski zasedbi. Halil Kanacević bo prevzel centrske naloge, pomagal pa mu bo mladi Vasilij Vučetić. Pomembno nalogo bo imel tudi Dino Murić, ki je proti Zenitu in Levskemu prikazal zelo dobri predstavi, po vrnitvi Nikolova pa se bo Blaž Mahkovic v večji meri vrnil k zadolžitvam krilnega centra.

»Oslabljeni bomo, a bomo poskusili iztržiti maksimum z nižjo zasedbo. Pri pomoči v obrambi in skoku bodo morali sodelovati drugi košarkarji, kar sem zahteval že na prejšnjih tekmah, tokrat pa bom še toliko bolj. Tekma zagotovo ne bo enaka kot prva v Rigi. Latvijci bodo zagotovo želeli pokazati, da niso tako slabši, kot bi lahko sklepali po stanju na lestvici. Imajo moštvo, ki lahko igra dobro, saj imajo globino in dobre strelce z razdalje,« je potrdil Olimpijin strateg.

Ljubljančani so pred petimi tedni brez Salina in Begića prekosili latvijskega podprvaka s 83:74, prvi strelci moštva pa so bili Mahkovic (20), Luka Rupnik (18) in Omić (13 točk in 16 skokov); pri gostiteljih sta izstopala organizator igre Gerald Robinson in center Ronalds Zakis s po 16. To je bil eden od prelomnih porazov košarkarjev VEF Rige, saj se jih je začelo lotevati malodušje in sčasoma so postali podobni Levskemu v ligi ABA. Po zmagi nad Szolnokom na domačem parketu so doživeli sedem zaporednih razočaranj, na štirih gostovanjih pa so si v povprečju nakopali 18 točk primanjkljaja; najnižji poraz so doživeli v revanši s Szolnokom (-12).

Pari 10. kola evropskega pokala v skupini D: Union Olimpija – VEF Riga (20.30), Himki – Zenit (17), Bešiktaš – Szolnok (19); vrstni red: Himki in Bešiktaš po 7:2, Union Olimpija in Zenit po 5:4, Szolnok 2:7, VEF Riga 1:8.