favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 16.11.2018 10:53:06

DIREKTOR OLIMPIJE: 'Trenerju sem že stokrat rekel, NAJ GA VRŽE s treninga, če je treba!'

alesfevzer.com
Nekaj časa je bil bolj ali manj tiho, se bolj ali manj izogibal sedmi sili, zdaj pa je direktor Olimpije Roman Lisac spregovoril. Mi smo spraševali, on je odgovarjal.

Zoran Martić je še vedno trener, kljub slabemu začetku sezone se še niste odločili za spremembo. Zakaj?
Dejansko smo pričakovali, da bo povečana ekipa dovolj za solidno igranje v slovenski ligi, oziroma, da bo to dovolj za igranje na treh frontah. Toda zdaj smo definitivno ugotovili, da je bila to napaka in da je nemogoče, da tri lige igra ena ekipa. Za trenerja je to zelo težko vse skupaj voditi. Iz spoštovanja do slovenske košarke ne bežimo od slovenske lige in hočemo to spoštovati in izpolniti svoje poslanstvo slovenskega kluba ter paradnega konja, kar Olimpija je. Tudi meni je težko, da je ta paradni konj slab in da to ni več to, kar bi moral biti, čeprav še vedno mislim, da letos napak v kadrovanju nismo naredili, da pa se je pač vse slabo poklopilo in da je tudi trener Martić "izgorel", da smo ga izčrpali.

Koliko sami sprejemate odgovornosti za slabe rezultate?
Sprejemam jo v tem, da sem mogoče narobe ocenil vse skupaj in nismo šli od začetka s sistemom dveh ekip, tudi dvema ločenima trenerjema, enim za slovensko ligo. Potem bi bilo več časa za razvoj in napredek mladih igralcev, več treningov. Trenutno smo praktično brez treninga.

Trdne temelje bi bilo treba postaviti poleti, pa očitno niso bili.
Kar zadeva mojo odgovornost, sem jasno rekel, da sem tudi sam precenil, da bomo lahko z več igralci lahko zapolnili to, da bo nekdo počival. Je pa kontraefekt, da so igralci nezadovoljni, ker ne igrajo. Nek zametek nove usmeritve je bila tekma v Šenčurju. Skušali bomo spremeniti koncept, to sem v sredo povedal tudi na sestanku izvršnega odbora KZS, s katerim bi sicer radi prišli do skupnega imenovalca. Enako sem se že poskušal dogovoriti pri združenju prvoligašev, pa je bil vedno odgovor 'pa ne igrajte lige prvakov ali zakaj igrate ligo ABA. Pa igrajte le slovensko prvenstvo.' Mislim, da je to slabo, da to ni pravo razmišljanje. Upam, da so sporočilo razumeli, da so to razumeli tudi člani izvršnega odbora na zvezi. Dejali so, da bodo do naslednje seje razmislili o tem, saj se je kar nekaj članov IO tudi strinjalo z menoj.

Koliko "kredita" trener Martić še ima?
Kreditni odbor se še ni zbral (smeh). Ne bi temu rekel kredit. Vse je treba narediti naenkrat: postaviti nov koncept in v njem razdeliti vloge.

Koncept pa bo ...
Moramo se še točno dogovoriti, mislim pa, da je edina vizija, da slovenska liga vsaj v prvem delu za določene igralce postane neko kvalifikacijsko sito za igranje v ligi prvakov in ligi ABA. Ko se je nehalo evropsko tekmovanje in pozneje še liga ABA, je bila že lani igra Olimpija videti čisto drugače, tisto je bila druga zgodba.

Ste pričakovali, da bo to že prej nastavljeno drugače, vsaj neformalno?
Moram reči, da minut igralcem na parketu gotovo ne razporejam jaz. To mi niti na pamet ne pride, to je vloga trenerja. Za vsako tekmo posebej bolj ali manj ekipo sestavlja on. Ta trenutek sploh ne vem, kdo bo šel v Laktaše.

Torej ni tako, da bi Sanon, Šamanić in še kdo moral igrati določeno število minut?
Ne, ne. Včasih slišim, da Lisac forsira Sanona, da mora igrati in podobno. To so projekti Olimpije in vse, kar se počne, je izključno samo zaradi Olimpije, verjemite mi. Zanima me samo Olimpija. Kdo igra, kdo ne igra, sistem, vedno je najprej Olimpija. Pomemben je rezultat, enako pa tudi strategija, kako bomo preživeli. Moramo se vrniti na to, kar je včasih delal Zmago Sagadin, da se je Olimpija preživljala in imela uspehe tudi na račun tega, da je sproducirala kakšnega igralca in ga potem prodala.

Ampak, potem je najbrž v interesu Olimpije, da Sanon, Šamanić in še kdo igrajo?
Tudi to. In to povem trenerjem. Vse, kar delajo, je v interesu Olimpije. Kaj imam jaz s Sanonom? Olimpija pa lahko ima nekaj od njega, ki je bil izbran na naboru, ko bo šel. Ampak, seveda ne šel kamorkoli, interes Olimpije je, da gre v ligo NBA, ker ji bo potem pripadla lepa odškodnina.

Ste zadovoljni s kadrovanjem poleti, s sestavo ekipe? Je to tisto, kar ste hoteli?
Mogoče je preveč mladih igralcev, preveč talentov. Mogoče tudi ne, treba je to sezono potrpeti. Vse se bo odvilo v pravo smer, če bo šel prvi talent po koncu sezone v ligo NBA. Potem bi se začel nov krog, vse skupaj bi se začelo kolobariti. Potem bi rekli, da bo Olimpija vsaki dve leti pripravila enega talenta. Res pa bi njihovo število mogoče res morali skrčiti. Zdaj jih je štiri, pet, morda bi morali biti največ trije.

V ligi ABA imate dve zmagi, v ligi prvakov eno. Obstaja kakšen ultimat, točka, na kateri boste rekli, da je dovolj?


Definitivno obstaja. Precej več boste izvedeli v kratkem, v nekaj dneh, trenutno še ne morem govoriti o tem. Tudi upravni odbor se bo sestal naslednji teden in se seznanil s predlogom ter povedal svoje. Moram reči, da se predsednik drži pravil, želi biti obveščen. Imam dosti proste roke, vedno pa hoče vse vedeti, stalno ga obveščam, nič se ne dogaja pod mizo oziroma za hrbtom.

Ampak o čem bo odločal UO, o kandidatih za trenerja? Kdo pa so?
Bomo našli nekoga. Za nov sistem, o tem govorim. Tudi sistem moramo postaviti na novo.

Trener Martić je po zadnji tekmi dejal, da igralskih sprememb ne bo. Kaj vi mislite? Razmišljate o kadrovskih spremembah?
Tudi to.

Ali se pogovarjate z Varesejem glede Blaža Mesička?
Ne.

Večkrat ste dejali, da ste Martiću dali priložnost, ki si jo je zaslužil. Ste morda razočarani nad tem, kar ste dobili?
Lahko rečem tudi da. Nisem prav zadovoljen. Upal sem, da bo drugače. Po duši sem borec, želim delati. Mogoče nimam prav, a stalno norim. Vsi mi govorijo, kaj in koliko delajo, sam pa s tem nisem zadovoljen. Postavil sem si neka merila, ko sem toliko leta gledal Sagadina. Tam je res veljalo samo delo, delo. On ni imel takih talentov, kot jih imamo mi zdaj. To, kar imamo, je vrhunski talent, to pravijo tudi tisti, ki vedo več kot jaz. Ampak tega ne izkoristimo. Mislim, da se bo enkrat naredil pravi klik, s temi ali drugimi ljudmi, ko bo prvi igralec uspel.

Koliko imate manevrskega prostora pri denarju?
Stalno govorim: kako naj grem po denar k sponzorjem, če ni rezultata? Ni rezultata, ni denarja. Zato moramo narediti rezultat. In ne mislim se več trošiti na določenih stvareh. Garderobo mora 'pošlihtati' trener, on mora urediti stvari v njej, vreči nekoga s treninga, če ne trenira dobro. To je njegov posel. On je tam šef in naj to naredi. Ne morem jaz stalno sankcionirati, klicati tega in onega in jim navijati ušesa. To ne gre!

Lahko vrže Sanona, Šamanića ...?
Seveda. Stokrat sem mu že rekel, naj to naredi, če je treba. »Kapitalca« je treba prijeti za ušesa in ga vreči ven.

Tudi na tekmi ni problem, da ga zamenja in mu »navije ušesa«?
Mislite, da jaz odločam o tem, koliko mora kdo igrati?

Sprašujemo. Prej ste govorili o interesu Olimpije. Kaj pa, če si Martić ne upa tega narediti v interesu Olimpije, ker ve, da ima vsaj alibi, če igrajo Šamanić, Sanon in ostali mladi.
Hočete reči, da mu jaz naročam, da mora kdorkoli igrati določen čas? Ne, nikakor!

Je Martić seznanjen z novim konceptom?
Seveda. Prvi zametek je bil Šenčur, zdaj bo šlo tako naprej. Samo še postaviti je treba operativni ekipi, eno, ki bo spremljala prvo moštvo, in drugo, ki bo spremljala drugo moštvo. Ali bomo vzeli trenerja za slovensko ligo iz mladinskega pogona, ali bomo koga pripeljali, ki je dober za delo z mladimi, ali bomo zamenjali Martića, ne vem. Tega zdaj ne morem reči, ničesar nočem prejudicirati. Se pa bodo stvari zelo hitro odvile, ker časa ni.

Članki iz rubrike