Začelo se je ...

Evrovizija: znani datumi polfinala in velikega finala

T.L./STA
7. 11. 2017, 18.21
Posodobljeno: 7. 11. 2017, 18.22
Deli članek:

Zaradi dolgov makedonske nacionalne radio-televizije MRT do Evropske radiodifuzne zveze (EBU) na prihodnji Evroviziji ne bo predstavnika Makedonije.

Profimedia
Portugalska bo Evrovizijo gostila po letošnji zmagi Salvadorja Sobrala s skladbo Amar Pelos Dois.

Organizatorji letošnje Evrovizije iz portugalske radijske in televizijske hiše RTP so na današnji novinarski konferenci naznanili, da se bodo glasbenega tekmovanja v Lizboni prihodnje leto udeležili predstavniki iz 42 držav, tudi iz Slovenije. Portugalska bo Evrovizijo gostila po letošnji zmagi Salvadorja Sobrala s skladbo Amar Pelos Dois.

Na 63. Evroviziji v Lizboni bo 60. udeležbo na tekmovanju slavila Švedska, po tem ko je Ukrajina na letošnji izdaji priljubljenega glasbenega tekmovanja prepovedala nastop ruske predstavnice Julije Samoilove in se je zato Rusija umaknila iz projekta, pa bo prihodnje leto ponovno mogoče prisluhniti ruskemu predstavniku, piše v uradnem sporočilu za javnost.

Zaradi dolgov makedonske nacionalne radio-televizije MRT do Evropske radiodifuzne zveze (EBU) pa na prihodnji Evroviziji ne bo predstavnika Makedonije.

V naboru seveda ne bodo umanjkale države iz skupine velikih pet - Italija, Velika Britanija, Španija, Nemčija in Francija, prav tako se bo tekmovanja ponovno udeležila Avstralija.

Pri RTP so danes razkrili tudi slogan prihodnje izdaje, ki bo All Aboard! (Vsi na krov!) ter njen logotip. Predstavnik EBU Jon Ola Sand je dejal, da je zelo zadovoljen z izbrano temo in grafično podobo tekmovanja, v katerih se odražajo zgodovina Lizbone, pa tudi glavne vrednote, ki jih zasleduje Evrovizija, vključno z raznolikostjo. "Ocean nas vse povezuje, njegova mnogostranost pa nudi dober navdih vsaki od 42 medijskih hiš, ki bodo maja prenašale tekmovanje."

Polfinala Evrovizije 2018 bosta na sporedu 8. in 10. maja, veliki finale pa bo 12. maja.

Sobral je Portugalski letos v Kijevu pripel prvo zmago, po tem ko je država že 53 let sodelovala na tekmovanju. Trenutno je pevec zaradi težav s srcem v slabem zdravstvenem stanju in v bolnišnici čaka na transplantacijo srca.

Slovenski predstavnik Omar Naber je na letošnjem predizboru nastopil znova po 12 letih, ko je prav tako v Kijevu zastopal Slovenijo s pesmijo Stop. Tudi v drugo se mu s skladbo On My Way ni uspelo uvrstiti v finale.