pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Goran Dragić, Greice Murphy Njena.si

Goran Dragić izbranko pripeljal v Slovenijo

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

STA
STA
1 30.06.2018 11:37:11

V Tarragoni pet novih medalj, tudi tretje zlato

Aleš Borčnik je že v dveh četrtfinalih.
Zdenko Fajdiga
Slovenija je na sredozemskih igrah v Tarragoni sedmi tekmovalni dan še povečala zbirko medalj. Za zlato je poskrbel balinar Aleš Borčnik, srebrn je bil atlet Kristjan Čeh, bronasti medalji pa sta si priborili taekwondoistka Dunja Lemajič in judoistka Patricija Brolih, pa tudi košarkarska ekipa 3 na 3.

Slovenija je zdaj pri 30 osvojenih medaljah na letošnjih igrah.

Balinarji so si danes priborili dve borbi za medalje; v hitrostnem zbijanju je pri ženskah Nina Volčina prišla do boja za bron, kjer se je merila z Italijanko Sereno Traverso in izgubila, pri moških pa je bil Aleš Borčnik finalist, njegov tekmec pa Italijan Stefano Pegoraro. Zmagal je Borčnik s 37:36 in Sloveniji priboril tretje zlato na igrah.

"To je najtežja disciplina, primerljiva z atletiko, kot bi tekli na 1500 metrov. V petih minutah pretečemo kilometer in še mečemo kroglo, potrebna je velika moč v nogah," je takoj po koncu finala najtežjo balinarsko disciplino pospremil Borčnik.

Na prizorišču so bile sicer razmere za igro zelo zahtevne. Prireditelji so igrišča za balinarje postavili kar na velodromu, po besedah zlatega Slovenca tudi ne najbolj natančno, veter in predvsem vročina pa sta dodala svoje. A med tistimi, ki so vse to najbolje prenesli, je bil tudi Borčnik.

"Igrišča so naredili, kot so jih, precej so zgrešili. Vroče je, okrog 30 stopinj, pa še veter te nenehno premetava," je razmere povzel Borčnik, ki je bil še posebej vesel, da je po devetih letih dopolnil komplet odličij s teh iger. "Zdaj imam bron, srebro, tu sem dobil zlato, kot sem pred igrami obljubil. Zdaj lahko neham nastopati na SI," se je pošalil sveži sredozemski prvak.

Judoisti so danes končali sredozemski program, nastopila sta še dva Slovenca in se prek repasažov prebila v boj za bronasti medalji. Patricija Brolih (do 78 kg) jo je dobila po zmagi proti Alžirki Kaouthar Oulalla, Vito Dragić (nad 100 kg) pa je ostal brez nje, potem ko je izgubil s Špancem Angelom Parro Labajoso.

Bron si je priborila tudi taekwondistka Dunja Lemajič, ki je v kategoriji do 67 kg prišla do polfinala, tam pa jo je premagala Hrvatica Matea Jelić.


"Nisem imela najboljšega dneva. Tukaj je zelo vroče in je težko dihati. Nasprotnica je malo neugodna, najmočnejša v tej kategoriji. A medalja je medalja, sicer vedno merim na zlato, bo pa na kakšni drugi tekmi," je bila slovenska borka zadovoljna tudi z najnižjo stopničko.

Rokometašice pa so danes igrale polfinale. Njihove tekmice so bile Črnogorke, Slovenija pa je dvoboj izgubila s 23:26 (13:12) in se bo tako v soboto borila za bron.

Začetek je bil sicer dober, Slovenke so nadzorovale potek tekme in si priborile že tri gole naskoka. A že v prvem delu so nekoliko popustile, tekmice so jih ujele in tudi že prehitele, vseeno pa so Slovenke polčas dobile za gol (13:12).

Toda minimalna prednost se je hitro stopila. Črna gora je stopila na plin, povedla za tri gole, to pa je bila razlika, ki je Slovenkam ni več uspelo nadoknaditi. Črna gora je v končnici tekme zanesljivo nadzorovala potek dvoboja in z zmago s 26:23 prišla do finala, Slovenkam ostaja možnost, da igre končajo z bronom, tekma z Makedonijo bo v soboto. Pri Sloveniji je osem golov dosegla Tjaša Stanko, pet jih je dodala Tamara Mavsar.

"Škoda je treh zadetkov prednosti, izkušenejše igralke bi tam morale bolje odigrati. A je to pomembno tudi za nabiranje izkušenj, Črna gora ima izkušeno ekipo, ki je enaka že nekaj let. Mislim, da je pošteno, da se bomo jutri borile za tretje mesto, verjamem, da ga lahko tudi osvojimo," je razmišljala Mavsarjeva.

Košarkarji na tekmovanju 3 na 3, igrišče so prireditelji postavili v amfiteater v samem središču starega dela mesta, so prišli do boja za bron. V četrtfinalu so popoldne premagali Makedonijo z 19:10, potem pa naleteli na premočne tekmece za vstop v veliki finale. Francozi so slavili kar z 21:3, tako da je Milanu Kovačeviču, Stojanu Đekanoviću, Dejanu Trnjaku in Janu Novaku ostal boj za bron z Grčijo. V tej so bili precej bolj prepričljivi in na koncu brez težav zmagali z 18:11.

"Poraz v polfinalu je bil eden najtežjih v karieri. Morali smo se hitro pobrati, igrali smo bolj sproščeno, na srečo smo osvojili tretje mesto, borili smo se za vsako žogo in zmagali. Pričakovali smo resda več, vsaj finale in borbo za najvišja mesta, a smo zadovoljni tudi s tretjim mestom," je tekmo ocenil Đekanović.

Atletski spored za Slovence se je v Tarragoni končal uspešno. Potem ko sta v četrtek medalji osvojili Maruša Mišmaš in Tina Šutej, jo je danes še Kristjan Čeh. V metu diska je v peti seriji vrgel 62,03 metra, nov osebni rekord, kar je bilo dovolj za srebro. Premagal ga je le Grk Apostolos Parellis (62,98), drugi slovenski predstavnik v finalu Tadej Hribar je bil deveti (55,80).

Članki iz rubrike