Maribor ni zadel niti z bele točke

Vijolični so se v povratnem dvoboju z Rangers razšli z 0:0, napredovali pa so Škoti s skupnim izidom 3:1.
Fotografija: Luka Zahović in soigralci nikakor niso našli prave tarče. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Luka Zahović in soigralci nikakor niso našli prave tarče. FOTO: Tadej Regent/Delo

Maribor – Ljudski vrt je pokal po šivih (11.166 gledalcev), čudežnega zasuka mariborskih nogometašev v povratni tekmi tretjega kola kvalifikacij za evropsko ligo pa vendarle ni videl. Gostitelji so skušali izničiti dva gola zaostanka iz prvega dvoboja v Glasgowu (1:3), a se jim ni posrečilo, z Rangers so se razšli brez zadetkov (0:0), čeprav so imeli v sodnikovem podaljšku idealno priložnost vsaj za častno zmago. Po prekršku nad Luko Zahovićem v kazenskem prostoru je namreč kapetan Marcos Tavares izvedel enajstmetrovko, a je junak dvoboja Allan McGregor njegov strel v nogami ubranil. Vijolični so tako ostali brez nadaljevanja v Evropi.


POTEK PRVEGA POLČASA


Domačemu trenerju Darku Milaniču ni preostalo drugega, kot da je na igrišče poslal izrazito napadalno zasedbo s tremi klasičnimi napadalci – ob Luki Zahoviću in kapetanu Marcosu Tavaresu še Jasmina Mešanovića, ki igra v življenjski formi in trese mreže kot za stavo. Ljudski vrt je pričakovano pokal po šivih, pravih priložnosti pa navijači v prve četrt ure niso videli. V 18. minuti pa je vendarle završalo, ko je Tavares prvič ogrel dlani prekaljenega vratarja Allana McGregorja, ki je žogo odbil do Mešanovića, ta pa je pozabil naravnati merilne naprave na nogi.

Hip zatem je Amir Dervišević na robu kazenskega prostora s predložkom našel Zahovića, ki je neoviran sprožil iz prve, vendar pa žogo poslal v višave. Maribor je stopnjeval pritisk in nizal nevarne in obetavne akcije, dvakrat je zobe pokazal Dino Hotić, a je obramba gostov obakrat njegov strel blokirala. Na drugi strani je po prostem strelu v mariborskem kazenskem prostoru najvišje skočil Connor Goldson, a z glavo zaključil zelo neposrečeno. Po pol ure igre se uigrana vijolična kombinacija – Dervišević je s kota podal pred gol Saši Ivkoviću – ni izšla.

V 36. minuti pa je marsikdo na tribunah Ljudskega vrta že videl žogo v mreži gostov. Razigrani Dervišević je namreč izvedel prosti strel z velike razdalje, meril je tik ob levi vratnici, vratar McGregor pa je mukoma in s skrajnimi napori žogo vendarle izboksal v kot. Zadetek je visel v zraku, razmerje v kotih je bilo že neverjetnih 7:0 v domačo korist. V 42. minuti se je čudovita priložnost po hitrem protinapadu ponudila še Blažu Vrhovcu, ki pa je streljal naravnost v vratarjevo naročje. Da se je prvi polčas razpletel brez zadetkov, so bolj obžalovali domači, ki so imeli precejšnjo premoč.

Priložnosti je bilo veliko, izkupiček pa ničen. FOTO: Tadej Regent/Delo
Priložnosti je bilo veliko, izkupiček pa ničen. FOTO: Tadej Regent/Delo


POTEK DRUGEGA POLČASA


Začetek drugega polčasa je bil zelo agilen, vijolični pa so se dvakrat znašli v lepih priložnostih, ki sta ju zapravila Zahović skorajda iz mrtvega kota in Hotić, ki ga je že tretjič v dvoboju prebral nasprotnikov blok. Že v 52. minuti pa udarec za domačega trenerja Milaniča – poškodoval se je namreč Denis Klinar, ki ga je klubsko vodstvo nedavno angažiralo kot zamenjavo za ravno tako poškodovanega Martina Milca. Ker mariborski trener na desni strani obrambe ni imel več ustrezne alternative, je v igro s klopi poslal siceršnjega zveznega igralca Aleksa Pihlerja.

Po skoraj uri igre je Zahović, ki se mu je po vtekanju ponudilo precej prostora za strel, rajši nesebično podal, kar pa se ni izkazalo za posrečeno potezo. Isti igralec v naslednjem napadu ni izkoristil lepe podaje Mitje Vilerja, pred vrati je namreč zgrešil žogo. Ob koncu 70. minute pa je kapetan Tavares, ki se je sploh prvič v dvoboju znašel v priložnosti, zgrešil nemogoče – po podaji Vilerja z glavo se je sam znašel pet metrov od tekmečevih vrat, a je njegov poskus McGregor refleksno ukrotil z desno nogo. Brazilec s slovenskim potnim listom se je lahko le prijel za glavo.

Milanič je v igro namesto Derviševića poslal Dareta Vršiča, ki je takoj izvedel prosti strel, a meril v vratarjevo naročje. V 86. minuti, ko je gostiteljem voda že v curkih tekla v grlo, je lepo prodrl Tavares in podal pred vrata, toda v prazno, saj je bil Zahović prepočasen. Škoti so se povsem potegnili v obrambo in le še čakali konec obračuna, domačim napadalnim poskusom pa je manjkal konkreten zaključek. V prvi minuti sodnikovega dodatka pa je imel Maribor zlato priložnost za zadetek, po prekršku nad Zahovićem je belgijski sodnik pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel kapetan Marcos Tavares, a je njegov poskus McGregor z nogami ubranil. Dvoboj se je torej končal brez golov.


MARIBOR : RANGERS 0:0


Maribor (4-4-2): Jasmin Handanović; Mitja Viler, Marko Šuler, Saša Ivković, Denis Klinar (od 52. Aleks Pihler); Jasmin Mešanović (od 80. Jan Mlakar), Amir Dervišević (od 73. Dare Vršič), Blaž Vrhovec, Dino Hotić; Marcos Tavares, Luka Zahović.

Rangers (4-2-3-1): Allan McGregor; Andrew Halliday, Nikola Katić, Connor Goldson, James Tavernier; Ovie Ejaria 8od 68. Ryan Kent), Ryan Jack; Jamie Murphy (od 76. Ross McCrorie), Scott Arfield, Daniel Candeias; Alfredo Morelos.
 

Komentarji: