Pogled iz ZDA strog do lige ABA

Košarka: V analizi ESPN jadransko tekmovanje šele na 11. mestu, tik za ligo prvakov.

Objavljeno
15. december 2017 04.00
Posodobljeno
15. december 2017 16.00

Ljubljana – Že drevi ob 20. uri bodo košarkarji Petrola Olimpije gostovali pri Igokei v uvodni tekmi 12. kola lige ABA, za katero je pisana pot. V njeni prvi sezoni 2001/02 so bili prvaki prav Ljubljančani, ki so v finalu ugnali Krko, po vključitvi najboljših srbskih moštev pa so nekateri optimistično ocenili, da je druga ali tretja najmočnejša košarkarska liga v Evropi. Danes sodi veliko nižje.

Subjektivnih lestvic najboljših je v izobilju, nedavno pa jih je popestril še pogled od zunaj. Zanj je poskrbel nekdanji priznani ameriški trener Fran Fraschilla, zdaj analitik medijske mreže ESPN. Na njegovi razpredelnici svetovnih klubskih tekmovanj resda ni lige NBA, saj je nesporno razred zase, regionalno prvenstvo članic nekdanje Jugoslavije pa je uvrstil na 11. mesto. Njegova svetla plat je, da je množična valilnica talentov za elitne klube, zato je najbolj množično pokrita z ogledniki iz lige NBA, ki se jim je v tej sezoni pridružil Primož Brezec v službi Clevelanda.

Zaradi finančnih omejitev pa udeleženci lige ABA niso več konkurenčni med evropsko smetano, zato prevladuje preprodajalna logika: kupuj poceni in prodaj po čim višji ceni. Prepogosto pa košarkarji odidejo na tuje, še preden dozorijo za odprto košarkarsko tržišče. Klasičen primer je Luka Dončić, ki je zapustil Olimpijo pri 13 letih, pri 18 pa je zvezdnik evrolige in njegove fantastične sposobnosti bo unovčil madridski Real. Zanj Fraschilla ne dvomi, da bo med prvimi petimi izbranci nabora NBA 2018.

Na prvem mestu klubskih tekmovanj (brez lige NBA) se je znašla evroliga, ki je finančno tako stabilna, da stoterica najbolje plačanih košarkarjev v njenih klubih že zasluži več kot spodnja stoterica zaslužkarjev v ligi NBA. Hkrati pa je dokaj uspešno kos vsakoletnim eksodusom izstopajočih asov: letos so se med drugimi preselili v ZDA junaka Fenerbahčejevega zmagoslavja Ekpe Udoh in Bogdan Bogdanović ter srbski čarovnik Miloš Teodosić. Na drugem mestu je še ena mednarodna liga, ki je »pobegnila« izpod okrilja FIBA. Tudi v evropskem pokalu ne manjka bogatih klubov, v tej sezoni pa prevladujejo moštva z uveljavljenimi trenerji: Bayern pod vodstvom Aleksandra Đorđevića in Lokomotiv Kuban s Sašo Obradovićem sta dobila vseh osem tekem, Darušafaka z Davidom Blattom na klopi je klonila le enkrat.

Gospodarska kriza je pustila posledice v marsikateri državni ligi. Tudi v španski, saj ni več tako močna kot desetimi leti, posledice pa je pustilo tudi preveliko nakupovanje povprečnih košarkarjev iz tujine. Toda še vedno ima pet evroligašev, tri klube v evropskem pokalu in štiri v Fibini ligi prvakov. Obratno (pozitivno) krivuljo doživlja turško prvenstvo, saj številni klubi iz spodnje polovice razpredelnice razpolagajo z večjimi proračuni kot moštva s španske zgornje polovice, če izvzamemo Real in Barcelono. Na 5. mestu je liga VTB, razširjeno rusko DP z zasedbami iz Latvije, Estonije, Belorusije in Kazahstana, sledijo pa mu prvenstva Italije (6.), Francije (7.), Grčije (8.) in Nemčije (9.), ki je po Fraschillovi oceni najbolj profesionalno organizirana. Deseta je Fibina liga prvakov, za ligo ABA pa so se zvrstili Avstralija, Izrael in 14. Kitajska.