stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 04.05.2016 16:05:20

Srbi bodo izpodbijali odločitev o članstvu Kosova v Uefi

vszi
Predsednik Nogometne zveze Srbije Tomislav Karadžić je napovedal, da bo Srbija odločitev o sprejemu Kosova med članice Evropske nogometne zveze (Uefa) izpodbijala pred mednarodnim športnim razsodiščem (Cas) v Lozani.

Glasovanje o članstvu Kosova, v kateri sicer večino predstavljajo Albanci, slednje si še vedno kot svojo ozemeljsko s preostalim delom države povezano pokrajino lasti Srbija, je razdelilo članice evropske nogometne družine. Kosovo je bilo na torkovem tajnem glasovanju na kongresu v Budimpešti sprejeto v Uefo kot 55. članica z minimalno večino štirih glasov, 28 od 54 članic Uefe, proti jih je bilo 24, ob dveh vzdržanih.

Delegati so sicer najprej glasovali o spremembi 5. člena Uefinega statuta, ki pravi, da lahko postane članica Uefe le nacionalna zveza iz države, ki jo priznavajo kot samostojno Združeni narodi. Spremembe statuta delegati niso sprejeli, kljub temu pa se je kongres lotil odločanja o novi članici ter od leta 2008 neodvisno Kosovo sprejel v svoje članstvo. Kosovo, oziroma tamkajšnji kosovski olimpijski komite, je decembra 2014 že priznal Mednarodni olimpijski komite.

Predsednik nacionalne srbske nogometne organizacije Karadžić je prepričan v uspeh pritožbe pred mednarodnim razsodišče za šport v Lozani: "Če kaj, potem smo uspeli že s tem, da se je o članstvu Kosova odločalo na tajnem glasovanju ter da delegati niso podprli sprememb statuta, na podlagi katerih bi Kosovo zakonito sprejeli v Uefo. Na tem bomo tudi gradili naš primer pred razsodiščem v Lozani za izpodbijanje te sramotne odločitve. Nogomet se je znašel v političnem žrelu, ta poteza pa ima lahko nepredvidljive posledice."

Od usode pritožbe bo po mnenju Karadžića odvisna tudi usoda članstva Kosova v Mednarodni nogometni zvezi. Fifa bo v začetku prihodnjega tedna na kongresu v Ciudad de Mexicu odločala o sprejemu dveh novih evropskih članic v svoje vrste, Kosova in Gibraltarja, britanskega čezmorskega ozemlja na jugu Španije, ki so ga članice Uefe v svoje vrste sprejele na kongresu leta 2013 v Londonu, s soglasno odločitvijo, čeprav Gibraltar ni član Združenih narodov, ne priznava pa ga tudi Mednarodni olimpijski komite.


Kosovska stran je s penino in velikim navdušenjem pozdravila sprejem kosovske zveze v Uefo. Predsednik kosovske nogometne zveze FKK Fadil Vokrri, nekdanji odličen nogometaš beograjskega Partizana, je bil presrečen z zgodovinsko odločitvijo, ki bo po njegovem mnenju prispevala k razvoju nogometa na Kosovu. Po poročanju prištinskega časnika Koha Ditore je Vokrri prepričan, da je Kosovo tretja reprezentanca po kakovosti v regiji. "Pred Kosovom je na višji kakovostni ravni Hrvaška in mogoče Srbija, medtem ko ostale reprezentance niti niso ustvarile kakšne večje razlike v primerjavi z nami. Sprejem v Uefo je velik uspeh za Kosovo, kar bi si zaslužili že veliko prej, a smo vseeno lahko zelo zadovoljni," je dejal Vokrri.

V kosovski zvezi pričakujejo, da bodo 13. maja sprejeti tudi v Fifo. Če bo Fifa kot svoji 210. in 211. članici sprejela Gibraltar in Kosovo, se bosta na široko odprla vrata tudi možnostim za nastop teh dveh reprezentanc v septembrskih evropskih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v nogometu leta 2018 v Rusiji. Po napovedih je še najbolj realna možnost, da bi Kosovu ponudili mesto v skupini I, skupaj s Hrvaško, Turčijo, Islandijo, Finsko in Ukrajino, Gibraltar pa bi pristal v skupini H, kjer bodo Grčija, Ciper, BiH, Estonija in Belgija. Slovenija bo pot v Rusijo iskala v skupini F z Anglijo, Slovaško, Škotsko, Litva in Malta.

Je pa pričakovati še nekaj negotovosti in zapletov, kajti ni jasno, kje bo Kosovo igralo domače kvalifikacijske tekme, saj noben od tamkajšnjih stadionov ne ustreza Uefinim predpisom. V prihodnosti pa tudi ne gre pričakovati, da bi se v okviru skupinskih delov evropskih in svetovnih tekmovanj v isti skupini srečali kosovski in srbski nogometaši.

Predsednik srbske zveze Karadžić je v zvezi s tem potrdil obstoj delno delegiranega žreba: "V zvezi s tem imamo določene dogovore, da se za evropska in svetovna tekmovanja ne žrebajo klubi in reprezentance s tega območja. Vsi se zavedajo, da bi to lahko pripeljalo do eskalacije nasilja in težav, tako da se ne more zgoditi, da bi bila Kosova in Srbija v katerikoli varianti v isti predtekmovalni skupini."

Republika Kosovo ni članica Združenih narodov. Skupaj Kosovo ne priznava kar 64 držav, med njimi so Rusija, Kitajska, Indija in Brazilija.

Značke: kosovo, srbija, uefa

Članki iz rubrike