Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 21.09.2018 12:05:33

Prvi in tretji nosilec usodna za slovenska judoista

alesfevzer.com
Drugi dan svetovnega prvenstva v judu sta se po dopoldanskem delu poslovila Adrian Gomboc v kategoriji do 66 kg in Petra Nareks v kategoriji do 52 kg.

Za evropskega prvaka Gomboca je bil v podaljšku druge borbe usoden prvi nosilec in lani bronasti Izraelec Tal Flicker, za Nareksovo pa tretja nosilka Brazilka Erika Miranda, ki je Slovenko prisilila v tri kazni in diskvalifikacijo.

Slovenske nastope je v rojstnem mestu šahovskega velemojstra Garyja Kasparija odprl aktualni evropski prvak Adrian Gomboc, ki je za ogrevanje po minuti s končnim prijemom ugnal Gavina Mogopo iz Bocvane. "Na vsakega tekmeca se sicer pripravim, a tukaj sem vedel, da bo šlo. Cilj je bil, da borbo končam predčasno in to mi je uspelo," je o prvem dvoboju dejal Prekmurec na začasnem delu v Ljubljani.

Varovanec Roka Drakšiča pri Bežigradu se je nato pomeril s Flickerjem, ki pa ga je Gomboc aprila na poti do evropskega zlata v Tel Avivu že ugnal, Flicker mu je nato vrnil z enako mero na grand slamu v Zagrebu.

Tudi drugi dvoboj je slovenski tekmovalec obvladoval, bil dvakrat blizu metu za vazari, nato pa sta morala tekmovalca v podaljšek, kjer je bil spretnejši prvi nosilec Flicker in izkoristil eno od redkih priložnosti za zmago.

"Dobro sem nadziral borbo, bil boljši, na koncu pa sem malo spustil, zastal, kar je izkoristil, saj je zelo izkušen borec," je po tekmi povedal 23-letni slovenski reprezentant.

Seveda je bil tudi razočaran, saj je vnaprej vedel, da bo prav borba s Flickerjem tista za biti ali ne biti in v večjem delu je Gomboc narekoval ritem dvoboja. "Dobro se poznava, vedel sem kaj dela in celo borbo sem ga nadziral z desno roko. Na koncu mi je malo zmanjkalo, a izgubiti s takim borcem ni presenečenje, razočaranje pa seveda je. Bil sem dobro pripravljen, a včasih odloči tudi sreča," je še dodal Gomboc, ki ga je Flicker presenetil na zelo podoben način kot letos na grand slamu v Zagrebu.

V ženski konkurenci se je predstavila najstarejša v slovenski vrsti, Celjanka Petra Nareks. Ta je na evropskem prvenstvu leta 2002 v Mariboru osvojila prvo judoistično kolajno na velikih tekmovanjih v obdobju samostojne Slovenije in začela ero nabiranja kolajn, ki zdaj traja že slabi dve desetletji. Ljubitelji juda pa so jo zaradi številnih poškodb dolgo pogrešali na blazinah, saj je nazadnje nastopila na SP 2014 v Čeljabinsku.



Varovanka Marjana Fabjana, ki bo prav ob koncu prvenstva dopolnila 36 let, je na prvenstvih stare celine osvojila kar šest odličij, a zadnje že pred desetletjem v Lizboni. Težko preizkušnjo je imela že v uvodu, ko ji je nasproti stala Sim Song Rim iz Severne Koreje, bronasta z letošnjih azijskih iger. V izenačenem dvoboju je bila Nareksova že po minuti v izgubljenem položaju, ko je tekmica osem sekund držala končni prijem, a se je izkušena Slovenka izvila. V nadaljevanju pa je po izenačeni borbi Nareksovi 45 sekund pred koncem uspel odločilni met za vazari.

Lažji tekmec je bila v nadaljevanju 20-letna Jacira Ferreira iz Mozambika, ki odmevnega izida še ni dosegla in Slovenka je izkušnje z metom za ipon minuto in 25 sekund pred koncem dvoboja spremenila v zmago.

Previsoka je bila ovira za četrtfinale, kjer je Nareksova izgubila boj z Brazilko Eriko Mirando, štirikratno panameriško prvakinjo in nosilko odličij z zadnjih štirih SP. Brazilka je Nareksovo prisilila v napake, po treh kaznih pa v diskvalifikacijo in slovo od tekmovanja.

"Ko si tako blizu dobrega izida, si želiš še več. Posebej, ker Brazilko dobro poznam. Mesec in pol se je pripravljala pri nas, vsakodnevno sva imeli borbe in večkrat sem jo na treningu vrgla. Seveda je odlična borka, tretja na svetu, to sem vedela, a morda je bila danes želja tako velika, da sem začela delati napake," je Štajerka razloge za poraz iskala predvsem pri sebi.

O ostalih borbah pa je Celjanka dodala: "Žreb ni bil slab. Korejke nisem poznala, nisva se še borili, a ker ima kolajno z azijskih iger, je bilo jasno, da je dobra tekmovalka. Vedela sem, da lahko pridem višje, če jo premagam. Z uvrstitvijo sem seveda zadovoljna, saj že dolgo nisem bila na SP, je pa res, da je bilo dosegljivo več."

Ob tem je dodala, da je bil sodniški kriterij zelo strog pri dosojanju napak, kar pa je v svetu juda pri visokorangiranih tekmovalkah pogosto. "Škoda, da mi sodnik ni dal priložnosti, da še kaj poskusim."

V soboto bosta slovenske barve na tatamijih v Bakuju branila Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kg in Martin Hojak do 73 kg, s čimer bo opravljena že več kot polovica slovenskih nastopov na letošnjem tekmovanju najboljših judoistov na svetu.

Značke: judo, sp

Članki iz rubrike