S Kronavetrom rekordu naproti

1. SNL: Nocoj (20.20) v Stožicah prva tekma 13. kola med Olimpijo in Triglavom.

Objavljeno
19. oktober 2017 21.42
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Mariborčan, toda ne vijolični, na začasnem delu v Ljubljani se je vrnil. Rok Kronaveter, najzaslužnejši mož za Olimpijin naslov v sezoni 2015/16, se je po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe tudi opravičil navijačem in bi danes v prvi tekmi 13. kola lahko že pokazal, zakaj je bil prvi strelec 1. SNL (17 golov) v šampionski sezoni.

Tridesetletni »železničar« z desnega brega Drave je zadnjo tekmo v zeleno-belem dresu igral 12. marca v porazu z 0:1 v Domžalah. Potem se je začela njegova kalvarija z gležnjem in rehabilitacija, zaradi katere so mnogi že pozabili na junaka prve sezone pod taktirko predsednika Milana Mandarića. Toda igralčeva dolgotrajna odsotnost je prinesla tudi korist. Po sporu z navijaško skupino Green Dragons, ko si je prav v šampionski sezoni po zmagovalnem golu v Kopru z neprimerno gesto prislužil »suspenz« trdega jedra navijačev, je njegova prihodnost v Olimpiji visela v zraku. Navijači so vztrajali pri njegovemu odhodu ali opravičilu, Kronaveter pa se je trmoglavo izogibal opravičilu. Zasuk v zadevi Kronaveter, ki je v 47 ligaških tekmah za Olimpijo dosegel 21 golov, je prišel v torek z igralčevim in klubskim opravičilom. Kar je sovpadalo tudi s Kronavetrovo vrnitvijo v proces treningov in tekem. Skratka, zdrav in brez »okostnjakov v omari« Kronaveter je odslej še en pomemben kamenček več v številčnem zeleno-belem mozaiku.

Trener Igor Bišćan ima sladke skrbi, saj v tej sezoni še ni imel na voljo tako močnega igralskega kadra, pa čeprav še ne more računati na najmočnejšega aduta Issaha Abassa (5 golov) ali na začetku sezone odkritja Gorana Brkića (2). Če bi imel na voljo še hitrega Ganca in lucidnega Srba, bi imel razkošje, kakršnega ni imel še nihče od trenerjev pred njim. A je tudi res, da preštevilna konkurenca igralcev povzroči tudi slabo moštveno vzdušje.

Olimpija gre v zaključni del leta izključno z enim ciljem – da prednost pred Mariborom z dveh točk (30:28) še poviša. Na roko ji gre domala vse, največji tekmeci so prejeli bolečo evroligaško zaušnico, ki bi lahko pustila hujše posledice v nadaljevanju sezone, ko se Mariborčanom obetajo še derbiji v SNL, pa veliki v pokalu in tudi težke tekme v ligi prvakov.

Nocojšnji dvoboj s predzadnjim Triglavom je za trenerja Bišćana res lepa priložnost, da »aktivira« nogometaša z dinamitom v nogah, ki ga je Kronaveter imel pred poškodbo. Toda pozor, Gorenjci so Mariborčanom in Ljubljančanom že odščipnili po dve točki, Olimpiji v Kranju (0:0), Mariboru v Ljudskem vrtu (0:0). Prav najmočnejše Kronavetrovo orožje, strel z razdalje, so Ljubljančani pogrešali v prvi tekmi v Kranju, kjer so v igri na ena vrata streljal s praznimi naboji.

Če bi Olimpija premagala po prvi ligaški zmagi spet bolj sproščeni Triglav, bi izboljšala svoj rekordni niz tekem brez poraza. Ta zdaj znaša 13 tekem.