Kozoletovemu Nočnemu življenju srbska nagrada Živojina Pavlovića

Na festivalu v Leskovcu prikazujejo najboljše filme iz držav nekdanje Jugoslavije. Posebna omemba žirije Igorju Šterku za film Pojdi z mano.

Objavljeno
25. september 2017 14.56
V. U., STA
V. U., STA
Na 10. mednarodnem festivalu filmske režije v srbskem Leskovcu je drugo nagrado, poimenovano po velikanu jugoslovanskega filma Živojinu Žiki Pavloviću, prejel slovenski režiser Damjan Kozole za režijo filma Nočno življenje, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Na festivalu prikazujejo najboljše filme iz držav nekdanje Jugoslavije.

Žirija je Kozoletov film označila za subtilno in navdušujočo režijo, ki jo odlikuje izvrstna organizacija kadrov in scene ter odlično delo z igralci, povzemajo srbski mediji.

Film Nočno življenje, za katerega je Kozole prejel že več nagrad, je navdahnila afera Baričević. Dotika se osnovnih vprašanj sodobne evropske družbe, kot so zaupanje, etika, hipokrizija, korupcija in strah pred mediji. »To je film o družbi, kjer je gonilna sila strah. To je film o prestrašenih, celo strahopetnih ljudeh. Živimo v času, ko je strah pred medijskim umorom močnejši od strahu pred realno smrtjo,« je o njem povedal režiser.

Velika nagrada Hani Jušić

Grand prix festivala, prav tako poimenovan po Pavloviću, je v Leskovcu sicer prejela hrvaška režiserka Hana Jušić za film Ne glej mi v krožnik, tretjo nagrado pa srbski režiser Bojan Vuletić za film Rekviem za gospo J.

Posebno omembo žirije, v kateri so bili slovenski režiser Karpo Godina, hrvaški režiser Zrinko Ogresta in srbski igralec Zoran Cvijanović, sta prejela Igor Šterk za film Pojdi z mano in bosanski režiser Alen Drljević za film Moški ne jočejo. V kategoriji študentskih filmov je posebno omembo prejel tudi August Adrian Braatz za film Oropana duša.

Festival je sicer odprl film Na mlečni poti Emirja Kusturice. Režiser je v Leskovcu prejel tudi nagrado za življenjsko delo. Na festivalu, ki je potekal od 19. do 23. septembra, so med drugim predstavili biografijo Gospodin mangup o lani preminulem igralcu Draganu Nikoliću, prikazana pa je bila tudi retrospektiva restavriranih kratkih filmov Karpa Godine, so še sporočili s SFC.