Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2017,
20.10

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

#zanaše #zanase Tjaša Vozel Aljaž Kerč Peter John Stevens svetovno prvenstvo plavanje

Petek, 15. 12. 2017, 20.10

6 let, 4 mesece

EP v kratkih bazenih, Köbenhavn (3. dan)

Aljaž Kerč z osebnim rekordom potrdil korak naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Aljaž Kerč | Foto STA

Foto: STA

Slovenski plavalci Aljaž Kerč, Peter John Stevens in Tjaša Vozel so na evropskem prvenstvu v Köbenhavnu osvojili 13., 14. in 16. mesto na 100 m prsno. Najbolj je z novim osebnim rekordom prepričal plavalec Olimpije Kerč.

Petek je bil dan slovenskih žabic, kot si nemalokrat rečejo plavalci prsnega sloga. V moški konkurenci sta Slovenca dopoldan dosegla enak izid 58,58 ter si razdelila 15. mesto, bolj zadovoljen pa je bil Kerč, saj je dosegel nov osebni rekord, nov osebni rekord pa je s 27,24 dosegel tudi na obratu na 50 metrih.

Kerč za štiri stotinke pred Stevensom

Popoldan je Kerč svoj dosežek še stopnjeval in se z 58,32 veselil 13. mesta na prvenstvu, na katerem tekmuje 550 plavalcev iz 47 držav. Na večni slovenski lestvici se je s tem dosežkom prebil na drugo mesto pred Stevensa. Ta je z 58,36 lanski osebni rekord s SP v Windsorju zgrešil za stotinko sekunde in bil 14.

"Definitivno sem lahko vesel dosežka in uvrstitve. Tudi plaval sem na prvi polovici zelo lepo, na koncu, na zadnjih 15 metrih, pa me je začelo pobirati. Prav mučil sem se do konca, a z osebnim rekordom in prvim polfinalom v karieri sem zelo zadovoljen. Nenazadnje je to prvo večje tekmovanje zame," je po tekmi povedal diplomirani psiholog, 27-letni Kerč, odkritje leta 2017 v slovenski reprezentanci.

Stevens je pričakoval več

Peter John Stevens: Učim se iz starta v start in moram priznati, da me čaka še veliko dela.  | Foto: Vid Ponikvar Peter John Stevens: Učim se iz starta v start in moram priznati, da me čaka še veliko dela. Foto: Vid Ponikvar Stevens, ki je plaval v skupini pred njim, je sotekmovalcu iz reprezentance najprej srčno čestital za medsebojno zmago, nato pa razkril, da je pričakoval več, priznal pa tudi, da je bil izid 57,60, ki je bil potreben za finale, vendarle prevelik zalogaj.

"Rezultat ni povsem tak, kot sem si ga želel, a 14. mesto je dobro, saj je to moj prvi polfinale na 100-metrski razdalji v kratkih bazenih. Učim se iz starta v start in moram priznati, da me čaka še veliko dela. Treba bo trenirati, saj najboljši dosegajo izide pod 57 sekundami. Zdaj se bo treba osredotočiti na poletno sezono," je po nastopu dejal 22-letni študent ameriške univerze Tennessee iz Knoxvilla ter se že ozrl proti avgustovskemu prvenstvu v Glasgowu.

Vozlova v preveliki želji začela s previsoko frekvenco

Tjaša Vozel: Zjutraj je bilo lepo, popoldan pa se mi nastop ni izšel.  | Foto: Vid Ponikvar Tjaša Vozel: Zjutraj je bilo lepo, popoldan pa se mi nastop ni izšel. Foto: Vid Ponikvar Vozlova se je v kvalifikacijah z 1:06,43 se je osebnemu in slovenskemu rekordu približala na točno tri desetinke sekunde, popoldan pa je v preveliki želji začela s previsoko frekvenco in bila z 1:07,35 16.

"Zadovoljna sem z uvrstitvijo med 16 najboljših plavalk v Evropi. Zjutraj je bilo lepo, popoldan pa se mi nastop ni izšel. Imela sem veliko želja, preveč povečala frekvenco in na koncu nisem mogla več. Enostavno me je pobralo. A na velikih tekmah naredi svoje nervoze, sama pa upam, da bo polfinalov v prihodnje še čim več in gremo korak za korakom," pa je današnja nastopa povzela Vozlova, ki je prejšnji teden diplomirala na ljubljanski univerzi iz varnostnih ved.

Razdelili devet kompletov medalj

Popoldan je minil v znamenju madžarske zvezdnice Katinke Hosszu. | Foto: Getty Images Popoldan je minil v znamenju madžarske zvezdnice Katinke Hosszu. Foto: Getty Images Na dan, ko je pred 16 leti Peter Mankoč v Antwerpnu kot prvi Slovenec dosegel svetovni rekord v plavanju, so prireditelji razdelili kar devet kompletov odličij. Popoldan je minil v znamenju madžarske zvezdnice Katinke Hosszu, ki je bila najboljša na 100 m mešano in 200 m hrbtno.

Z drugim zlatom na prvenstvu se je na 100 m prosto okronala Nizozemka Ranomi Kromowidjodjo, ki je s 50,95 dosegla nov rekord prvenstev, a za vsega osme stotink ugnala švedsko zvezdnico Sarah Sjoestroem.

Nemčiji je drugo zlato na EP priplaval Philip Heintz, najboljši na 200 m mešano, njegova rojakinja Franziska Hentke je na 200 m delfin poskrbela za še eno nemško himno. Še drugič je svetovni mladinski rekord podrl Rus Kliment Kolesnikov, danes najboljši na 100 m hrbtno.

Na 1.500 metrov je svetovnega in evropskega rekorderja Italijana Grigorija Paltrinierija za osem sekund ugnal Ukrajinec Mihajlo Romančuk (14:14,59), na 50 metrov prosto je z rekordom prvenstva zmagal Rus Vladimir Morozov (20,31), v ženskih štafetah 4 x 50 prosto pa so bile v času novega svetovnega rekorda 1:33,91 najhitrejše Nizozemke Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Tamara van Vliet in Valerie van Roon.

Ne spreglejte