Fredericks začasno suspendiran 

Atletika: IAAF je suspendiral Frankieja Fredericksa, saj naj bi ta prejel plačilo za glas pri izbiri prireditelja OI 2016.   

Objavljeno
17. julij 2017 15.37
Posodobljeno
17. julij 2017 15.37
FILES-OLY-2012-PRESS-FREDERICKS
J. M.
J. M.

Berlin - Mednarodna atletska zveza (IAAF) je začasno suspendirala člana sveta Frankieja Fredericksa, ker naj bi njegovo podjetje v zameno za glas na izboru za olimpijske igre 2016 prejelo plačilo s strani podjetja Pape Massate Diacka, sina nekdanjega predsednika IAAF Lamineja Diacka.

Po poročanju agencije AFP naj bi Papa Massata Diack 2. oktobra 2009 na račun podjetja na Sejšelih nakazal 299.300 dolarjev. Pri tem je bila razkrita tudi povezava z nekdanjim zvezdnikom svetovne atletike, ki je bil leta 2016 v volilni komisiji Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK).

Štirikratni olimpijski podprvak Fredericks je o teh obtožbah povedal: »Kategorično zanikam vsakršno posredno ali neposredno vpletenost v prekrške in lahko potrdim, da nikoli nisem kršil zakona ali pravil etike v zvezi z volitvami Mednarodnega olimpijskega komiteja.«

Fredericks je že pred tem izstopil tudi iz posebne delovne skupine IAAF, ki se ukvarja s preiskovanjem ruskega dopinga. V njej ga je zamenjal slovenski rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj. Nekdanji atlet je sicer predsednik atletske komisije IAAF in s tem tudi član sveta mednarodne zveze. Na ta položaj ga je imenoval predsednik IAAF Sebastian Coe