klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

ou
ou
0 26.05.2017 11:57:01

Samo še 6 tednov do Red Bull X-Alps 2017

Čez 6 tednov se bo 32 športnikov podalo na svojo najtežjo pustolovščino do sedaj.

Do 8. izvedbe dirke Red Bull X-Alps nas loči samo še 6 tednov in za večino tekmovalcev bo to največji izziv v njihovi karieri. 2. julija 2017 se bo 32 pustolovcev 21 različnih narodnosti podalo na osvajanje 1.138 km dolge trase čez Alpe, od Salzburga do Monaka, vmes pa se bodo podali tudi prek Triglava. Pri tem bodo smeli uporabljati zgolj svoje noge ali jadralno letalo, zato bo to naporno potovanje celo vrhunske športnike potisnilo do samih meja. Ključnega pomena sta strategija in priprava, vendar – ali so športniki pripravljeni na to, kar jih čaka?

Toma Coconea (Romunija) je edini, ki bo tekmoval na vseh osmih izvedbah dirke Red Bull X-Alps. Skozi leta si je prislužil dve uvrstitvi na drugo mesto in dokazal, da je izreden tekač na dolge proge. Toma je nedvomno tekmovalec, ki ga bo potrebno spremljati, saj dobro pozna tako dirko kot različne strateške točke. "Maja se bom prvič letos odpravil v Alpe in se nato vrnil dva tedna pred tekmovanjem, da še enkrat preverim kontrolne točke," pojasnjuje.

Na Red Bull X-Alps se že drugič vrača Nick Neynens (Nova Zelandija), ki je leta 2015 pristal na 10. mestu, kar bo letos skušal izboljšati. Ker je doma tako daleč od Evrope, se bo skoraj v celoti opiral na svoje raziskave. Pojasnjuje: "Trase ne morem raziskati v živo, vendar je na voljo veliko informacij. Dodani predeli odpirajo veliko novih možnosti in potreboval bi veliko časa, da bi vse raziskal v živo."

Evgenij Griaznov (Rusija), ki je na Red Bull X-Alps tekmoval trikrat, pravi, da se je trasa skozi leta znatno spreminjala. Ker bo letos prvič vključena tudi kontrolna točka v Sloveniji, se bo osredotočil na južne dele trase. Griaznov se bo na dirko pripravljal s tradicionalnimi ruskimi jedmi, kot je golubtsi – zeljnati zavitek, polnjen z mesom ali zelenjavo. Kar se tiče mentalne priprave, pravi: "V mislih sem že pripravljen. Se vidimo na ciljni črti v Monaku." 



Akrobatska legenda Pal Takats (Madžarska) se je na dirki Red Bull X-Alps prvič preizkusil leta 2009. Po poškodbi kolena in preusmeritvi kariere v letenje na dolge razdalje se letos vrača. Sedaj živi v okolici Innsbrucka, kjer se drži strogega programa priprav, s poudarkom na teku, pohodništvu in letenju. Kar se tiče tekmovanja, pravi: "Najpomembnejša je strategija. In narediti čim manj napak. Nikoli ne moreš biti preveč pripravljen za to dirko!" 

Jose Ignacio Arévalo Guede (Španija) se bo prvič preizkusil na Red Bull X-Alps. V zadnjih letih je bil izjemno uspešen na državnih tekmovanjih, toda, ali mu bo uspelo imeti enak nastop tudi v Alpah? Junija načrtuje zmanjšati intenzivnost svojih treningov in se zadnjih 15 dni posvetiti lažji vadbi. Upa, da se bo na ta način spočil in bil povsem pripravljen na začetek dirke. "Red Bull X-Alps je največji izziv v svetu jadralnega padalstva in srečo imam, da se ga lahko udeležim." 

Ni pomembno, ali ste novinec ali veteran – vsak se drugače pripravlja na Red Bull X-Alps. Nova trasa s postankom v Sloveniji in nepredvidljive vremenske razmere predstavljajo nešteto možnosti za tekmovalce. Ena sama strategija enostavno ne bo dovolj. Osvojitev naslova zahteva fizično moč, mentalno moč in, predvsem, raznolik pristop. Zmagovalca ni moč napovedati vnaprej, zato bo dirka napeta od začetka do konca.

Več o tekmovalcih in dirki najdete na www.redbullxalps.com in facebook.com/redbullxalps – oziroma spremljajte akcijo v živo od 29. junija dalje na redbullxalps.com/live-tracking.

Značke: red-bull, x-alps

Članki iz rubrike