Le kdo je napovedal finale Zlatorog – Helios?

Krka in Union Olimpija tudi letos preskromna za srčnejše domače izzivalce v DP. V nedeljo prva tekma v Laškem.

Objavljeno
27. maj 2016 02.03
KK Zlatorog Laško - KK Union Olimpija, 21.5.2016, Laško [košarka, union olimpija, zlatorog laško]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Laško, Novo mesto – Lani v finalu Tajfun – Rogaška, letos Zlatorog – Helios Suns. Slovensko košarkarsko DP je vse bolj nepredvidljivo ter nudi lepo priložnost pogumnim moštvom in drznim stavcem. Toda če je razplet sinočnjih odločilnih tekem polfinala, predvsem tiste v Novem mestu, za mnoge nepričakovan, je povsem zaslužen. Krka in Union Olimpija sta pokazala premalo, da bi lahko upravičila svoj sloves.

Veselje obeh zmagovalcev in njihovih navijačev je bilo neskončno. Domžalčani so se resda uvrstili v finale prvič po letu 2009, a so dve leti poprej že osvojili ligaško lovoriko, zato niso popolni novinci med elito. Toda v tej sezoni jih je mučilo toliko težav, da je njihov prvi uspeh v sezoni v Novem mestu nad prvim nosilcem končnice izjemen podvig. Laščani so se medtem prebili tako visoko po 12 letih in še vedno čakajo na prvo zmagoslavje v DP, vendar so se v minulih mesecih izkazali kot neverjetno žilavo moštvo. Včeraj so še četrtič premagali Olimpijo v domači dvorani, tokrat celo brez svojega najnevarnejšega strelca Jamarja Abramsa.

Najuspešnejši zasedbi v zgodovini DP sta bili vnovič prešibki za srčnejše izzivalce. Union Olimpija je imela v Laškem le štiri košarkarje na seznamu strelcev prvega polčasa, na koncu je dosegla le 59 točk in nazadnje vodila v 27. minuti s 40:38. Večina časa je bil v ospredju Zlatorog, ki je bil učinkovitejši tako pri metih iz igre (38:33 %) kot pri skokih (43:34) in je v zadnji četrtini obogatil svojo igro. Če so do tedaj v glavnem voz vlekli Chris Booker (15 točk in 12 skokov), Goran Jurak (11 točk in 8 skokov) in Miha Vašl, je v prelomnih trenutkih stopil v ospredje še organizator igre Daniel Vujasinović in prispeval levji delež k povišanju prednosti na 57:50 in 62:55. Ljubljančane je v kočljivih trenutkih teplo tudi nenatančno izvajanje prostih metov. Včeraj so jih zgrešili kar 12, šest v zadnji četrtini.

Trener Laščanov Aleš Pipan je bil razumljivo zadovoljen: »Na koncu smo bili mi bolj odločni. Prejeli smo malo točk in jih dosegli nekaj več, kar je bila formula za zmago. Ko smo med ligo za prvaka rekli, da želimo v finale, se nam je veliko ljudi smejalo in za hrbtom govorilo razne stvari, ampak smo zdržali. Ni bilo lahko igrati brez Abramsa, ki je bil naša gonilna sila v drugem delu sezone. Celotna ekipa je igrala tudi zanj in kdor nas pozna, ve, da še nismo rekli zadnje.«

Gašper Potočnik je poskušal iskati pozitivne oprimke v Olimpijini skromni igri: »Zlatorog nas je premagoval v Laškem, sicer smo ga ugnali tudi mi. Po koncu je lahko biti pameten, verjetno bi se kaj dalo napraviti drugače, a to je bil naš maksimum. V napadu smo bili nesproščeni, kar se je kazalo pri prostih metih. Menim, da je to odločilo tekmo.«

Laščani bodo v prvi tekmi finala do treh zmag znova igrali v domači dvorani, njihov tekmec pa bo Helios, ki se zelo očitno ne boji nikogar. Tudi za Krko je veljalo, da je negostoljuba gostiteljica, toda včeraj nikakor ni mogla uveljaviti svoje prave igre. Dokler je vztrajala pri podajah za centra Jureta Lalića, je še šlo, ko so se zunanji strelci spustili v rafal trojk, je zašla v težave. Domžalčani so se z disciplinirano, a dovolj ustvarjalno igro vodili že večji del prvega polčasa, po minimalnem zaostanku ob glavnem premoru pa so pognali svoj stroj. V 28. minuti so vodili s 54:44, polčetrto minuto pred koncem pa celo z 71:56.

Zaradi težav proti Krkinemu presingu se je prednost gostov skoraj povsem stopila, a je Jan Močnik pravočasno zadel dva prosta meta, Mirko Mulalić pa zgrešil zadnji met iz obupa s polovice igrišča na veliko veselje Domžalčanov.