Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2018,
11.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,46

6

Natisni članek

Pjongčang 2018 Žiga Jeglič doping

Torek, 20. 2. 2018, 11.00

6 let, 1 mesec

Odzivi na pozitiven test Žige Jegliča

Glavni slovenski lovec na doping kritičen do Jegliča: To je višek malomarnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,46

6

Žiga Jeglič | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenski hokejist Žiga Jeglič je pozabil prijaviti zdravilo, ki ga uživa za lajšanje simptomov astme. Zakaj zdaj ni več dopinško nedolžen?

zdravilo Berodual | Foto: Olimpijsko jutro se ni začelo po željah slovenskih ljubiteljev športa. Iz Pjongčanga je namreč prišla novica o tem, da je Žiga Jeglič, pomemben člen slovenske hokejske reprezentance, ki je navdušila z zmago nad ZDA in Slovaško (Jeglič je prispeval odločilni zadetek), oddal pozitiven dopinški test.

29-letni napadalec je pozneje v izjavi za javnost pojasnil, da je pozabil prijaviti zdravilo (gre za Berudual), ki ga uporablja za lajšanje simptomov astme. Kakšna kazen ga bo doletela, še ni znano, o tem bo odločala posebna komisija. Do nadaljnjega je suspendiran in mora v naslednjih 24 urah zapustiti olimpijsko vas.

- Kaj je Berudual, zdravilo, ki ga Jeglič uživa za lajšanje težav z astmo?

Zdravilo Berudual spada v skupino zdravil, ki preprečuje oziroma zdravi simptome kroničnih dihalnih obolenj, in je na seznamu prepovedani snovi. Snov, ki jo vsebuje in ni dovoljena, je fenoterol, športnik pa je to zdravilo dolžan prijaviti nacionalni oz. mednarodni protidopinški organizaciji, zato da mu ta na podlagi medicinske dokumentacije izda dovoljenje za uporabo ali ne. "To, da Žiga Jeglič tega ni storil, je višek malomarnosti," je bil do poteze slovenskega hokejskega reprezentanta kritičen Jani Dvoršak, direktor Slovenske protidopinške agencije (SLOADO).

Jani Dvoršak, direktor Slovenske protidopinške agencije, meni, da je bil Žiga Jeglič pri skrbi za prijavo zdravila malomaren. | Foto: Ana Kovač Jani Dvoršak, direktor Slovenske protidopinške agencije, meni, da je bil Žiga Jeglič pri skrbi za prijavo zdravila malomaren. Foto: Ana Kovač

- Ali gre za novost na seznamu prepovedanih zdravil?

Ne, sestavina fenoterol, ki jo vsebuje zdravilo Berudual, je že dlje časa na seznamu prepovedanih zdravil. Za njegovo uporabo je potrebna terapevtska izjema oziroma dovoljenje.

- Kakšni so učinki zdravila Berudual?

Zdravilo izboljšuje prehodnost dihalnih poti, kar pomeni, da tisti, ki ga uživa, lažje diha, je pojasnil farmacevt Joško Osredkar. "Zasluzene poti se s pomočjo tega zdravila sprostijo, razširijo," je dodal.

- Kdo je odgovoren za to, da se zdravilo prijavi?

Zgolj in samo športnik, potrjujeta Dvoršak in Osredkar. "Jeglič je profesionalni športnik in to spada v okvir njegovih nalog. Zdravilo uživa že dlje časa (zdravilo mu je zdravnik predpisal po testiranjih med težavami z dihanjem na Slovaškem leta 2017) in ko mu je zdravnik to zdravilo predpisal, mu je verjetno ob tem tudi povedal, da mora uživanje tega zdravila prijaviti. Če ne drugega, bi to moral storiti ob prihodu v reprezentanco in o tem obvestiti reprezentančnega zdravnika in vodstvo olimpijske delegacije. To je njihova dolžnost in ni nekaj, kar bi se zgodilo ali ne," je bil oster Dvoršak.

Slovenski hokejisti so navdušili z zmago proti ZDA in Slovaški.  | Foto: Getty Images Slovenski hokejisti so navdušili z zmago proti ZDA in Slovaški. Foto: Getty Images

- Kaj se bo zgodilo z Žigo Jegličem?

Jeglič je suspendiran in mora v naslednjih 24 urah zapustiti olimpijsko vas. Iz Olimpijskega komiteja Slovenije so sporočili, da mu že urejajo nadomestno namestitev.

Jegliča bi zaradi pozabljivosti lahko doletela dvoletna prepoved nastopanja, ker je napako priznal, pa lahko tudi manj. "Dokler komisija njegovega primera ne bo obravnavala, ne morem reči, kako dolgo bo trajala prepoved igranja," pa je na vprašanje o dolžini kazni odgovoril Dvoršak.

Iz pristojnega urada antidopinške komisije pri športnem razsodišču Cas so medtem sporočili, da bodo Jegličev primer obravnavali po olimpijskih igrah.

- Kaj Jegličev pozitivni test pomeni za dosežke slovenske hokejske reprezentance?

Kršitev protidopinških pravil enega igralca v reprezentanci oz. ekipi ne vpliva na rezultate celotne ekipe, je na vprašanje, ki se to jutro poraja mnogim, odgovoril Dvoršak.

"Če bi imeli v ekipi več kot dva igralca s pozitivnim dopinškim testom, potem bi bilo drugače. Takrat bi o tem odločala komisija oz. tisti, ki je za to pristojen," je še pojasnil prvi mož SLOADO, ki je pred olimpijskimi igrami med slovenskimi olimpijci opravila skoraj 200 protidopinšklih testov. "Razočaran sem, da se ob vsem trudu, ki ga vložimo v osveščanje, lahko zgodi taka malomarnost," je sklenil.

Ne spreglejte