Pričakoval ni nič manj od zlate kolajne

Atletika: Luka Janežič evropski prvak v teku na 400 m v konkurenci do 23 let.

Objavljeno
17. julij 2017 01.08
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Ko je Luki Janežiču marca na atletskem dvoranskem EP v Beogradu prvič na veliki članski tekmi pripadla vloga favorita za kolajno, se v njej ni znašel. Že v prvem teku je bil diskvalificiran. Izkušnja je bila boleča, a tudi poučna. Ko mu je v minulih dneh pripadla vloga favorita na EP do 23, je nalogo opravil z odliko, iz Bydgoszcza se vrača z zlatom.

Janežič še na nobenem tekmovanju ni opravil treh tekov na 400 m, tokrat jih je prvič, v treh dneh dobil prav vse in ob tem čase stopnjeval. V 1. krogu je tekel 46,44, v polfinalu 45,73 in v finalu 45,33. »Vsak tek je opravil odlično. Lahko bi rekel, da je v 1. krogu tekel v četrti prestavi, v polfinalu v peti in v finalu v šesti. Kar sva si zadala, sva opravila, v bistvu nisva pričakovala nič manj od zlate kolajne,« je ocenil Janežičev trener Rok Predanič, ki je imel še eno finalistko, in sicer Anito Horvat, ki je na koncu osvojila 4. mesto, a je bila lahko toliko bolj zadovoljna dan pred tem, ko je v teku na 400 m postavila državni rekord in izpolnila normo za SP.

Janežič je bil papirnati favorit vsaj za srebrno kolajno, saj je imel od njega med nastopajočimi boljši čas sezone le Karsten Warholm, ki se je že spustil pod 45 sekund (44,87), kar je velika želja Vodičana. A Norvežan je na Poljskem nastopil tako na 400 m kot 400 m z ovirami, kar je na koncu terjalo svoj davek, bržčas je pričakoval, da bo vsaj pri eni disciplini odpadel 1. krog, a ni. Polfinale na 400 m z ovirami je tako odtekel le dobri dve uri pred finalom na 400 m. In tu je sprva kazalo, da bo zmagal, 100 m pred ciljem je imel še lepo prednost, nato pa se je začel izjemen Janežičev finiš. »Vse skupaj ni bilo tako 'grozno', kot je bilo videti navzven. Že pred finalom mi je bilo jasno, da je skoraj nemogoče, da bi bil Warholm na koncu boljši od mene. Tudi ko me je med tekom prehitel, me ni niti za hip zgrabila panika, počutil sem se zelo močnega, tek sem imel pod nadzorom. Ko v zadnjih sto metrov nisem pritekel prvi, sem prav tako vedel, da bom zmagal,« je bil samozavesten 21-letnik, ki je vlogo enega od favoritov v Bydgoszczu doživljal drugače kot v Beogradu, kjer je vendarle šlo za absolutno konkurenco.

»Tu je bil gotovo manjši pritisk, ker gre za kategorijo do 23 let, poleg tega pa je bil Beograd tudi dobra šola, zdaj na vse skupaj gledam drugače,« je dejal Janežič, potem ko je izpolnil svoj cilj. »Pričakoval sem kolajno, in to kar zlato. S srebrom ali bronom se ne bi zadovoljil. Vesel sem, da sem izpolnil cilj, prav tako sem zadovoljen tudi s časom,« je dodal na prejšnjem EP do 23 let dobitnik bronaste kolajne, ki se je od tovrstnih tekmovanj torej poslovil na najboljši možni način, prvič so v njegovo čast tudi zaigrali himno.

Janežiča konec tedna čaka nova pomembna tekma, namreč miting diamantne lige v Monacu, nato pa sledijo priprave na Rogli za vrhunec sezone – svetovno prvenstvo v Londonu.