Deloskop izpostavlja: Bela kamela

Lutkovno gledališče Maribor. 23. 11., ob 17. in 19. uri.

Objavljeno
22. november 2017 18.19
M. V.
M. V.

V Lutkovnem gledališču Maribor napovedujejo danes premierni uprizoritvi predstave Bela kamela, ki jo je režiserka in scenaristka Nika Bezeljak ustvarila po nagrajenem dokumentarnem filmu The Story of the Weeping Camel mongolske režiserke Bjambasuren Davae.

Film sledi vsakdanjemu življenju nomadske družine v mongoski puščavi in pričakovanju rojstva kameljih mladičev. Zadnja v čredi se rodi bela kamela, ki je mati zaradi težke kotitve noče sprejeti.Družina, sestavljena iz treh generacij, se odloči, da bo mater in mladiča povezala z glasbenim obredom.

V predstavi Nike Bezeljak odgovornost za preživetje bele kamele sprejme osemletni fantek Ugna. Da bi rešil mladiča, zbere pogum in se odpravi v najbližje puščavsko mesto po glasbenika, ki bo vodil obred.

V Lutkovnem gledališču Maribor pravijo, da predstava nastaja kot gledališče objektov in je sproti nastajajoči svet, ki se iz žive narave spreminja v neživo, iz ljudi v živali, iz jurtinega platna v neskončno modrino mongolskega neba ...

Večmedijska predstava je primerna za otroke, starejše od pet let. Prvi ponovitvi za izven bosta v soboto, 25. 11., ob 10.00 in 11.30. Ob predstavi so na ogled skulpture scenografa predstave Eneja Gala, ustvarjene iz recikliranih materialov, kjer v soboto ob 17. uri pripravljajo tudi otroško delavnico.