Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
4.00

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

na današnji dan alpsko smučanje Ana Drev Alenka Dovžan Muhammad Ali boks

Sreda, 17. 1. 2024, 4.00

3 mesece

Na današnji dan (17. januar)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Alenka Dovžan | Foto Reuters

Foto: Reuters

... leta 1994 je nekdanja slovenska alpska smučarka Alenka Dovžan dosegla svojo edino zmago v svetovnem pokalu. Mojstrančanka je v superveleslalomu na vrh zmagovalnega odra stopila v Cortini d'Ampezzo. Družbo ji je na prvem mestu delala legendarna Švedinja Pernilla Wiberg.

Komaj 17-letna Dovžanova je imela pri prvem vmesnem času enak rezultat kot Švedinja, pri drugem je zaostaja za 24 stotink sekunde, v spodnjem delu pa nekoliko stopila na plin in se veselila prve in zadnje zmage v svetovnem pokalu. Dovžanova je istega leta osvojila še olimpijsko odličje, v Lillehammerju je bila bronasta v alpski kombinaciji.

17. januar si bo zapomnila tudi Ana Drev. Na ta dan leta 2016 je prav tako kot Dovžanova prvič stopila na oder za zmagovalke svetovnega pokala. Na veleslalomu v Flachauu je osvojila drugo mesto. Drevova je vodila po prvi vožnji, v finalu pa je ob prihodu v cilj za 94 stotink sekunde zaostala le za Nemko Viktorio Rebensburg, ki je zmagala s četrtim časom druge vožnje.


Zgodilo se je še …

Leta 1942 se je rodil eden od največjih boksarjev vseh časov Cassius Marcellus Clay mlajši oziroma Muhammad Ali. Večkratni svetovni boksarski prvak v težki kategoriji si je nadel vzdevek "The Greatest" (Največji), tekmeci in novinarji pa so ga raje imenovali "Louisville Lip" (v dobesednem prevodu Louisvilska ustnica, mišljeno pa bolj kot Louisvilski gobcač).

Leta 1953 je v finalu 41. odprtega prvenstva Avstralije ameriška teniška igralka Maureen Connolly premagala Julio Sampson (6:3, 6:2). V moški konkurenci je ta dan grand slam osvojil Ken Rosewall, ki je prav tako brez izgubljenega niza v finalu ugnal Mervyna Rosea (6:0, 6:3, 6:4).

Leta 1963 je pokojni ameriški košarkar Wilt Chamberlain v dresu San Francisco Warriors nasul LA 67 točk.

Leta 1989 je legendarni pokojni kanadski hokejski trener Al Arbour z New York Islanders vpisal 600. zmago kot trener v ligi NHL.

Leta 2001 so nogometnemu klubu Saint-Etienne v francoskem prvenstvu odvzeli sedem ligaških točk, potem ko je prišlo na dan, da dva njihova ključna nogometaša – brazilski napadalec Alex in ukrajinski vratar Maksim Levitsky – uporabljata lažna potna lista, in sicer prvi portugalskega, drugi pa grškega.

Leta 2010 je nekdanja slovenska smučarska tekačica Petra Majdič v Otepääju prišla do vrhunske uvrstitve. Na klasičnem šprintu je zasedla drugo mesto, zmage po odličnem finišu pa se je veselila Švedinja Hanna Falk.

Leta 2015 je slovenski deskar prostega sloga Tim-Kevin Ravnjak na svetovnem prvenstvu v avstrijskem Kreischbergu v snežnem kanalu osvojil bronasto odličje. Nekdanji mladinski svetovni prvak in najmlajši finalist je s tem dosegel uspeh kariere na velikih tekmovanjih v članski konkurenci. Zmagal je Avstralec Scotty James, drugi je bil Kitajec Yiwei Zhang.

Leta 2015 so na ekipni tekmi svetovnega pokala v Zakopanah slovenski smučarski skakalci osvojili tretje mesto. Na stopničke so skočili Jurij Tepeš, Nejc Dežman, Jernej Damjan in Peter Prevc. Zmagali so Nemci, drugi so bili Avstrijci.

Leta 2018 je švedska alpska smučarka Maria Pietilae Holmner končala svojo tekmovalno pot. Dobitnica šestih kolajn s svetovnih prvenstev, od tega štirih ekipnih, se je za konec kariere odločila po kroničnih težavah z bolečinami v hrbtenici.

Leta 2019 sta na reliju Dakar, ki je potekal v Južni Ameriki, zmagi slavila Katarec Nasser al-Attiyah med avtomobilisti in Avstralec Toby Price med motociklisti.

Leta 2020 je v 85. letu starosti jumrl Miha Jezeršek, nekdanji predsednik Rokometne zveze Slovenije.

Leta 2020 je pri sestopu v gorah nad Jezerskim življenje izgubil 43-letni vrhunski alpinist Grega Lačen, ki izhaja iz Črne na Koroškem in je bil član vrste izjemnih slovenskih alpinističnih odprav.

Leta 2021 so se trije kolesarji ekipe Bore-hansgrohe težje poškodovali med treningom v bližini Gardskega jezera, potem ko so trčili v avtomobil. Hudo jo je skupil tudi Nizozemec Wilco Kelderman, ki je poleg zloma vretenca utrpel še hujši pretres možganov.

Leta 2021 je slovenska alpska smučarka Meta Hrovat z odlično finalno vožnjo osvojila stopničke na domačem veleslalomu za svetovni pokal v Kranjski Gori. Domačinka je bila tretja, zaostala je le za Italijanko Marto Bassino in Švicarko Michelle Gisin.

Leta 2021 je slovenski skakalec Anže Lanišek na tekmi svetovnega pokala v Zakopanah na Poljskem osvojil drugo mesto, zaostal je le za zmagovalcem, Norvežanom Mariusom Lindvikom.

Leta 2022 je slovenska moška rokometna reprezentanca na tekmi 3. kroga evropskega prvenstva na Madžarskem in Slovaškem v Debrecenu izgubila proti Črni gori z 32:33, v skupini osvojila tretje mesto in končala nastope na EP.

Leta 2023 je bila slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek v prvem krogu odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu blizu presenečenju proti favorizirani Ons Jabeur iz Tunizije. Druga nosilka turnirja je po dveh tesnih nizih izkoristila slabšo igro Konjičanke v tretjem in po dveh urah in 17 minutah slavila s 7:6 (8), 4:6, 6:1.


Rodili so se …

1905 pokojni argentinski nogometaš Guillermo Stabile
1911
pokojni kanadski hokejist Busher Jackson
1929
 pokojni kanadski hokejist Jacques Plante
1940
 nekdanji kenijski atlet Kipchoge Keino
1942
pokojni ameriški boksar Muhammad Ali
1957
nekdanji belgijski kolesar Michel Vaarten
1959
nekdanji slovenski nogometaš in trener Toni Tomažič
1970
nekdanji ameriški hokejist Jeremy Roenick
1973 nekdanji mehiški nogometaš Cuauhtemoc Blanco
1973
nekdanji kanadski hokejist Aaron Ward
1974
nekdanji kitajski nogometaš Yang Chen
1979
nekdanji slovenski nogometaš Boštjan Žnuderl
1981
nekdanji severnoirski nogometaš Warren Feeney
1982
nekdanji ameriški košarkar Dwyane Wade
1983
nekdanji španski nogometaš Álvaro Arbeloa
1988
pokojni italijanski motociklist Andrea Antonelli
1988 
španski teniški igralec Albert Ramos Vinolas
1988
mehiški nogometaš Héctor Moreno
1991 
finski voznik relija Esapekka Lappi
1993 
madžarski nogometaš Adam Lang
1994 nemški kolesar Pascal Ackermann
1994 slovenski rokometaš Blaž Blagotinšek
1996 
slovenski igralec futsala Tjaž Lovrenčič
1997 slovenski kajakaš Anže Urankar
1998 slovenski nogometaš Tom Žurga
2002 slovenski odbojkar Rok Možič

Peter Prevc
Sportal Na današnji dan (16. januar) ...
Veselin Vujović
Sportal Na današnji dan (15. januar) ...
Lasse Kjus
Sportal Na današnji dan (14. januar)
Dejan Košir 2003
Sportal Na današnji dan (13. januar) ...
Nataša Bokal
Sportal Na današnji dan (12. januar) …
Primož Peterka
Sportal Na današnji dan (11. januar) ...
Ne spreglejte