SVETOVNO PRVENSTVO

Lorbkov šok Slovenijo še znižal v centimetrih

Objavljeno 22. avgust 2014 09.14 | Posodobljeno 21. avgust 2014 22.24 | Piše: Drago Perko

Erazem Lorbek ne bo adut Jureta Zdovca na košarkarskem SP v Španiji.

Selektor Zdovc na mundialu ne bo mogel računati na košarkarske spretnosti Erazma Lorbka. Foto: Reuters

Slovenska košarkarska javnost je v šoku – reprezentanca bo na svetovnem prvenstvu v Španiji nastopila brez prvega centra Erazma Lorbka. Poškodbi kolena in gležnja sta preresni, da bi Erazem lahko sploh razmišljal o resni košarki, vprašljiva je celo Lorbkova kariera! Selektorja Jureta Zdovca po izjavi sodeč takšna odločitev, torej Lorbkovo slovo od izbrane vrste, niti ni presenetila. »Izkazalo se je to, na kar sem bil na neki način pripravljen. Tihoma sem upal, da se to sicer ne bi zgodilo, a realnost je druga. Kljub vsemu moramo gledati naprej, imamo ekipo, s katero smo skupaj od prvega dne in ki ji maksimalno zaupam. Tem igralcem mora biti zdaj jasno, da nosijo še večjo odgovornost. Erazmu vseeno hvala za vztrajnost, na vsak način je želel biti zraven, in srčno upam, da bo prihodnje leto lahko od prvega dne.«

Da z Lorbkom ni vse v najlepšem redu, je bilo jasno že prejšnji torek, ko je o Erazmovih težavah spregovoril Zdovc, dan za tem pa je center Barcelone sredi dneva izpraznil sobo v Kranjski Gori, naložil kovčke v avto in se odpeljal na nove terapije. To pot zavoljo kolena.

Dr. Marko Macura (njegov sin Jurij se kot nadobudni mladi košarkar seli v špansko Vitorio) v reprezentanci bdi nad košarkarji, od Erazmovega fizioterapevta pa je dobil zagotovilo, da je oteklina uplahnila in da Erazem že stopnjuje treninge. Temu je sledil nov šok – Lorbek je po vrnitvi reprezentance iz Litve priznal, da koleno kljub temu ni v zadovoljivem stanju. Zdravniška služba KZS je odločila, da opravi slikanje z magnetno resonanco. Diagnoza ni najboljša, tudi ne sliši se dobro: »Gre za nestabilno okvaro hrustanca in obeh meniskusov, in to takšne stopnje, da Erazem ne bo mogel nastopiti na svetovnem prvenstvu. V prihodnjih dneh se bomo dogovorili o načrtu nadaljnjega zdravljenja, saj je od tega odvisna tudi njegova kariera, zelo verjetno pa bo potrebna artroskopska operacija,« je sklenil Macura.

Glavni bodo branilci

»Treba bo brez Erazma. Še huje pa bi bilo, če bi odigral vse tekme, opravil priprave in se potem poškodoval. Tako pa se je reprezentanca navadila, da ga ni poleg,« položaj opisuje košarkarski trener Zoran Martič, ki ni pričakoval, da bo Erazem lahko igral. »Saj je bilo kar logično, da se bo to zgodilo. Težko je, če ne opraviš 90 odstotkov priprav.« Martič meni, da bo Zdovc ostal zvest svojemu konceptu, po katerem bodo imeli glavno besedo branilci. »Pač ne bodo igrali po globini, tako je bilo tudi do zdaj. Menim, da to v osnovi ni hendikep.« Za konec Martič doda, da se bo končno prebudil Jaka Blažič. »Tudi lani v pripravah za EP ni bil pravi, povsem pa se je razmahnil na tekmovanju. To pričakujem tudi letos.« Pričakovati je, da Zdovc ne bo klical novih visokih igralcev. Ne nazadnje ima na voljo le dva – Mateja Krušiča in Tomaža Bolčino, ki sta z Zdovčevo vrsto opravila nekaj treningov. Oba sta sicer že na delu pri svojih delodajalcih, Krušič v Pragi, Bolčina v Krki.

Kvartet Alen Omić, Uroš Slokar, Jure Balažić in Miha Zupan bo moral torej dati od sebe še več, da bo zapolnili veliko vrzel. Z Lorbkovim odhodom je Zdovcu ostalo le še 13 igralcev, pričakovati je, da se že pred prijateljsko tekmo z ZDA (26. na Kanarskih otokih) odloči, koga od golobradih mladcev – Alekseja Nikolića ali Matica Rebca – pusti doma. Z Lorbkovim slovesom pa si je prostor v letalu v Španijo zagotovil Jaka Blažič, ki se v Zdovčevem sistemu ne znajde in ne znajde. Pa tudi premalo priložnosti je dobil do Telemachovega turnirja, ki se od včeraj igra v ljubljanski dvorani Stožice. Kljub vsemu je Blažič takšne vrste igralec, ki lahko z eno dobro tekmo svojo krivuljo forme hipoma obrne navzgor. Zdi se, da prav to čaka tudi Zdovc.

 

Nove težave za Barcelono

Nove težave Erazma Lorbka pa zagotovo ne bodo razveselile vodilnih mož v Barceloni. Pred časom so že hoteli prekiniti pogodbo z njim, zavoljo treh milijonov evrov, tolikšna je letna plača svojčas najboljšega krilnega centra v Evropi, skupnega jezika še niso našli. Ali bo Lorbek nadaljeval kariero pri Barceloni, pa še ni jasno.

 

Deli s prijatelji