Tavares dobi na takšnih tekmah posebno energijo

Odmevi po tekmi: Mariborski trener pričakoval drugačen pristop tekmeca, a je dobil, kar je pred tekmo želel.

Objavljeno
27. julij 2017 01.06
Darko Milanič trener domačih na nogometni tekmi 2.kroga kvalifikacij za ligo prvakov med NK Maribor in HŠK Zrinjski iz Mostarja. Maribor, Slovenija 19.julija 2017. [nogomet,liga prvakov,NK Maribor,HŠK Zrinjski,Maribor,Slovenija]
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Maribor – Vsaka zmaga brez prejetega gola ima v izločilnih bojih evropskih tekmovanj posebno vrednost, še najbolj pa jo cenijo trenerji. Mariborski strateg Darko Milanič je zadovoljen z doseženim, žal mu je zgolj, da Maribor ni slavil še z večjo razliko.

Pred tekmo je mariborski trener Darko Milanič počakal gostujočega stanovskega kolega Heimira Gudjonssona, pristopil na drugo stran in ga športno pozdravil, kot se spodobi za gostitelja evropskega nogometnega obračuna. Kasneje je trener islandske zasedbe večji del tekme stal na nogah, vendar precej negibno in mirno, kot da dogajanje na zelenici samo proučuje, brez da bi motil svoje igralce z dodatnimi navodili.

»Maribor je bil boljši nasprotnik, toda dobro smo se branili. Kljub temu so tekmeci dosegli gol, saj vseh priložnosti vendarle nismo mogli preprečiti. Poraz z 0:1 je dober rezultat pred domačo, povratno tekmo,« je povedal Gudjonsson, ki upa, da bo prihodnji teden na Islandiji na štadionu vsaj dva tisoč navijačev. »Pripraviti si bomo morali več priložnosti. Še vedno bomo razmišljali tudi o obrambi, toda moramo imeti več posesti. Prepričan sem, da nam lahko uspe.«

Drugačen pristop vodenja svoje ekipe je imel Darko Milanič. Malo je sedel, malo stal, predvsem pa energično delil nasvete mariborskim nogometašem. Po tekmi je prišel na druženje z novinarji dobre volje. »Zadovoljni smo z zmago. Zaslužili smo si jo, toda po prikazanem bi lahko slavili še z večjo razliko. Imeli smo premoč in priložnosti, tudi prodor Mešanoviča in njegov padec v kazenskem prostoru bi sodnik lahko dosodil drugače. Toda dobili smo zmago brez zadetka, kar smo tudi želeli,« je dejal Milanič.

Junak je bil znova brazilski napadalec Marcos Tavares. »Neverjetno, kakšno energijo dobi, ko pridejo pomembne tekme. Vidi se, da je to njegovo področje in da se dobro počuti. Zanj sem zelo zadovoljen, da še naprej drži ta primat v kvalifikacijah. Na takšnih tekmah sta dva napadalca nuja v naši začetni postavi, še posebno pa Tavares s svojim gibanjem med linijami,« ga je pohvali mariborski trener.

Maribor je začel precej zadržano, toda Milanič je razložil, zakaj: »Pričakovali smo nasprotnika, ki bo pritiskal na našo zadnjo linijo, enako kot na prejšnjih evropskih temah, ampak tokrat je bil zelo umirjen. Toda ko smo videli, da nas ne more ogroziti z dolgimi žogami in pritiskom, smo šli bolj odločno naprej. Islandce zdaj precej bolje znamo, zato nam bo lažje.«

A morda bo Hafnarfjördur ravno na povratni tekmi zaigral tako, kot so Mariborčani pričakovali, da bo že na prvem obračunu v Ljudskem vrtu. »Zagotovo lahko pričakujem njihov pritisk, a da so tokrat igrali drugače, je tudi naša zasluga, saj smo precej bolj kakovostno moštvo od njihovih dosedanjih tekmecev. Vemo, da bodo igrali bolj napadalno, toda njihove načrte bomo znali hitro prebrati. Pozorni bomo morali biti na visoke in odbite žoge,« je še ocenil mariborski strateg.