Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 9. 2017,
17.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

3

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek smučarski skoki grand prix Peter Slatnar

Petek, 22. 9. 2017, 17.30

6 let, 6 mesecev

Intervju

Anže Lanišek: Rezultati ne bodo prihajali sami od sebe #intervju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

3

Anže Lanišek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Vse poletje sem dokazoval, da skačem dobro. V Rusijo, kjer sem dvakrat zmagal, sem odpotoval zelo sproščeno, kar je pri skakalcih ključna stvar. Rezultatov pozimi ne bi napovedoval, najpomembneje mi je, da bom v skokih užival," razmišlja zmagovalec zadnjih dveh Grand Prixov, trenutno vodilni skakalec velike poletne nagrade Anže Lanišek, ki bo tudi v prihodnji sezoni skakal na Slatnarjevih smučeh.


Domžalčan Anže Lanišek je med poletno sezono stopnjeval svoje skoke in na zadnjih tekmah s tremi uvrstitvami na zmagovalni oder poskrbel za dvig samozavesti. Tretje mesto v okrnjeni konkurenci v Hakubi in zmagi na Grand Prixu v Čajkovskem so 21-letniku prinesli še prepotrebno sproščenost, po kateri hrepeni vsak smučarski skakalec. Z zadnjimi rezultati je postal lastnik rumene majice poletne velike nagrade, do konca katere sta še dve tekmi v Hinzenbachu in Klingenthalu. Zaveda se, da najboljši teh tekem ne bodo izpustili. V Hakubi in Čajkovskem namreč Poljaki, Avstrijci in Nemci niso bili v najmočnejši postavi. "Dal bom vse od sebe, kot vedno. Če bo to dovolj za zmago, super, če ne bo, prav tako dobro," sporoča Žaba, ki tudi v prihodnji sezoni ostaja na Slatnarjevih smučeh.


Zmagi v Čajkovskem sta vam zagotovo prinesli dodatno samozavest.
Da, a že vse poletje sem dokazoval, da dobro skačem. Sploh na treningih. Že v Wislo sem prišel zelo dobro pripravljen. Skoki so bili na zelo visoki ravni. Potem se je v Courchevelu stopnjevalo z zmago v kvalifikacijah, a žal ne z najboljšo tekmo. Hakuba je bila odločilna. Prebil sem led in končno stopil na zmagovalni oder. Na naslednje prizorišče v Rusijo sem tako odpotoval zelo sproščeno in samozavestno. Tam sem skakal res sproščeno in dvakrat zmagal.

"Letošnja menjava prizorišč in skakalnic je bila zame ena izmed boljših potez." | Foto: Bojan Puhek "Letošnja menjava prizorišč in skakalnic je bila zame ena izmed boljših potez." Foto: Bojan Puhek

Omenjate sproščenost. Kako pomembna je za vas?
Sproščenost je ključna stvar, ki ima za skakalce ogromen pomen. Ko eno stvar dosežeš ali pa presežeš, si precej bolj sproščen, vse gre lažje naprej. Seveda to ne pomeni, da bodo takšni rezultati prihajali sami od sebe. Treba bo še naprej delati in se poskušati vsak dan izboljševati.

Med letošnjimi poletnimi treningi ste veliko menjali prizorišča, skakalnice. Nekaterim je bilo to všeč, drugim ne. V katero skupino spadate vi?
Vsekakor je bila odločitev za menjavo skakalnic zame ena izmed boljših potez. Lani smo zelo malo trenirali drugod, kar vsaj zame ni bilo tako dobro. Bili smo večinoma le v Planici in Kranju, na skakalnicah, ki ju že tako poznamo. Če si vedno na istih skakalnicah, se jih malo nasitiš oziroma padeš v neko rutino. Nekaterim menjava skakalnic bolj ustreza, drugim malo manj, a zame se je izkazala za zelo pozitivno.

Z rezultati se noče obremenjevati, najbolj zadovoljen bo, če bo užival v skokih. | Foto: Sportida Z rezultati se noče obremenjevati, najbolj zadovoljen bo, če bo užival v skokih. Foto: Sportida Kot pozitivno stvar fantje omenjajo tudi krčenje A-reprezentance, v kateri vas je manj kot v preteklosti. Trener lahko tako več pozornosti posveti vsakemu posamezniku.
Veliko več pozornosti, pa tudi več pogovora je med trenerjem in tekmovalcem. Če je veliko tekmovalcev, trenerju včasih nehote kakšna stvar uide. To se dogaja, nimaš kaj, saj smo vsi le ljudje. Zdaj, ko je ekipa manjša, veliko lažje teče tudi komunikacija. Lažje kakšne stvari uskladimo, tako da je tudi tu pozitiven učinek.

Trenutno ste lastnik rumene majice vodilnega v Grand Prixu. Čakata vas še dve tekmi (1. in 3. oktobra), na kateri bodo reprezentance v nasprotju z zadnjimi tekmami verjetno prišle v najmočnejših zasedbah. S kakšnimi mislimi se podajate na branjenje prvega mesta?
Zavedam se, da bodo reprezentance tam z vsemi najboljšimi. Ne pričakujem, da bi kakšen od najboljših manjkal, saj sta to zadnji tekmi pred zimo. Ponavadi so na ti dve tekmi prišli vsi najboljši. Na vsako tekmo se pripravim enako. Na vsako tekmo grem z enakim ciljem, da zmagam oziroma da dosežem največ, kar sem v tistem trenutku sposoben. Tudi za ti dve tekmi se bom pripravil enako. Če bo to dovolj za zmago, bo super, če bo dovolj za deseto mesto, tudi v redu. Se bom pa seveda potrudil, da bom oddelal, kot najbolje znam.

"Na vsako tekmo grem z enakim ciljem, da zmagam oziroma da dosežem največ, kar sem v tistem trenutku sposoben." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Na vsako tekmo grem z enakim ciljem, da zmagam oziroma da dosežem največ, kar sem v tistem trenutku sposoben." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

S čim boste zadovoljni po teh dveh tekmah?
Jaz sem vedno najbolj zadovoljen, ko dobro skačem. Ni mi pomembno, ali je to trening ali tekma. Vsakega skoka, ki je dober, se veselim. Največji užitek zame je, ko dobro skočim.

Kakšen rezultatski cilj ste si zadali za svetovni pokal?
Kaj pa vem. Rezultati pridejo sami po sebi. Lahko bom dobro skakal, pa bo to morda dovolj za deseto ali 20. mesto, morda pa za prvo. Bomo videli. Seveda upam, da bom med deseterico. To so sicer dolgoročna pričakovanja, mi je pa, kot sem že rekel, najpomembneje, da v skokih uživam.


Preberite še:


"Zaupam materialu, Slatnarjevi opremi in od nje ne odstopam." | Foto: Sportida "Zaupam materialu, Slatnarjevi opremi in od nje ne odstopam." Foto: Sportida Prihajajoča sezona je olimpijska. Kako gledate nanjo, se s tem obremenjujete?
Pravzaprav se s tem ne obremenjujem, ker grem iz tekme v tekmo. Imamo pa nekako v glavi, da bodo olimpijske igre. Hkrati je to tudi sezona s svetovnim prvenstvom v poletih. Imela bo kar nekaj vrhuncev, čakajo nas še novoletna turneja, norveška turneja, Planica … Ne gledam le proti olimpijskim igram.

Peter Prevc se je odločil za menjavo smuči. Slatnarjeve je zamenjal za Fischerjeve, vi pa ostajate na Slatnarjevih.
Da, sploh nisem testiral nobenih drugih smuči. Stoodstotno zaupam materialu, opremi. Lani sem se odločil za te smuči in od tega ne odstopam, saj Peter (Slatnar, op. a.) zame naredi vse, kar si zaželim. Vedno upošteva moje želje. Kdaj tudi kakšno stvar doda in jo preizkusimo. Če mi ustreza, jo uporabim, če ne, ostanem pri stari.

Letos se je veliko govorilo o Slatnarjevih novih karbonskih čevljih. Jih boste uporabljali?
Trenutno je vse še v fazi testiranj, tako da več ne morem povedati.

Ne spreglejte