Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 23.02.2018 16:03:03

Bronasti Slovenci začenjajo kvalifikacije za EP 2019 na Otočcu

Nikola Miljković
Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu v Luksemburgu presenetila z bronasto kolajno, bo kvalifikacije za EP 2019 začela na Otočcu z reprezentanco Belgije.

Dvoboj z Belgijci se bo začel v torek ob 17. uri, uro pozneje pa bodo v Gdansku svojo prvo tekmo v predtekmovanju igrale tudi najboljše slovenske namiznoteniške igralke, ki bodo skušale nuditi čim boljši odpor Poljski, petouvrščeni ekipi z zadnjega evropskega prvenstva. Evropsko prvenstvo bo leta 2019 v Nantesu v Franciji.

Dobitniki bronaste kolajne z zadnjega evropskega prvenstva se bodo v polni zasedbi za dvoboj z Belgijci, s katerimi so kvalifikacije začeli že predlani v Novi Gorici, zbrali šele v ponedeljek. Bojan Tokić ima v nedeljo še obveznosti v svojem klubu Saarbrücknu, prav tako imata obveznosti do svojih klubov v tujini tudi Deni Kožul in Jan Žibrat, medtem ko je Darko Jorgić v četrtek pod vodstvom Andreje Ojstršek Urh že treniral v dvorani športnega centra na Otočcu.

"Z Belgijo smo v kvalifikacijah igrali že predlani, ko smo v Novi Gorici izgubili, nato pa smo jo v gosteh premagali. Kako se je končalo zadnje evropsko prvenstvo, vemo, zavedamo pa se, da je vedno težje nekaj braniti, kot napadati. V četrtek dopoldne je bil na treningu na Otočcu tudi Kožul, ki je zvečer odšel v Nemčijo. Še vedno ima težave s komolcem, vendar je ves teden dobro treniral, kar velja tudi za Jorgića. V sredo je v nemški bundesligi sicer moral priznati premoč Francoza Simona Gauzyja, devetega igralca sveta, a je prvi in četrti niz izgubil na razliko. O Tokiću, ki v prihodnji sezoni ne bo več igral za Saarbrücken, kakšnih svežih informacij nimam, vendar se zanj ne bojim. Po svojem programu v Nemčiji trenira tudi Žibrat, ki v svojo igro vnaša nove elemente, mislim pa, da je naredil preskok. Je pa tako, če ne investiraš vase, tudi nikoli ne bo pričakovanega rezultata. Samo od sebe se nič ne zgodi," je trenutno formo slovenskih reprezentantov opisala Andreja Ojstršek Urh, ki dobro pozna belgijsko izbrano vrsto. Zanjo bodo na Otočcu igrali Cedric Nuytinck, Robin Devos, Florent Lambient in Martin Allegro.

V slovenski kvalifikacijski skupini je še Romunija, s katero bo Slovenija prvo tekmo igrala 27. marca v gosteh.



Težko delo v prvem krogu kvalifikacij za uvrstitev na EP 2019 čaka tudi slovensko žensko reprezentanco, ki jo vodi Vesna Ojstršek. V Gdansku proti Poljski bodo igrale Alex Galič, Manca Fajmut in Ana Tofant.

"Mislim, da smo v najtežji možni skupini, ki bi jo lahko dobile. Tako Poljakinje kot Ukrajinke so izredno močne. Že samo če pogledamo na lestvico - najboljša poljska igralka, Li Qian, je na 35. mestu, naša najboljša pa je Alex Galić na 123. mestu -, je jasno, kdo bo v tem dvoboju v vlogi favoritinj. Za nameček je Li Quianova še obrambna igralka, kar našim najbolj ne ustreza. Potem za Poljsko igrata še Natalia Partiyka, ki je na 53. mestu, in Katarzyna Grzybowska-Franc, ki je 98. To so že tri igralke, ki so pod stotim mestom na lestvici. Lahko samo rečem, da bomo na Poljsko odšle popolnoma sproščeno, saj nimamo ničesar izgubiti. Želim si, da bodo dekleta prikazala svojo najboljšo igro in morda presenetila s kakšno zmago, o čem drugem sanjati bo pa toliko težje. Nekaj podobnega bo potem veljalo za tekmo z Ukrajino, toda če nič drugega, je dobro vsaj to, da smo v prvi diviziji, tako da imamo nastop na EP zagotovljen," je Vesna Ojstršek predstavila prve nasprotnice slovenske reprezentance v kvalifikacijskih bojih.

Vsa tri dekleta bodo konec tedna igrale v svojih klubih, tako da se bodo srečale šele v ponedeljek na ljubljanskem letališču Brnik. Najbolj izkušena slovenska reprezentantka Alex Galič ima v zadnjem času nekaj zdravstvenih težav.

"Alex je decembra operirala sinuse, žal pa se je ta operacija nekoliko zakomplicirala. Mesec dni po tej operaciji sva odšli na odprti turnir Madžarske v Budimpešti, kjer je imela težave z ravnotežjem. Zdaj je od tega že skoraj dva meseca, vendar ima še vedno nekaj zdravstvenih težav. Zdravnik je sicer napovedal, da naj bi vse to minilo v šestih mesecih, lahko pa, da se bo njeno stanje popravilo že prej. Sicer mi Alex zagotavlja, da se dobro počuti, da dobro trenira, zato upam, da je res tako, kajti pred njo je izredno pomembna sezona, saj se želi uvrstiti na olimpijske igre. Manca je v dobri formi, trenira normalno, prav tako pa velja tudi za Ano, ki je v italijanskem pokalu premagala belorusko reprezentantko Aleksandro Privalovo, tako da je to kar dober obet za Gdansk," je še dejala selektorka slovenske ženske namiznoteniške reprezentance.

Značke: namizni tenis, ep

Članki iz rubrike