Opravičilo, a kdo bo odgovarjal?

3700 zlorabljenih mladoletnikov le "vrh ledene gore"

S.R./STA
25. 9. 2018, 15.19
Posodobljeno: 25. 9. 2018, 15.26
Deli članek:

Nemška katoliška cerkev se je danes opravičila žrtvam, ki so jih spolno zlorabili duhovniki. Predsednik nemške škofovske konference kardinal Reinhard Marx je ob tem dejal, da je treba storilce privesti pred roko pravice.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Številni duhovniki, ki so zlorabljali otroke, so bili premeščeni v druge župnije, ki niso bile opozorjene na njihovo zločinsko preteklost. Le eden od treh spolnih prestopnikov oz. 566 od 1670 obtoženih je svoja dejanja pojasnil na disciplinskem zaslišanju Cerkve. 154 teh primerov se je zaključilo brez kazni, 103 pa le z opozorilom.

Nemška škofovska konferenca je danes predstavila poročilo o desetletjih spolnih zlorab otrok v nemški katoliški cerkvi. V letih 1946-2014 so nemški kleriki zlorabili skoraj 3700 mladoletnikov, večinoma fantov. Avtorji poročila ob tem opozarjajo, da je to samo vrh ledene gore in da je razsežnost problema veliko večja.

"Moram zelo jasno povedati, da je spolna zloraba zločin. Tisti, ki so krivi, morajo biti kaznovani," je poudaril Reinhard Marx in dodal, da se kot predsednik nemške škofovske konference opravičuje za vse napake in povzročeno bolečino. "Nismo se soočili z incidenti in posledicami, to se začne zdaj," je dejal na novinarski konferenci v Fuldi.

Glede na ugotovitve poročila je 1670 klerikov v Nemčiji v letih 1946-2014 zagrešilo določeno obliko spolnega napada nad 3677 mladoletniki, v glavnem fanti, in ustrahovalo svoje žrtve, da so o zlorabah molčale. Več kot polovica žrtev je bila stara 13 let ali manj, piše v poročilu, za katero so avtorji preučili 38.000 dokumentov iz 27 nemških škofij. Raziskovalci s treh univerz, ki so po naročilu Cerkve pripravili poročilo, opozarjajo, da je pravi obseg zlorab veliko večji, saj da so bili številni dokumenti uničeni ali prirejeni.

Jalovo opravičilo?

Žrtve zlorab so kritične do poročila, ker da ne vsebuje ukrepov za izločitev storilcev. Ob tem so pozvali Cerkev, naj temeljito revizijo zlorab opravijo neodvisni strokovnjaki. Zavzemajo se tudi za izplačilo odškodnin žrtvam. V združenju žrtev Eckiger Tisch menijo, da je poročilo površno, saj temelji na nepopolnih arhivih. "Nismo dobili imen storilcev. Nismo dobili imen odgovornih škofov, ki so skozi desetletja izpopolnili sistem prikrivanja spolnih napadov," so dodali.

Nemška pravosodna ministrica Katarina Barley je prav tako pozvala Cerkev, naj prevzame odgovornost za desetletja prikrivanj in zanikanja ter sodeluje s tožilstvom, da bodo primeri končali na sodišču.