Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2017,
12.35

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Katar 2022 FIFA Julio Grondona Hassan al-Thawadi Alejandro Burzaco

Torek, 21. 11. 2017, 12.35

6 let, 4 mesece

Sojenje v New Yorku

Katarcev ne skrbi, da bi zaradi sojenja ostali brez SP 2022 v nogometu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Katar 2022 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Eden od najvišjih članov organizacijskega odbora za nogometno svetovno prvenstvo 2022 v Katarju Hasan Al Tavadi je dejal, da si želijo organizirati "najboljše svetovno prvenstvo v zgodovini". Dodal je, da Katarcev pet let pred velikim dogodkom prav nič ne skrbi sojenje v New Yorku zaradi korupcije v Fifi pri dodelitvi organizacije SP 2022 Katarju.

Nekdanji vodilni možje v južnoameriškem nogometu Jose Maria Marin, Manuel Burga in Juan Angel Napout se v New Yorku zagovarjajo pred obtožbami, da naj bi v žepe pospravili milijone dolarjev podkupnin v zameno za glasove pri izboru gostitelja za svetovno prvenstvo.

Po pisanju časnika New York Times je Alejandro Burzaco, prva priča ameriške vlade pri tem primeru, pretekli teden razkril, da so vsi trije omenjeni prejeli po milijon dolarjev v zameno za svoj glas.

Pritožili se bodo na vsako odločitev

V Katarju rastejo novi štadioni. | Foto: Reuters V Katarju rastejo novi štadioni. Foto: Reuters Vendar pa je Hasan Al Tavadi, generalni sekretar organizacijskega odbora 2022, za časnik Gulf Times danes zatrdil, da je samozavesten in prepričan o "čisti in pošteni kandidaturi Katarja za svetovno prvenstvo".

"Gre za govorice, ki jih ne podpirajo prav nobeni dokazi," je dejal za današnjo izdajo Gulf Timesa: "Preiskava nima povezave s svetovnim prvenstvom. Mi nismo del te preiskave. Zaupamo ljudem, s katerimi sodelujemo."

Generalni sekretar je poudaril, da obtožbe nimajo osnove: "Pritožili se bomo na vsako odločitev. Gre za povsem preprosto stvar. Če vprašate nedolžnega, ki je po krivem obsojen, kaj bi storil? Kaj bi storil nedolžni? Boril bi se, da se opere obtožbe in si očisti ime."

Argentinec storil samomor

Julio Grondona je leta 2010 izbiral gostitelja SP 2022. | Foto: Reuters Julio Grondona je leta 2010 izbiral gostitelja SP 2022. Foto: Reuters Prejšnji teden je eden od argentinskih nogometnih delavcev storil samomor le nekaj ur za tem, ko je na sodišču v New Yorku prišlo na dan, da je sprejemal podkupnine.

Ob izboru Katarja za organizatorja SP 2022 naj bi mastno zaslužil tudi nekdanji podpredsednik Mednarodne nogometne zveze Fife Julio Grondona, ki naj bi za svoj glas prejel več kot 800 tisoč evrov. Grondona je bil eden od 22 članov izvršnega odbora Fife, ti so decembra 2010 na zasedanju v Zürichu izbirali gostitelja SP 2018 in 2022, ki sta ju dobila Rusija in Katar. In prav proti Gordoni so se kopičili očitki o kršenju etičnih pravil in vpletenosti v sporne finančne tokove.

Ameriška vlada je v okviru svoje preiskave prečesala več kot dva milijona dokumentov med letoma 2000 in 2015, ki so povezani z južnoameriško nogometno zvezo Conmebol.

V sklopu preiskave denarnih tokov so v okviru tako imenovane afere Fifagate maja 2015 aretirali več nekdanjih visokih nogometnih funkcionarjev, ker so pri prodaji televizijskih pravic sprejemali podkupnine. Več kot 40 oseb je do zdaj že priznalo krivdo, v dveh desetletjih pa naj bi prejeli skupaj vsaj 150 milijonov ameriških dolarjev podkupnin. Proces v New Yorku naj bi trajal še vsaj pol leta.

Ne spreglejte